Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Najbolje bi bilo da Hrvatska pristane na provedbu'

Slovenski je premijer kazao da je zadovoljan najavom Plenkovićeva najavljenog odlaska u Bruxelles i susreta Junckera s hrvatskim premijerom.
12. siječnja 2018. u 19:09 38 komentara 1681 prikaza
Plenković i Cerar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak u parlamentu da bi najbolje bilo da Hrvatska sama pristane na provedbu arbitražne presude o granici te zaprijetio da će u suprotnom Slovenija biti primorana tužiti ju.

Savudrijska vala PITANJE ARBITRAŽE MVEP: Znat ćemo odgovoriti Sloveniji ako pokrenu bilo kakav postupak

"Najbolje bi bilo da Hrvatska pristane na provedbu", kazao je Cerar, nakon zatvorene sjednice parlamentarnog odbora za vanjske polove na kojoj je s više ministara zastupnicima objašnjavao što njegova vlada čini na provedbi odluke arbitara koju Hrvatska ne priznaje.

Što se tiče mogućeg posredovanja Europske komisije u arbitražnom sporu, Cerar je kazao da očekuje kako bi predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker ili prvi potpredsjednik Frans Timmermans mogli hrvatskoj strani ponuditi "neke konkretne mogućnosti koje bi vodile u provedbu", te da vjeruje kako će o tim mogućnostima biti informiran sljedećih dana, kad ta inicijativa bude "do neke mjere dovršena" na razini Komisije.

Cerar je u tom svjetlu doživio i jučerašnju najavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će sredinom idućeg mjeseca Junckeru i kolegiju Komisije pojasniti hrvatsku poziciju glede arbitraže, te očekuje da će Komisija djelovati na hrvatsku stranu u smislu prihvaćanja arbitražnog rješenja.

Slovenski je premijer kazao da je zadovoljan najavom Plenkovićeva najavljenog odlaska u Bruxelles i susreta Junckera s hrvatskim premijerom.

"Taj sastanak vidim kao vrlo važan čin jer je i dalje od vrlo velike važnosti da Komisija pokuša nagovoriti Plenkovića i Hrvatsku na stajalište Komisije koje je identično slovenskoj poziciji, a to je da arbitražnu presudu treba provesti", kazao je slovenski premijer novinarima nakon sastanka.

Cerar je kazao da je u slučaju da Hrvatska ne pristane na provedbu presude arbitara spreman protiv nje poduzeti pravne korake, najprije dostaviti Komisiji materijal o hrvatskom kršenju arbitražne presude i incidentima u Savudrijskoj vali, a onda ako Komisija ne reagira nakon tri mjeseca protiv Hrvatske podići i tužbu pred sudom EU-a u Luxembourgu.

Potvrdio je i izjavu svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će u slučaju da Hrvatska ne pristane na provedbu presude Slovenija prije kraja idućeg mjeseca Komisiju predati elemente za tužbu protiv Hrvatske na sudu EU-a.

Slovenski su diplomatski izvori prilikom posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora ovog tjedna Bruxellesu i njegova razgovora s Junckerom najavljivali da će Juncker u Europsku komisiju pozvati Cerara i Plenkovića na sastanak na kojemu bi Komisija kao posrednik djelovala da se spor riješi.

Slovenski radio u petak je naveo da Cerar poziv za dolazak u Bruxelles po njihovim informacijama još nije primio.

Pogledajte i galeriju: Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže

Plenković i Cerar
1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Miro Cerar i Andrej Plenković Izvor iz Komisije: 'Juncker ne planira sastanak s Cerarom i Plenkovićem, to je u njihovim rukama' Savudrija SIMONA DRENIK Evo gdje je završila slovenska agentica koja se osramotila u arbitražnoj aferi Slovenska granica USKLAĐIVANJE S ARBITRAŽOM Slovenija donijela nove zakone, zaseoci Bužini i Škrile 'opet' u Hrvatskoj
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
  • ing-12345:

    Budući da je u bivšoj državi Hrvatska imala kopnenu granicu i sa Italijom i Austrijom , sada Hrvatska treba tražiti od Slovenije koridore kroz Sloveniju svaki širine 10 km. od Bregane do Trsta i od Macelja do Graza koji će ... prikaži još!će biti hrvatski tertorij. Kada to hrvatska dobije možda onda možda možemo razgovarati o Savudrijskoj vali.

  • trabant7:

    Slo. vlada= lopvi, ucjenjivači, hostštapleri.

  • bf2:

    ne znam što bi bilo naj bolje,ali ja ne kupujem slovenske proizvode već godinama...