Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENADIO ZRELOŠĆU

Najizgledniji suparnik šefu stranke – Picula očitao lekciju Milanoviću

Tonino Picula
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
25.03.2014.
u 10:30

O svemu ima transparentan stav i ne ulazi u sitna razračunavanja.

Daleko od domaćih političkih intriga i spletki, SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula u Bruxellesu se prometnuo u političara do čijeg se mišljenja drži i koji suvereno i kompetentno analizira vanjska i domaća politička zbivanja, a pritom ne ulazi u sitna razračunavanja.

Nastupom u Nedjeljom u dva predstavio se kao potpuno zreo političar s integritetom koji je o svim temama izrazio svoj jasan stav, a da pritom nije prešao granicu i ušao u sukob sa stranačkim šefom Zoranom Milanovićem.

Bez samosažaljenja

Tako je Picula sasvim iskreno i otvoreno rekao da zaslužuje prvo mjesto na listi za Parlament EU, ali i dodao da je peto mjesto za njega izazov jer će mu omogućiti da se ponovno potvrdi kod svojih birača. Picula je, podsjetimo, na lanjskim europskim izborima osvojio najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata, ali ni to mu nije pomoglo da ponovno nosi SDP-ovu koalicijsku listu za izbore u svibnju. Štoviše, iako zvijezda proteklih izbora za EU, čini se da je Picula pao u potpunu nemilost šefa stranke Zorana Milanovića. No Piculu to nije odvelo u samosažaljenje i frustraciju. Koliko je stabilan i siguran u svoje kvalitete, pokazao je gostujući kod Aleksandra Stankovića, a kad se njegov nastup malo pozornije analizira, zaključuje se da je Picula šefu SDP-a održao četiri vrlo jasne lekcije.

Prvo, Picula je objasnio svoju suradnju s HDZ-ovim europarlamentarcem Davorom Ivom Stierom rekavši da se važne teme ne mogu izgurati bez saveznika. Trenutačna gospodarska situacija u RH više nego ikada traži suradnju vlasti i opozicije pa bi Milanović iz toga mogao izvući dobru pouku. Drugo, Picula je potpuno demistificirao službene posjete Australiji, kontinentu s “najnabrijanijim” hrvatskim iseljeništvom, rekavši da je kao ministar vanjskih poslova bio u Australiji te da je posjetio i hrvatske klubove koje je premijer za svog posjeta izbjegao. Treće, Picula je svojom svojevrsnom podrškom izbačenoj SDP-ovki Aleksandri Kolarić poručio da ne moraju svi u stranci misliti kao šef SDP-a. A ni za famozni “lex Perković” nije se libio reći da mu je drago da je ta priča gotova jer ona nije bila dobra za Hrvatsku. Četvrto, Picula je potpuno razgolitio stil Zorana Milanovića kada je otkrio da šef SDP-a s najpopularnijim SDP-ovim europarlamentarcem nije kontaktirao od travnja prošle godine.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Izgledan protukandidat

Da se Picula prometnuo u jednog od politički najzrelijih esdepeovaca koji bi na unutarstranačkim izborima mogao biti najozbiljniji suparnik Zoranu Milanoviću, slaže se i politički analitičar Žarko Puhovski.

– Picula bi svakako mogao biti šef SDP-a i to bi radio bolje od Milanovića. On je po meni njegov najizgledniji protukandidat ako Milanović izgubi iduće parlamentarne izbore – rekao je Puhovski. Piculina je prednost što je u Bruxellesu, a ne u Zagrebu, nastavio je Puhovski, i u tome što ne sudjeluje u dnevnim, stranačkim tračevima.

>>Picula i Stier zasjenili Milanovića i Karamarka

>>Stier: Niti sam manje HDZ-ovac, niti je Picula manje SDP-ovac ako surađujemo

Komentara 79

BH
bijela_hrvatska
11:48 25.03.2014.

Picula ? Ovo oduševljenje podsjeća me na ono kad je "otkriven" Josipović.. te kako je pametan, te kako je skrušen, jednostavan.. te kako je baš eto on najpraviji izbor za predsjednika države.. I eto što sad imamo.. "vicmahera" Mesićeve škole.. koji nas je, usput budi rečeno, slično dobro "preveslao".. i to radi više od desetljeća... Picula je još jedan relativistički "ne bi se štel mješati"-birokrat bistrog uma, ali "bez boje i mirisa".. osim toga, ne vjerujem ljudima na kojima zadnje što ugledaš (ako se to uopće uspije i vidjeti) jesu oči.. a one bi trebale biti ono - prvo.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
10:48 25.03.2014.

Jako je čudno kako uvijek u životu isplivaju najgori, recimo pored Picule, Milanović je isplivao kao šef svima.

KR
kristov
10:51 25.03.2014.

Ne dirajte druga Milanovića, dok on dela stranke koje istinski vole Hrvatsku, a bez novca su ne trebaju bolju kampanju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije