Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada Soljačić

Najboljim maturantima iz matematike i fizike 5000 dolara

Marin Soljačić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
26.04.2018.
u 08:25

Hrvatski znanstvenik i profesor na MIT-u Marin Soljačić najbolje maturante novčanim iznosom nagrađuje od 2015. godine

Više od mjesec dana preostalo je maturantima za ponavljanje gradiva iz obveznih i izbornih predmeta za ispite na državnoj maturi, a da se učenje i izvrsnost isplate, svjedoči i nagrada koju će i ove godine za izniman uspjeh najboljem maturantu ili maturantici dodijeliti Marin Soljačić, hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Nagrada od pet tisuća dolara bit će uručena za najbolje rezultate postignute iz dva predmeta: fizike i matematike.

Kriteriji za osvajanje nagrade jasni su: dobitnik je onaj maturant ili maturantica koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, odnosno najviši postotak riješenosti testa iz matematike na višoj razini i najbolji rezultat iz fizike.

– Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski na višoj razini boduje se 20 posto više nego rezultati hrvatskog na osnovnoj razini. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, oni će podijeliti nagradu – pojašnjena su pravila za osvajanje te poticajne nagrade.

Službeno uručenje Soljačićeve nagrade održat će se 31. srpnja 2018. godine, a nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti profesor Soljačić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Podsjetimo, nagradu znanstvenik Soljačić najboljem maturantu dodjeljuje od 2015. godine, a svi dosadašnji dobitnici, odnosno najbolji maturanti posvjedočili su da im je takva nagrada bila dodatni motiv i poticaj za postizanje što boljih rezultata.

Ovogodišnje maturante ispit iz fizike očekuje 13. lipnja u 9 sati. Za te zadatke imaju 180 minuta, a isto im je vrijeme predviđeno i za rješavanje ispita iz matematike na višoj razini koji će se održati 27. lipnja u 9 sati.

Matura službeno s prvim ispitima počinje 7. lipnja kada se polažu dva izborna predmeta, etika i glazbena kultura, kao i ispit iz materinskog jezika nacionalnih manjina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije