Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divlja gradnja

Na Viru u tri godine bespravno sagrađeno čak 240 objekata!

'Mario Vucetic ispred Inspektorata za gradnju u svezi bespravne gradnje na Viru. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
09.03.2010.
u 18:40

Meni su srušili, a strancima dopuštaju bespravno graditi, rekao je Mario Vučetić i prijavio gradnju bez papira inspekciji.

Rušenje bespravno sagrađenih objekata na Viru nije zaustavilo nedopuštenu gradnju na tom otoku. Potvrđuju to i izvještaji komunalnih službi Općine Vir, koja je u posljednje tri godine na Viru evidentirala više od 240 gradnji bez papira. Bespravnoj gradnji svjedoci su i vlasnici srušenih objekata od prije nekoliko godina, a jedan od stotinjak onih kojima je u akciji Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja srušen objekt, Mario Vučetić, jučer je bespravnu gradnju jednog investitora prijavio građevinskoj inspekciji.

– Meni su prije tri godine srušili ugostiteljski objekt, a tada je srušen još niz kuća. No, nakon toga je čak eskalirala bespravna gradnja, a ne reagira nitko. Prijavio sam sve Općini, a sada sam odlučio prijaviti jednu bespravnu gradnju i građevinskoj inspekciji. Strancima koji jeftino kupuju poljoprivredna zemljišta nitko ne zabranjuje da bespravno grade, a nama domaćima su rušili – rekao nam je Viranin Mario Vučetić i istaknuo kako su se i najave otprije tri godine kako se rušenjem na Viru zapravo zaustavlja apartmanizacija naše obale izjalovile.

Da se bespravna gradnja na otoku s čak 8000 bespravno sagrađenih objekata nastavlja, potvrđuju i podaci iz Općine Vir. Njihove su komunalne službe evidentirale 2007. više od 60 kuća bez papira, 2008. čak stotinjak, 2009. sedamdesetak, a ove godine još njih desetak bez papira.

– Mi smo prijavili oko 240 gradnji bez papira, no samo je 10-ak posto novogradnja, ostalo su bespravne dogradnje. Kad je o dogradnji riječ, većina investitora podignula je kat ili napravila krov jer je bila riječ o objektima pod pločom – rekao nam je načelnik općine Vir Kristijan Kapović, koji pak tvrdi da se na Viru trenutačno bespravno ne gradi više nego u drugim općinama na Jadranu.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sikert
09:27 10.03.2010.

inspektorima uvesti dugogodišnje smanjenje plaća jer nisu godinama obavljali svij posao i na terenu promatrali bespravnu gradnju i na vrijeme ju obustavljali a i njihovog nadređenog smijeniti jer ni on nije reagirao pravovaljano jer je imao blagoslov lokalne vlasti kada se pronio glas da bi se tu gradila nuklearna elektrana dozvolili su bespravnu gradnju pa sada svima kojima su srušene kuće neka nadoknade štetu.Sprega lokalne vlasti i inspektorata je pogodovao tom građevinskom vandalizmumi nakaradnoj gradnji.I sam imam na moru kuću koju sam napravio kupivši derutnu staru zgradu koju sam trebao obnoviti no napravio sam iza novu i nikome ništa.Dok se renoviralo niti jednom nije došao netko u inspekciju da vidi što se radi.Što ti inspektori rade?Primaju plaću za nerad a tak je u cijelom državnom aparatu i tvrdim da nema onoga među njima koga ne bih mogao potkupiti kada bi mi to bilo potrebno kao što se i radi kada se nešto treba prikriti ili kakav ilegalni posao provesti kroz papire kao legalan.U Elektri je pri dobijanju električnog priključka to išlo kao po loju, nisu mi ni limitatore tj ograničivaće strujnog opterećenje ugradili tako da sam kupio najmanju snagu 2,2 kW a mogu \"povući\" struje koliko želim.Majstori su rekli da u papirima provedu da su ih ugradili, zaplombirali a u biti nisu ih ugradili.Dobra marenda i par stotina eura sve riješi.Našim inspekcijama ako nemate dobru vezu \"gore\" samo pokažite par novčanica od 100 eura i sve je gotovo, još vam se i klanjaju bijednici.Treba im svima uvesti da svaki dan pišu što su toga dana radili. Eto u Splitu prvo ujutro svi dođu na posao a oko 9 su svi na rivi na kavicai i tako se država gradi a žive na teret onih koji ra. Poruka gđi. Kosor ONAJ TKO NE OSTVARUJE DOHODAK U JAVNOM SEKTRORU NE BI TREBAO IMATI PLAĆU KAO ONI KOJI U DRŽAVNIM FIRMAMA STVARAJU DOHODAK A NA TO IH JE VLAST NAUČILA JER SE BOJE DIRNUTI U TU OGRAOMNU HRPU NERADNIKA.

EU
EUfan
13:10 10.03.2010.

Hrvatske državne službe su skup nesposobnjakovića i gladnih očiju birokrata koji jedva čekaju da ti zagorče život takoda si ih prisiljen podmazati da ti riješe predmet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije