Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najboljim maturantima iz matematike i fizike 5000 dolara

Hrvatski znanstvenik i profesor na MIT-u Marin Soljačić najbolje maturante novčanim iznosom nagrađuje od 2015. godine
26. travnja 2018. u 08:25 0 komentara 438 prikaza
Marin Soljačić
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Više od mjesec dana preostalo je maturantima za ponavljanje gradiva iz obveznih i izbornih predmeta za ispite na državnoj maturi, a da se učenje i izvrsnost isplate, svjedoči i nagrada koju će i ove godine za izniman uspjeh najboljem maturantu ili maturantici dodijeliti Marin Soljačić, hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Nagrada od pet tisuća dolara bit će uručena za najbolje rezultate postignute iz dva predmeta: fizike i matematike.

Maturanti generacije 1953. Maturanti generacije 1953. Na satu smo bili kao bubice, a sa zvonom bismo postajali fakini

Kriteriji za osvajanje nagrade jasni su: dobitnik je onaj maturant ili maturantica koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, odnosno najviši postotak riješenosti testa iz matematike na višoj razini i najbolji rezultat iz fizike.

– Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski na višoj razini boduje se 20 posto više nego rezultati hrvatskog na osnovnoj razini. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, oni će podijeliti nagradu – pojašnjena su pravila za osvajanje te poticajne nagrade.

Službeno uručenje Soljačićeve nagrade održat će se 31. srpnja 2018. godine, a nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti profesor Soljačić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Podsjetimo, nagradu znanstvenik Soljačić najboljem maturantu dodjeljuje od 2015. godine, a svi dosadašnji dobitnici, odnosno najbolji maturanti posvjedočili su da im je takva nagrada bila dodatni motiv i poticaj za postizanje što boljih rezultata.

Ovogodišnje maturante ispit iz fizike očekuje 13. lipnja u 9 sati. Za te zadatke imaju 180 minuta, a isto im je vrijeme predviđeno i za rješavanje ispita iz matematike na višoj razini koji će se održati 27. lipnja u 9 sati.

Matura službeno s prvim ispitima počinje 7. lipnja kada se polažu dva izborna predmeta, etika i glazbena kultura, kao i ispit iz materinskog jezika nacionalnih manjina.

Predrag Šustar, Marin Soljačić i Nikola Jelsenjak Fizika i matematika Nagrada Soljačić i ove godine za izniman uspjeh na državnoj maturi Državna matura Probna matura U engleskom puno lošiji, iz hrvatskog bolji, a matematika i dalje bauk državna matura Novosti na državnoj maturi Ovo su novosti koje očekuju učenike na idućoj maturi
ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.