Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Najoštrije osuđujemo ratnohušhačku izjavu predsjednika HDZ-a Karamarka'

Želim iskazati svoju duboku zabrinutost povodom očitog pokušaja da se unutrašnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana. Kada god se vodila takva politika BiH i svi njeni građani trpjeli su ogromne štete, napisao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH
28. veljače 2015. u 23:21 182 komentara 23312 prikaza
22.02.2015., Sibenik - 25. obljetnica HDZ-a Sibensko-kninske zupanije. Tomislav Karamarko , Josipa Rimac. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Demokratska fronta BiH danas je kritizirala izjavu predsjednika HDZ-a RH Tomislava Karamarka, koju ocjenjuje 'ratnohuškačkom'.

- Demokratska fronta najoštrije osuđuje današnju ratnohuškačku izjavu predsjednika HDZ-a RH, Tomislava Karamarka, kao i stavove izrečene na zasjedanju nevladine organizacije HNS. Stavovi šefa opozicione stranke u susjednoj državi, koji u potpunosti korespondiraju sa danas deklariranim ciljevima NVO HNS i nisu ništa drugo nego još jedan pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnim putem - poručili su iz DF u priopćenju.

- Mi u Demokratskoj fronti nikada nećemo pristati na to da u miru predamo ono što je sačuvano u ratu i organizatori tzv. sabora bi trebali znati da se ratni ciljevi mogu postići samo ratnim sredstvima. Sve građane Bosne i Hercegovine na svakom njenom koraku smatramo istim i jednakim, bez obzira na njihova etnička, vjerska ili nacionalna uvjerenja.

Proglašavanje cijelih skupina Bosanaca i Hercegovaca druge vjere i etničke pripadnosti za neprijatelje, što rade Dragan Čović i Božo Ljubić i strategijom direktne konfrontacije sa njima - Bošnjacima, Srbima, Hrvatima koji misle drugačije od njih, te posebno onima koji se osjećaju primarno kao Bosanci i Hercegovci - nema budućnost i završit će potpunim krahom - napisali u svojem priopćenju. 

Očitovao se i SDP BiH čiji je predsjednik Nermin Nikšić dao izjavu za javnost povodom stavova iznesenih u pismu Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ Hrvatske.

-... želim iskazati svoju duboku zabrinutost povodom očitog pokušaja da se unutrašnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana. Kada god se vodila takva politika BiH i svi njeni građani trpjeli su ogromne štete. Upravo je takva politika vođena sredinom 90. u Zagrebu i Beogradu dovela do današnjeg nenormalnog ustavnog uređenja BiH, zbog kojeg se zemlja od kraja rata nalazi u permanetnoj političkoj krizi....

Pozivam institucije BiH da se jasno odrede prema ovakvim nasrtajima na suverenitet BiH. Kao predsjednik SDP-a siguran sam da samo ljevica može i mora predvoditi politički front protiv svih onih koji žele BiH podijeliti po bilo kakvim etničkim linijama. Takva politika koja je poražena u svim zemljama EU doživjet će zasigurno poraz i u BiH. SDP BiH će zato sa svim drugim partijama u BiH koji baštine ideje socijaldemokratije i ZAVNOBiH-a otvoriti raspravu da se konačno izradi jasna politička platforma odbrane BiH od ovakvih retrogradnih politika te da se krene u obnovu bh.društva u kojem će svi imati jednaka prava i gdje će za sve biti mjesta. To je uostalom jedna od najvažnijih karakteristika hiljadugodišnje povijesti BiH, koja očigledno mnogima izvan naše države i dalje jako smeta - priopćili su.

>> Na Hrvatskom narodnom saboru zatražena federalizacija BiH

Karamarko: BiH se može urediti samo kao decentraliziranu i pravnu državu

Podjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uputio je potporu HNS-u te je u pisanoj poruci istaknuo kako je strateški interes Hrvatske da BiH postane članica EU i NATO-a te je podupro sadržaj deklaracije.

“BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, istaknuo je Karamarko koji smatra da je rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja ključno za BiH.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • mali mate56:

  Što je rekao Karamarko zna li netko uopće, gdje ste pročitali što je rekao, napisao Karamarko. Večernjak da drži do profesije čitatelja prvo bi prenio što je Karamarko napisao a onda eventualna reagiranja ako smatraju potrebnim. Reagiranja ovih minornih likova ... prikaži još!a u BiH je nebitna za njih u BiH ali nama ih servira kao da je Karamarko bacio atomsku na Bosnu. Čista manipulacija, psihološko propagandni rat protiv Karamarka. Prenose laži izvjesnih likova i sada mi te laži trebamo komentirati. Dajte nam pismo Karamarka i istaknite naslov koji želite ali omogučite nam da vidimo što jer napisao Karamarko a ne reagiranja na ono što Karamarko UOPĆE NIJE REKAO.

 • bakulušić:

  Rekao sam ja, čim se spomene treći entitet, muslimani pune puške. Njima je najbolji Hrvat onaj koji je otišao iz BiH. Svi drugi su potencijalni neprijatelji jer stalno nešto hoće. Em neku konstitutivnost, em neku demokraciju, treći entitet...Oni nikako da ... prikaži još! shvate da je BiH i država hrvatskog naroda a da je država Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i da ima i te kakva prava bdjeti nad onim što se u BiH događa.

 • Dule Pacoov:

  Bar da se sa ponekad slozim sa njim,samo tako KaraMarko.