Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna statistika

Najsmrtonosnija godina: U 2012. na dužnosti ubijena 132 novinara

'A member of the Free Syrian Army talks to a woman during a patrol to search for pro-government forces in Harem town, Idlib Governorate, in this October 26, 2012 file photo. As Syria's rebellion has
Reuters/PIXSELL
31.12.2012.
u 19:53

Za novinare i reportere u svijetu 2012. godina nikako nije bila dobra, jer ih je "na dužnosti" poginulo čak 132.

Za novinare i reportere u svijetu 2012. godina nikako nije bila dobra, jer ih je \"na dužnosti\" poginulo čak 132, što je rekord od kada je 1997. godine International Press Institute počeo voditi statistiku.

Posljednji rekord držala je 2009. godina sa 110 poginulih novinara, dok su prošle godine 102 izgubila život. IPI navodi kako više faktora utječe na veći broj poginulih novinara u ovog godini. Jedan od njih je da tradicionalno opasne zemlje za reportere, kao što su Pakistan, Somalija, Filipini, Honduras, Meksiko i Brazil, nisu uspjele provesti zakone koji bi doveli do manjeg broja napada. S druge strane samo u Siriji je najmanje 31 novinar i osam \"građana reportera\" poginulo izvještavajući o sukobu pobunjenika i Vladinih snaga.

- Gotovo je nevjerojatno da je toliko novinara poginulo ove godine - kazala je izvršna direktorica IPI-ja Alison Bethel McKenzie. Druga najsmrtonosnija država za novinare u 2012. bila je Somalija gdje je zabilježeno 16 smrti novinara. Nakon njih slijede Pakistan sa osam ubijenih novinara, Brazil sa pet, Kolumbija i Honduras sa po tri i Meksiko sa sedam ubijenih novinara.

>>Ukrajinski novinari praznim papirima protiv cenzure

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije