Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najatraktivniji FER, medicina i ekonomija

Novi maturanti ambiciozniji su od lanjskih. Ne budu li im trebali svi prijavljeni ispiti iz državne mature, mogu ih odjaviti do 17. svibnja
03. veljače 2016. u 07:00 2 komentara 1742 prikaza
20.05.2015., Slavonski Brod - Na glavnom gradskom trgu Korzu slavonskobrodski maturanti slave Dan maturanata. Norijada je zapocela predvece velikom povorkom ulicama grada, a uz cjelovecernje koncerte, pjesmu, ludovanje i veselje potrajat ce do dugo u noc.
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Ispite za državnu maturu, prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ove godine prijavilo je ukupno više od 38.000 maturanata i kandidata koji je žele položiti, a koji su srednju školu završili ranijih godina. Od ukupnog broja prijavljenih, 13.304 je maturanata gimnazija te 19.583 maturanata strukovnih škola. Ukupno su prijavili 161.853 ispita, što znači da je svaki maturant i kandidat prijavio po nekoliko ispita i da su ambiciozniji od svojih prošlogodišnjih kolega kojih je bilo više, a prijavili su manje ispita. Većina je hrvatski i engleski jezik prijavila na višoj A razini, a matematiku na osnovnoj B razini. Na višoj razini matematiku će polagati 13.536 maturanata i kandidata.

Glazba, etika i grčki ‘out’

Od izbornih predmeta najatraktivnija im je fizika, koju je prijavio 10.741 kandidat, biologija s 8768 prijava te politika i gospodarstvo sa 7995 prijava. Ta tri predmeta posljednjih godina maturantiajviše biraju. Fiziku uglavnom traže prirodoslovno-matematički fakulteti, biologiju biomedicinski, a politika i gospodarstvo maturantima je zanimljiva jer ju je lako položiti, a mnogi fakulteti koji nemaju definiran predmet koji traže priznaju je kao izborni. Najmanje zanimanja maturanti su pokazali za glazbenu umjetnost, grčki i etiku. Rok za prijavu ispita za državnu maturu jučer je završen, a do 17. svibnja oni koji se predomisle i koji su prijavili više izbornih predmeta mogu od jednog ili više njih odustati.

Tražen i učiteljski studij

Paralelno s prijavama ispita za državnu maturu maturanti prijavljuju i studijske programe. Prema podacima Agencije za visoko obrazovanje, prema dosadašnjem broju prijava najatraktivniji je studij elektrotehnike i informacijskih tehnologija na zagrebačkom FER-u. Do jučer ga je prijavio 2271 maturant, a kao prvi izbor izabrala su ga 1023 maturanta. Za medicinu na zagrebačkom Medicinskom fakultetu prijavilo se nešto više od 1400 maturanata, a njih više od 800 navelo je kao prvi izbor. Među desetak najatraktivnijih studija su i poslovna ekonomija, strojarstvo, fizioterapija, logopedija, učiteljski studij... Niz je studija bez ijedne prijave, a među njima su i studij fagota i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te dentalna higijena na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

>> Srednje škole nam stvaraju nesigurne osobe koje ne vjeruju ni u svoje vlastito znanje

>> Ukida se opći uspjeh, prva dva razreda osnovnih škola bez brojčanih ocjena

Koronavirus
Djevojka negativna
Drugi slučaj u Hrvatskoj. Brat zaraženog mladića je pozitivan na koronavirus
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Pa zbilja, komu je u Hrvatskoj potrebna etika?! Još samo tu i tamo pokoji zatucanac katoličkog usmjerenja obazire se na nju. Svi drugi "prevazišli" su ju odavno kao kočnicu svekolikom napretku i razvoju.

  • Ivanveliki:

    ajd fer i med ok, ali gdje se tu nasla ekonomija?