Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEFFREY DAHMER

Najpoznatiji zločinci: Ubojica koji je 
čuvao tijela i dokumentirao zločine

09.08.2018.
u 17:41

Iskreno, želio sam sebi smrt. Znam da sam bio zao ili bolestan, a možda i oboje, rekao je Dahmer osuđen na 15 doživotnih kazni zbog ubojstva i komadanja 15 mladih muškarca.

Nikad nisam htio slobodu. Iskreno, želio sam sebi smrt. Znam da sam bio zao ili bolestan, a možda i oboje. Liječnici su mi rekli da sam bolestan i sad imam nekakav mir. Znam koliko sam zla učinio i jako mi je žao – rečenice su koje je izgovorio Jeffrey Dahmer, jedan od zasigurno najmonstruoznijih američkih serijskih ubojica, malo nakon što je 1992. osuđen na 15 doživotnih kazni zbog ubojstva i komadanja 15 mladih muškarca, mahom crnaca.

Svoj ubilački pohod Dahmer je počeo 80-ih, a završio 90-ih godina prošlog stoljeća. Nije bio samo ubojica, već kanibal i nekrofil, koji je uz to tijekom mladosti imao podosta problema s alkoholom. Bio je poznat po tome da je svoje žrtve nalazio u gej barovima, zatim bi ih dovabio u svoj stan, gdje bi ih omamio i drogirao kako bi ih lakše ubio. Nakon ubojstva s njihovim mrtvim tijelima znao je spavati danima, nekada se nad njima seksualno iživljavao, a dijelove tijela komadao je i jeo. Stravične suvenire, poput glava, ruku, nogu i penisa nije bacao, već ih je čuvao pa su te monstruozne memorabilije nađene i u njegovu stanu kada je uhićen.

A to je bilo sasvim slučajno. I to zato što je jednog srpanjskog dana 1991. policijska patrola u Milwaukeeju na cesti presrela Traceya Edwardsa, 32-godišnjeg Afroamerikanaca, koji je polugol i s lisicama na rukama bauljao po cesti. Vidjevši lisice na njemu, policajci su ga zaustavili, prvo pomislivši da je pobjegao drugoj patroli.

– Nisam pobjegao policiji. Onaj čudni bijeli lik me drogirao i napao me nožem – kazao je Edwards policiji.

Policajci su, srećom, odlučili provjeriti njegove navode pa su pokucali na vrata stana na koja ih je Edwards uputio. Otvorio im je Dahmer koji ih je pristojno pozdravio i pustio u stan. Objasnio im je da mu je Edwards dečko te se čak ponudio da im donese i ključ od lisica. No kako je Edwards tvrdio da ga je napao nožem koji je donio iz spavaće sobe, policajac je upitao Dahmera može li malo pogledati u sobu. Dahmer se složio, a policajac u sobi nije našao nož, no našao je nešto puno stravičnije: hrpu polaroidnih fotografija na kojima su bili odsječeni dijelovi ljudskih tijela te ljudski torzo napunjen kiselinom. I taman kada je htio povikati kolegi da uhiti Dahmera, ovaj mu je šokirano viknuo:

Foto: Wikimedia Commons
– U frižideru je ljudska glava!

Ta dvojica policajaca uspjela su svladati Dahmera, nakon čega su pozvali kolege radi detaljnijeg pregleda stana. U tom stanu strave našli su tri glave u zamrzivaču, tri lubanje u ladicama, dvije u jednom loncu i jednu u kutiji. Nađena su i tri ljudska torza spremna za otapanje u kiselini, odsječene ruke, noge, penisi... No zato u stanu nije nađena nikakva hrana, a tijekom suđenja koje je uslijedilo i pretvorilo se u pravi cirkus doznalo se da je Dahmer fotografirao sve što je radio, a to je uključivalo kasapljenje tijela te hranjenje ljudskim mesom.

Doznalo se i da je policija godinu dana prije Dahmerova uhićenja mogla spasiti život jedne njegove žrtve, samo da su malo odlučnije intervenirali. Naime, Dahmerova susjeda pozvala je policiju nakon što je vidjela da po cesti trči mlad i gol Azijac. Kada je policija došla, Dahmer im je rekao da se radi o ljubavnoj svađi, u koju se policajci nisu htjeli miješati. Provirili su u stan, sve im je izgledalo uredno pa su otišli.

Dahmer je mladića odmah nakon toga ubio i raskomadao, a policija je poslije optužena zbog rasizma jer je Dahmer bio bijelac kojem su vjerovali, njegova žrtva Azijac, a svjedoci Afroamerikanci. Kada je sve navedeno poslije Dahmerova uhićenja isplivalo na površinu, spomenuti policajci su suspendirani.

U medijskoj histeriji koja je uslijedila nakon njegova uhićenja Dahmer je postao “popularan”, a iako je na policiji priznao zlodjela, u sudnici je nijekao krivnju. Pokušao se izvući na ludilo, no to mu nije uspjelo. Osuđen je na 15 doživotnih kazni, a 28. studenog 1994. u zatvoru ga je metalnom šipkom premlatio jedan od zatvorenika. Od posljedica premlaćivanja Dahmer je preminuo, a nakon njegove smrti u javnosti se pojavio intervju koji je dao u zatvoru.

U intervju je objašnjavao da je u zatvoru postao religiozan, a pokušao je objasniti i zašto je počeo ubijati. Navodno se sve promijenilo kada je kao dječak operiran zbog hernije. Prije i poslije operacije trpio je stravičnu bol, a nakon svega pretvorio se u samotnjaka koji je po cesti skupljao lešine životinja jer su ga fascinirale kosti koje se sudaraju jedna s drugom. Odlučio je to pomnije proučiti pa je počeo ubijati. U mladosti je imao problema s alkoholom, pritvaran je zbog masturbiranja pred djecom, a njegov otac sinove probleme pokušao je riješiti čak i poslavši ga u vojsku. Dahmer je u vojsci bio godinu dana, služio je u Njemačkoj, a po povratku u SAD počeo je njegov ubilački pohod.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:14 09.08.2018.

I šta sada, sve je to ljubav... Samo proširit LGBT u LGBTKN, da se kanibali i nekrofili ne diskriminiraju...

Avatar Apsalar
Apsalar
17:59 09.08.2018.

Mindhunter... preporučam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije