Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKO PRIZMIĆ

Najbolja mi je poruka ona koju smo uputili za Sljeme

Vinko Prizmić
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL
1/5
12.02.2017.
u 18:42

Postotak stranaca u našim intervencijama kreće se u prosjeku od deset do 15 posto. Ostalo su naši građani, kazao je Prizmić.

Je li vas iznenadila nagrada za komunikatora godine, tim više što je Hrvatska udruga za odnose s javnošću to priznanje dosad dodjeljivala samo osobama, a ne i kolektivima poput HGSS-a?

Da, iznenadila nas je jer nama glavna djelatnost nije komuniciranje s medijima, nego zaštita i spašavanje. No, izgleda da smo pri tome razvili određene sposobnosti komuniciranja s ugroženom populacijom, a ta je komunikacija i u funkciji onoga što radimo. Reakcije su pozitivnije od šturih priopćenja i opširnih edukacija. Nagrađeni smo za sažete poruke koje zaintrigiraju pažnju i uz osnovna upozorenja pošalju temeljnu poruku o tome da su građani odgovorni za vlastitu sigurnost. Time se bavi naš odjel za informiranje i komunikacije. Suočavamo se s galopirajućim globalnim trendom da stanovništvo koje pretežito živi u gradovima svaki slobodni trenutak koristi za bijeg u prirodu što nama predstavlja velik problem.

HGSS često intervenira i kad je riječ o strancima koji posjećuju Hrvatsku. Kako da te poruke dopru i do njih?

Pišemo ih i na engleskom jeziku. Postotak stranaca u našim intervencijama kreće se u prosjeku od deset do 15 posto. Ostalo su naši građani. Glavnina našeg posla nisu, kako se to često misli, planinari jer oni prolaze edukaciju. Mi se bavimo pretežito osobama koje odlutaju, često su to djeca i dementne osobe, poljoprivrednici, hobisti koji idu po šparoge i gljive... Pokrivamo sva nepristupačna područja i, čim je nešto izvan naselja i urbanih sredina, zove se HGSS. No to ne plijeni pažnju medija, oni su uglavnom fokusirani na izletnike, Čehe, planinare i slične intervencije koje možda jesu atraktivne, ali u postotku predstavljaju jako mali dio naših aktivnosti.

Koja je poruka vama osobno favorit?

Kad se održavala skijaška utrka Snježna kraljica na Sljemenu, poručili smo građanima da će biti hladno i da će puhati jak vjetar, da se pripreme i paze na sebe kako se ne bi morali prisilno upoznavati s nama.     

>> HGSS proglašen komunikatorom godine – junaci na riječima i djelu!

>> Pripadnici HGSS-a spasili dvojicu planinara s Mosora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije