Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nada Murganić otvara put tome da i istospolni parovi posvajaju djecu

Eksperti su se i 2014. pitali jesu li SDP i HNS svjesni da to što omogućuju posvajanje izvanbračnim parovima vrijedi i za istospolne parove
13. listopada 2017. u 18:03 50 komentara 1060 prikaza
Povorka ponosa
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svjesno ili ne, sa znanjem premijera ili ne, ministrica Nada Murganić najavila je da će izvanbračni partneri po pitanju posvojenja biti izjednačeni s bračnima, čime se otvara pravni put za omogućavanje posvojenja djece i istospolnim partnerima. I jučer u intervjuu za Večernji list novi ustavni sudac Goran Selanec rekao je da država može ograničiti izvanbračnim i istospolnim parovima pristup posvajanju, ali ne može samo jednima.

Andrej Plenković i Predrag Štromar Obiteljski zakon Jesu li primjedbe HNS-a sveto pismo?

Negativna predrasuda

I prije tri godine HNS i SDP amandmanom su u zadnji tren unijeli odredbu u Obiteljski zakon prema kojoj je izvanbračnim partnerima omogućeno da posvajaju djecu, čime je nastala diskriminirajuća situacija zbog koje je Austrija u siječnju 2013. osuđena na Europskom sudu za ljudska prava jer ničim nije opravdala što posvojenje uskraćuje istospolnim partnerima, a omogućava izvanbračnim. Tada nam je prof. dr. sc. Sanja Barić rekla:

- Nakon što je izjednačena pravna regulacija izvanbračnih s bračnim zajednicama u ovom pitanju, jedini razlog za različitu regulaciju istospolnih zajednica ostaje negativna predrasuda prema osobama druge spolne orijentacije, što je pravno neprihvatljiv razlog razlikovanja - rekla je predstojnica Katedre za ustavno pravo u Rijeci.

Tada je obrazložila da takav zakonodavni pristup otvara mogućnost pokretanja ocjene ustavnosti zakona zbog diskriminacije istospolnih parova, ili bi se neki homoseksualni par mogao pozvati na stajališta Europskog suda kroz konkretan slučaj u kojem bi im bilo onemogućeno posvajanje. Tada nam je i prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu rekla kako nema nikakve dvojbe da spomenuti amandman otvara pitanje usporedive situacije s istospolnim partnerima, te da je evidentno da će Ustavni sud, a ako ne, onda ESLJP riješiti pitanje posvajanja kod istospolnih partnera. Zanimljivo je da se tada na saborskom Odboru za obitelj voditeljica ondašnje radne skupine za OZ protivila tom amandmanu, a i tadašnja ministrica Milanka Opačić bila je protiv omogućavanja posvajanja djece istospolnim partnerima. O amandmanu se tada nije raspravljalo, pa je prof. Korać tada postavila pitanje jesu li predlagatelji uopće bili svjesni da tim amandmanom širom otvaraju vrata raspravi o izjednačavanju istospolnih partnera s bračnima. Izrazila je i razočaranje što se zakoni donose bez stručnog nadzora pa moguće i bez znanja o mogućim posljedicama izmjena.

Sve što je tada bilo izrečeno za SDP-HNS-ov amandman vrijedi i danas za HDZ-HNS-ovu izmjenu nacrta novog Obiteljskog zakona, s tom razlikom što sada više nitko ne može reći da nije znao što čini.

Goran Selanec GORAN SELANEC Gay brak samo je pitanje vremena i u Hrvatskoj

“Džabe krečili”, ali je koštalo

U povučenom nacrtu bilo je predviđeno da se posvajanje izvanbračnim partnerima omogući samo iznimno, u interesu djeteta. Prihvati li Sabor rješenje koje je najavila Murganić, i ovom prigodom valja podsjetiti da bi to značilo da se 2013. “džabe krečilo” jer je onemogućavanje posvajanja istospolnim partnerima bio glavni cilj referenduma o braku. Prof. Barić tada je preko Večernjaka upozoravala da se referendumom to neće postići. Šteta, što je u onoj buci nitko nije čuo jer se 40 milijuna kuna moglo bolje potrošiti, recimo na djecu bez roditelja.

Nada Murganić Obiteljski zakon Murganić odustala od definicije braka koja je uzburkala javnost: 'Ispričavam se' miroslav šeparović POTVRDIO IH SABOR Tko su novi ustavni suci? Donosimo njihove životopise škola Goran Gerovac Članak 13., stavak 666 Obiteljskog zakona: djeca i roditelji koji ne nose robu s potpisom nisu obitelj
Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Kolo-Tg
  Kolo-Tg:

  Nekad dijagnoza danas smjer u umjetnosti

 • Šokac1:

  Obitelj, biološki gledano, čine otac (muškarac), majka (žena) i dijete/djeca. Dobro, ili samo muškarac i žena. Ako i zanemarimo crkveno učenje (to je danas "moderno") zanima me gdje u prirodi dva majmuna ili dvije slonice imaju mladunčad i odgajaju ju ... prikaži još! u skladu sa svojon vrstom ? Ne budite bolesni i devijantni, ostanite normalni ljudi !

 • ZGexil:

  sotonistička i masonska posla .......