Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Najbogatiji emitiraju više ugljikovih plinova nego polovina svjetske populacije

Katastrofalne posljedice klimatske krize već se osjećaju u mnogim dijelovima svijeta zbog ekonomskog sustava koji se oslanja na konzumerizam i neprekidni rast i dijeli svijet na ekonomske dobitnike i gubitnike, upozorava Ellen Ehmke iz njemačkog ogranka Oxfama.
21. rujna 2020. u 06:55 2 komentara 113 prikaza
Borba za okoliš
Foto: Guido Kirchner/DPA/PIXSELL

Najbogatijih jedan posto svjetske populacije emitira više nego dvostruko više ugljikovih plinova nego siromašna polovina, pokazuje istraživanje britanske neprofitne organizacije Oxfam. 

Tehnološki lideri moraju preuzeti glavnu ulogu sudjelovala i Hrvatska Rezultati globalnog istraživanja: Čak 69% ispitanika smatra da tehnološki lideri moraju preuzeti glavnu ulogu

Izvješće se fokusiralo na podatke u razdoblju od 1990. do 2015. godine, kada se emisija štetnih plinova u svijetu udvostručila, napominje Oxfam.

Rezultati pokazuju da je u tom razdoblju najbogatijih 10 posto svjetske populacije, nekih 630 milijuna ljudi, bilo odgovorno za 52 posto emisija ugljikovih plinova.  Najbogatijih jedan posto, a riječ je o 63 milijuna ljudi, emitiralo je 15 posto ugljikovih plinova, a siromašna polovina svjetskog stanovništva samo sedam posto.

Katastrofalne posljedice klimatske krize već se osjećaju u mnogim dijelovima svijeta zbog ekonomskog sustava koji se oslanja na konzumerizam i neprekidni rast i dijeli svijet na ekonomske dobitnike i gubitnike, upozorava Ellen Ehmke iz njemačkog ogranka Oxfama.

Siromašni plaćaju cijenu potrošnje bogate manjine, dodala je Ehmke.

Zanimljivo Novo istraživanje otkrilo: Psi sve više razvijaju alergije jer ih vlasnici previše tetoše

U Njemačkoj bogatih 10 posto, točnije 8,3 milijuna ljudi, snosi odgovornost za 26 posto emisije štetnih plinova emitiranih od 1990. do 2015. 

Siromašnija polovina stanovništva pet je puta brojnija, obuhvaća 41,5 milijuna građana, a njezin je udio u emisiji bio tek nešto veći - iznosio je 29 posto.

Ključno je područje za hvatanje u koštac s klimatskim promjenama promet, posebno onaj zračni. Oxfam je oštro kritizirao i sportske terenske automobile, koji su po njemu zauzeli drugo mjesto na ljestvici vodećih generatora emisije u razdoblju od 2010. do 2018.

"Moramo zajedno rješavati krizu klime i nejednakosti", zaključuje Oxfamova stručnjakinja za društvenu nejednakost.

Zanimljivo Novo istraživanje pokazalo: Osobe koje su sarkastične mogu imati ozbiljne probleme sa srcem

Bogatima treba ograničiti emisiju ugljičnih plinova, treba više ulagati u javnu infrastrukturu i restrukturirati gospodarstvo kako bi postigao viši stupanj klimatske pravde, smatra Oxfam.

Dobar prvi korak bilo bi oporezivanje sportskih terenaca i ljudi koji često putuju zrakoplovom, sugerira Ehmke.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Nepokolebljiv:

    Sva sreca da nam svima bogati mogu priustiti izgoriti dovoljno fosilnih goriva i proizvesti toliko CO2 da svjetska sirotinja moze uzgojiti dovoljno hrane. Zapamtite za pet tona zitarica ili povrca treba gotovo tonu i pol CO2! Bez CO2 nema papice!

  • Avatar Jopa
    Jopa:

    A koliko pušta sama Kina, i npr Indija?