Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najezda žutih bubamara izazvala paniku, evo što kažu stručnjaci

Ako ste se i vi susreli sa velikim brojem kukaca u svojim domovima javite nam na javi@vecernji.net
08. studenoga 2018. u 13:35 3 komentara 2639 prikaza
bubamare
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Na društvenim mrežama posljednjih su dana veliku pozornost izazvale fotografije žutih bubamara koje su se, tvrde Riječani, raširile po cijelom gradu. Uz žute bubamare, mnogima probleme stvaraju i smrdljivi martini. Kada je riječ o žutim bubamarama, mnogi su se Riječani uznemirili zbog tvrdnji da uopće nije naša, 'domaća' bubamara nego je riječ o kukcu koji je stigao – iz Kine

U riječkom Prirodoslovnom muzeju, na upit Novog lista ima li razloga za paniku i jesu li zaista ovi kukci, kako neki tvrde, opasni, kažu da razloga za brigu nema. Smrdljivi martini i bubamare jednostavno se spremaju za zimu, to jest za hibernaciju i traže tople prostore, objašnjavaju.

smrdljivi martin Prirodni pripravci Ovako ćete se vrlo brzo riješiti smrdljivih martina

– Kukci koji ne podnose hladnoću s prvim nižim temperaturama traže toplija staništa za prezimljavanje, a zatvoreni prostori idealni su za to. Pogotovo ako su mračni i ako u njima ima još i hrane. Ljeti se navedeni kukci nalaze u prirodi, u travi ili grmlju, gdje se i hrane i stoga su nama uvjetno rečeno nevidljivi – pojašnjava Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

repelent, komarci, komarac Posebno ih privlačite Komarci vas grizu više nego ostale? Evo zbog čega je to tako

Potvrđuje i činjenicu da je sve više stranih vrsta u nas, ali to je jednostavno tako – proces globalizacije i umrežene trgovine odražava se i na biosvijet. Žuta bubamara je čak i uvezena u Europu zbog svoje korisnosti kod uništavanja biljnih ušiju na usjevima, govori Kirinčić.

komarac Neočekivane posljedice Evo što vam čini slina komarca nakon što vas upikne

Ni jedan od ovih insekata nije opasan, samo ih ne treba dirati. Preporuka je u ovo vrijeme držati prozore i vrata zatvorenima ili sve otvore zaštititi mrežicom. Poželjno je i provjeravati odjeću koja se sušila na otvorenome. Navodno češnjak i metvica mogu poslužiti u svrhu zaštite doma.

Pogledajte video: Kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka?

[video: 23023 / Kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka?]

 

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • viginti:

  Zanima me da li je za zaštitu od kineskih Bubamara dovoljan domaći češnjak ili treba kineski iz Kauflanda

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Božja ovčica (lat. Coccinellidae)

 • vladagrujic1:

  Žute bubamare su invaziona vrsta. Kod nas u Srbiji su se pojavile pre par godina i brojnost im se periodično povećava i smanjuje. Problem je što zauzimaju stanište naših domaćih crvenih bubamara pa ih je zbog toga sve manje. Primetili ... prikaži još!i smo da ih privlači lila boja tako da oni čije su kuće te boje neka gledaju šta će... I jedan plus, od kako su se pojavile, skoro potpuno su nestale biljne vaši...