Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlična promocija

Na znanstveni skup u Dubrovnik u lipnju stiže pet Nobelovaca

Foto: Ministarstvo turizma
1/2
10.02.2017.
u 16:33

Očekujemo publicitet, ali to je i signal investitorima. Već imamo najave za 400 milijuna eura investicija kad stupi na snagu nova zakonska regulativa. ističe ministar Gari Cappelli

Dubrovnik će u lipnju na pet dana postati centar svjetske pameti. Na 10. konferenciji Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (ISABS), koja će se od 19. do 24. lipnja baviti forenzičkom i antropološkom genetikom, te individualiziranom medicinom Mayo klinike, među 500 sudionika iz 40 zemalja bit će, naime, i čak pet Nobelovaca.

“To je najveće okupljanje dobitnika Nobelove nagrade na jednom mjestu u 2017. i najveće ikad izvan Švedske. Radi se o dobitnicima te nagrade iz područja kemije i medicine, koji će u Dubrovniku, pored niza vodećih svjetskih stručnjake kliničke i molekularne medicine, te forenzičke i antropološke genetike, održati svoja predavanja. Potpora Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice tom skupu potvrđuje kako odgovorni prepoznaju da se Hrvatska treba promovirati i kao zemlju znanja. Alternativa je imidž zemlje najamnih radnika”, kazao je Dragan Primorac, koji je kao predsjednik ISABS-a i predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzične znanosti potpisao ugovor o suradnji s direktorom HTZ-a Ratomirom Ivičićem.

U Dubrovniku se tako očekuje Nobelovce Adu E. Yonath, Avrama Hershkoa, Roberta Hubera, Paula Modricha i Heralda zur Hausena. Krema znanstvenog svijeta, među kojom, recimo, i forenzičar koji je bio angažiran u rasvjetljavanju atentata na Johna Kennedyja i suđenju O.J. Simpsonu, iz Dubrovnika će odaslati poruku kuda ide medicina 22. stoljeća. Skup znanstvenika iz četrdesetak zemalja Hrvatskoj će donijeti publicitet na svim kontinentima, ali to je, ističe ministar turizma Gari Capelli, i signal investitorima.

“Ministarstvo zdravstva će ove godine korigirati dva zakona, kako bi stvorili uvjete medicinskim ustanova da se bave turizmom, a mi ćemo dogodine povećati iznose za promociju zdravstvenog turizma. Već imamo najave za 400 milijuna eura investicija kad stupi na snagu nova zakonska regulativa. Zdravstveni turizam u svijetu raste po stopi od čak 20 posto, a za nas je to prilika da zaustavimo odljev liječnika. Hrvatska je dosad prepoznata kao ljetovališna destinacija, u zadnje dvije godine je hit na međunarodnom tržištu i pomalo počinjemo govoriti, umjesto o turističkoj sezoni, o turističkoj godini. Ovakvi skupovi, na kojima se svijetu predstavljamo ne samo uslugom nego i znanjem, pomažu da do 2020. dosegnemo turistički prihod od 14 milijardi eura”, ocjenjuje Capelli. 

>> Prvi inozemni službeni put ministra Cappellija – Francuska

>> Cappelli: Nisam za uvoz radne snage, turisti više vole da ih uslužuju domaći ljudi

Komentara 1

CI
cika123
17:42 10.02.2017.

Bravo gospodine Primorac, tako se zalaže za svoju domovinu i njeno ime u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije