Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dokazi

'Najgora majka' na slobodi nakon 20 godina zatvora. Osuđena za ubojstvo četvero djece

Kathleen Megan Folbigg
Foto: Printscreen Reuters
1/3
05.06.2023.
u 15:48

Kathleen Megan Folbigg pomilovana je i puštena iz zatvora nakon 20 godina. Ona je 2003. godine osuđena za ubojstvo svoje četvero djece, a nakon druge sudske revizije utvrđeno je da postoji opravdana sumnja u izvornu osudu.

Kathleen Megan Folbigg pomilovana je u državi New South Wales nakon što je provela u zatvoru čak 20 godina, osuđena na 40 godina za tri ubojstva, te jedno ubojstvo iz nehata svoje četvero djece. Porota ju je proglasila krivom nakon što ih je tužiteljstvo uvjerilo kako je nemoguće da četiri djeteta iz iste obitelji umru prirodnom smrću. Osim toga prezentirali su poroti i isječke iz njezina dnevnika koji su se mogli protumačiti kao priznanje krivnje. Folbigg je uvijek tvrdila da je nedužna, te je tvrdila da su djeca umrla prirodnom smrću. No njezin je suprug surađivao s policijom. Njihov brak se raspao nakon njezina uhićenja. 

Kathleen se s 20 godina udala za Craiga Folbigga te je u idućih godinu dana ostala trudna i rodila je u veljači 1989. sina Caleba koji je živio samo 19 dana. Sljedeće su godine dobili još jednoga sina, Patricka, koji je preminuo s navršenih osam mjeseci. Dvije godine kasnije umrla je 10-mjesečna kći Sarah, a godine 1999. preminulo je i četvrto dijete, Laura, koja je imala svega 18 mjeseci. 

VIDEO Australka pomilovana nakon 20 godina u zatvoru zbog smrti svoje četvero djece

Prva istraga oko revizije presude pokazala je da dokazi potkrepljuju Folbiggovu krivnju. No druga istraga koju je vodio bivši glavni sudac Thomas Bathurst preispitala je njezine osude 2022. godine nakon što su objavljeni novi znanstveni dokazi prema kojima su za smrt djece odgovorni genetski problemi. Novi dokazi sugerirali da je dvoje djece imalo upravo tu genetsku mutaciju koja je mogla izazvati njihovu smrt, piše Reuters. 

VEZANI ČLANCI

Bathurst je istaknuo kako postoji razumna mogućnost da je troje djece umrlo prirodnom smrću, dvoje zbog genetske mutacije poznate kao CALM2-G114R, a jedno zbog temeljnog neurogenog poremećaja. Takve sumnje potkopale su i krunske dokaze u vezi s osudom za ubojstvo, dodao je Bathurst u svom izvješću. Folbigg je pušten iz zatvora i za sada ostaje kod prijatelja. Nakon pomilovanja sud još mora donijeti odluku o odbacivanju optužnice. Državni tužitelje je istaknuo kako je potpuno jasno da će mnogi sumnjati u njezinu nevinost. 

Hrabra djevojka Naomi ne odustaje: Unatoč invaliditetu, želi osvojiti titulu u jahanju

Komentara 2

HR
HrvatskaUsrcu
16:50 05.06.2023.

Filmska priča, definitivno

HO
homofobic
01:55 06.06.2023.

Pa cak da je i ucinila za sto ju optuzuju nije li to samo 4 abortusa, svaki malo prekasno? Aborteri gdje ste? Dajte podrsku zeni koja je iskoristila svoje pravo izbora sa zakasnjenjem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije