Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski eurozastupnik

Najmlađi u povijesti: Ressler izabran za izvjestitelja Parlamenta za europski proračun

Karlo Ressler
Foto: Karlo Ressler
1/3
29.01.2021.
u 20:44

Donošenje proračuna za 2022. očekuje se krajem studenoga

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) izabran je za izvjestitelja i glavnog pregovarača Europskog parlamenta za proračun Europske unije za 2022. godinu. Time je postao najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta te preuzeo jednu od najodgovornijih uloga koju je obnašao neki od hrvatskih eurozastupnika.

Pregovori o godišnjem europskom proračunu za 2022. godinu počinju nakon usvajanja rekordnog europskog paketa pomoći i u trenutku kada se očekuju nacionalni planovi oporavka od pandemije. Proračun treba pružiti podršku i poticaj europskim građanima i poduzetnicima u krizi bez presedana koja je pogodila cijelu Europu.

Ressler je istaknuo da će sljedeće dvije godine biti presudne za gospodarski i društveni oporavak te ponovno pokretanje europskog gospodarstva i života.

"Posebni fokus će biti stavljen na najpogođenije krizom - mlade, male i srednje poduzetnike te ruralne krajeve. U središtu prioriteta bit će digitalna i zelena transformacija, kao i ulaganje u kvalitetna radna mjesta, znanost i istraživanje. U konačnici, proračun mora osigurati da nijedna generacija, sektor ili regija nisu zapostavljeni“, naglasio je Ressler.

"Usvojeni paket oporavka i Višegodišnji financijski okvir, kroz koje Hrvatska na raspolaganju ima preko 24 milijarde eura, dali su nadu da će Europa uspjeti izaći iz krize osnažena. Zato imamo veliku odgovornost iskoristiti priliku - promišljenim korištenjem i ulaganjem ograničenih sredstava u inovativne sektore visoke dodane vrijednosti. Naši današnji odabiri će uvelike odrediti budućnost novih generacija - i u Hrvatskoj i u Europi“ zaključio je.

Članica Europskog revizorskog suda i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić čestitala je zastupniku Ressleru na važnom i izuzetno izazovnom poslu.

"To je znak da kolege u Europskom parlamentu prepoznaju Karlov veliki rad, znanje i razumijevanje izazova s kojima se Unija suočava. Ovo je prilika i za Hrvatsku da se stavi naglasak na politike koje su važne za naš rast i razvoj te bolje isplaniraju isplate za ESI fondove i izbjegnu kašnjenja koja se u zadnjim godinama provedbe projekata iz prethodne perspektive (2014-2020) često događaju. Sigurna sam da će posao odraditi izvrsno, vodeći računa o ciljevima i potrebama cijele EU, a posebno naše Hrvatske“, istaknula je Maletić.

Postupak usvajanja proračuna u prvoj fazi uključuje izradu proračunskih smjernica koje definiraju prioritete europskog financiranja. To je temelj za prijedlog Europske komisije, nakon čega započinju i izravni pregovori s Vijećem. Kroz cijelu godinu traje usuglašavanje unutar Europskog parlamenta i dogovori s europskim agencijama te ostalim dionicima. Ovogodišnji proračun, na kojem je Ressler radio kao izvjestitelj Europske pučke stranke, iznosi 166 milijardi eura, a donošenje proračuna za 2022. očekuje se krajem studenoga.

Komentara 20

KA
kavranbird
22:30 29.01.2021.

Koji levi bi mogao dobiti takvo povjerenje EU parlamenta ?

DU
Deleted user
22:27 29.01.2021.

Karijerni uhljeb!

DL
dvanaest_legija
10:29 30.01.2021.

Još jedan plenkovićev aparatčik, pripremaju ga za funkcije u zločinačkoj organizaciji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije