Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okupacija otoka i priobalja

Najezda mušica u Dalmaciji, stručnjaci oprezni s izjavama: 'To je vrlo neobično, negdje su se morale razviti'

storyeditor/2022-05-12/PXL_070518_20513274.jpg
Foto: Robert Anić/PIXSELL
12.05.2022.
u 18:54

Stručnjaci su pak oprezni s izjavama. Smatraju da se rojevi mušica mogu povezati s iznadprosječno toplim vremenom no toliki obujam "invazije" i njima je teško pojmiti

Rojevi mušica na moru i na kopnu od Dubrovnika do Pule, kao i milijuni tih uginulih kukaca na automobilima, asfaltu, morskoj površini, u okućnicama..., nesvakidašnja su slika koju uznemireni građani dijele na društvenim mrežama.

Upadaju u oči, zapliću se u kosu

– Ovo je Starigrad Paklenica. Isto i u Trogiru. Crni se nebo. Prvo sam mislio da je negdje požar – samo je jedan od komentara.

– Ne, ovo nije ni kiša ni dim. Ovo u životu ne vidjeh – javljaju i iz Šibenika. Prizori nisu nimalo ugodni. Građanima koji im se nađu na putu upadaju u oči, usta, zapliću se u kosu... U invaziji uživaju samo ribe koje u uginulim jedinkama koje plutaju desecima kvadratnih metara morske površine dobivaju goleme količine hrane. Stručnjaci su pak oprezni s izjavama. Smatraju da se rojevi mušica mogu povezati s iznadprosječno toplim vremenom no toliki obujam "invazije" i njima je teško pojmiti. Prof. dr. sc. Renata Bažok sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta kaže da je teško putem fotografija s društvenih mreža odrediti o kakvim je kukcima riječ. Morfološki jako sliče lisnim ušima, a pitanje je i odakle dolaze. Preklani se pisalo o nezapamćenoj najezdi marokanskih skakavaca na južnu Europu, posebice Sardiniju, gdje su uništili više od 15.000 ha poljoprivrednih površina i pašnjaka. No mušice ne prelaze velike udaljenosti i u tako velikim rojevima, smatra prof. Bažok. S druge strane, ako su lisne uši u pitanju, neobično je da baš nitko ne javlja da su "okupirale" i vinograde, maslinike...

– Ne zna se ni s kojih su biljaka doletjele. Negdje su se morale razviti u krilate oblike. To je vrlo neobično, a isto tako i zašto lete nad morem. Bilo bi logičnije da su sve kulture u priobalju pune lisnih uši jer sve one manje-više napadaju veliki broj vrsta – priča Bažok.

Ne štete ljudima?

I izv. prof. dr. sc. Mariji Ivković iz Zoologijskog zavoda PMF-a teško je putem slika detektirati je li riječ o vodenim ili kopnenim kukcima, o kojem redu... – Sigurna sam da ne mogu naštetiti ljudima jer u slučaju tako masovnih pojava gotovo nikada nije riječ o nečemu što je opasno za ljude, posebice ne kod nas u umjerenom pojasu – smatra ona. Dodaje da su masovne emergencije kukaca normalna pojava, samo što danas na to više nismo naviknuti kao nekada, a s klimatskim i ostalim promjenama dolazi i do nekih netipičnih pojava.

– To će vjerojatno jako brzo proći, pretpostavljam unutar sljedećih 10 dana, tako da u vezi s tim kukcima ne treba ništa poduzimati. Dapače, bilo kakvo tretiranje dovelo bi do ozbiljnog narušavanja prirode i nepotrebnog trovanja životinja, a na kraju krajeva i ljudi – napominje. I iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu zaključuju da je riječ o lisnim ušima te upozoravaju da je moguć i jači "napad" na biljke. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar solinarep
solinarep
19:22 12.05.2022.

Vrt mi je prepun biljaka i ni na jednoj (osim state ruže) nema ni m od mušice, ni u od uši. Samo puževi... P.S. nije neobično toplo, normalno je toplo za ovo doba godine. ...No sve je drugo nenormalno.

DU
ducile
19:09 12.05.2022.

To je zbog septickih jama i stalnog izlivanja fekalija u more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije