Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.09.2022. u 07:10

U trenutku kada svijetu prijeti kataklizma nuklearnog rata, na čelu SAD-a je čovjek čije ponašanje budi sumnje u njegove mentalne sposobnosti za obnašanje te dužnosti

Slučajevi klaunovskog Donalda Trumpa, a onda i izgubljenog predsjednika Joea Bidena potvrđuju da ni najmoćnija svjetska sila posljednjih godina nema sreće sa svojim vođama. Iako je i dalje formalno riječ o najvažnijem političkom uredu na svijetu, aktualnom američkom predsjedniku očito nedostaje bistrine i vitalnosti, što se više ne može prikriti.

U trenutku kada svijetu ozbiljno prijeti kataklizma nuklearnog rata, na čelu Sjedinjenih Država nalazi se čovjek čije ponašanje budi ozbiljne sumnje u njegove mentalne sposobnosti za obnašanje najviše dužnosti, iako on pritom ima potporu cijele svoje administracije.

Biden je prekjučer, što je samo posljednji u nizu takvih incidenata, na jednoj konferenciji o gladi pred cijelim auditorijem zazivao republikanku Jackie Walorski, koja je prije mjesec dana poginula u automobilskoj nesreći, što je on evidentno zaboravio. Nekoliko dana prije toga Biden se također osramotio kada se nakon govora na jednoj drugoj konferenciji potpuno pogubio u trenutku kada je trebao napustiti pozornicu, očito zaboravivši gdje se nalazi.

Unatoč činjenici da ga njegova administracija tretira kao marionetu, o čemu svjedoče i šalabahteri koje ima na sastancima i na kojima su detaljne upute o tome kada treba ući, izaći, sjesti, govoriti..., što su fotoreporteri nedavno slučajno snimili, Biden i dalje tvrdi da nije prestar te da je mentalno i fizički sposoban obnašati predsjedničku dužnosti. Štoviše, Biden tvrdi da će se kandidirati i na izborima 2024. za još jedan mandat, iako konačnu odluku o tome još nije donio.

Koliko god to bilo apsurdno u njegovim okolnostima, Biden ne smije reći da se neće natjecati za još jedan mandat, s obzirom na to da bi time politički ugrozio ostatak prvog mandata. Premda je to sa stranačkog gledišta možda i razumljivo, ne znači da je politički, a pogotovo moralno prihvatljivo.

S ljudskog je gledišta potpuno nedopustivo i tužno što je Biden doveden u tu situaciju, ali time je diskreditirana i predjednička institucija kao najviši državni položaj, a time i država, što je s gledišta javnog interesa i najvažnije.

Ako tome dodamo dramatični manjak političkog liderstva među ostalim aktualnim vođama, pogotovo u Europi – pri čemu je poludjeli kremaljski autokrat posebna priča – čini se da smo, nažalost, u najtežim i najizazovnijim vremenima osuđeni na najslabije lidere.

Ključne riječi

Komentara 5

TA
tabula
08:31 30.09.2022.

Ako je Putin lud, onda je i svaki američki predsjednik od postanka USA neizlječivi luđak. Tu treba pridružiti i sve kroz povjest poznate europske luđake, kojim nema ni broja. Prisjeti se malo novinaru tko je vodio i gdje se se sve vodili ratovi.

SZ
SZ123
17:52 30.09.2022.

Kakav narod suprotan vođa... Ako je narod letargičan i apolitičan politikom se bave probisvjeti koje intetesira vlastita korist... Uostalom to je isto kao i s djecom, ako ih ostavite van kontrole ode sve nizvodu, ali zar nije tako da svime, npr. Ako nema šefa dulje vrijeme ekipa se ulijeni.... Svaka čast iznimkama kojih ima, ali ne više od 5%.... Uzmite nas za primjer... Mrknu pare na autoputu, ljudi se ne bune, Mrknu pare na Janafu, opet se ne bune, Mrknu pare prvi put u Ini i dalje se ne bune, Mrknu pare drugi put u Ini i dalje nitko ne izlazi na cestu.... Pa što je sad čudno da su u politici lopovi i skorojevići?

ST
Stipan
07:29 30.09.2022.

Politika je mjesto gdje su sve duševne bolesti zakazale sastanak. Tu ne postoji ni jedna uzvišena ideja, I ni jedna pozitivna ličnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije