Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nacionalna kampanja 'I ja želim čitati!', druga godina provedbe

PR
PR
Autor
PR članak
01.08.2018.
u 12:49

Organizatorima je cilj informirati i senzibilizirati javnost o problemima čitanja i disleksije

Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ svoje ciljeve provodi drugu godinu.

Organizator Kampanje je Hrvatsko knjižničarsko društvo, a suorganizatori Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Knjižnice grada Zagreba.

Hrvatskoj ima 8-10% populacije s disleksijom što uključuje oko 30000 školske djece. U Hrvatskoj nema sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja i disleksije.

Postojeći Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03) onemogućava produkciju većeg broja knjiga i ostalih publikacija prilagođenih osobama koje imaju navedene teškoće. Kampanjom se želi upozoriti hrvatska javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom, nedostatak sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja te slabu i nedostatnu produkciju građe lagane za čitanje.

Organizator Kampanje smatra da je u interesu javnosti i cijeloga hrvatskog društva osigurati neometan i ravnopravan pristup književnim djelima i informacijama svim dobnim skupinama osoba s teškoćama čitanja, disleksijom i osobama koje ne mogu čitati standardni (crni) tisak.

Kampanja se provodi u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i fakultetima, knjižnicama, udrugama.

Logopedi ističu da je za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom potrebna jezična i grafička prilagodba tekstova u svrhu poticanja čitanja s naglaskom na čitanju s razumijevanjem.

Organizatorima je cilj informirati i senzibilizirati javnost o problemima čitanja i disleksije.

Partneri Kampanje „I ja želim čitati!“ su Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Hrvatsko logopedsko društvo, Hrvatska udruga za disleksiju, Poliklinika SUVAG,  Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ured pravobraniteljice za djecu, sve vrste knjižnica, škole, vrtići, nakladnici i mnogi drugi. Umrežavanjem i poticanjem na akciju različitih dionika u društvu, škola, fakulteta, državnih, lokalnih i civilnih organizacija, nakladnika, te svih zainteresiranih osoba želimo promijeniti ovakvo stanje.

(https://www.facebook.com/IJaZelimCitati/)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?