Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na utaji poreza od prodaje vozila oštetio proračun za 1,9 milijuna kuna

Protupravno je sebi na štetu tvrke pribavio 80 tisuća kuna pa ga je karlovačka policija prijavila Državnom odvjetništvu
22. travnja 2020. u 18:40 1 komentara 492 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Direktor (32) tvrtke koja prodaje motorna vozila osumnjičen je da je izbjegavanjem plaćanja PDV-a oštetio državni proračun za 1,9 milijuna kuna, a protupravno je sebi na štetu tvrke pribavio 80 tisuća kuna pa ga je karlovačka policija prijavila Državnom odvjetništvu.  

papiri papirologija financijska prevara dokumenti Stranci pod istragom Lažirali poslovne knjige i oštetili proračun za oko 800.000 kuna

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza ili carine, povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, Državnom odvjetništvu prijavljen je 32-godišnji direktor koji se bavi prodajom motornih vozila, izvijestila je u srijedu karlovačka Policijska uprava.

Osumnjičenik je prošle godine, s ciljem da tvrtka izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost isporučenih motornih vozila,  propustio podnijeti mjesečne prijave PDV-a

Od veljače do svibnja 2019. trgovačko društvo ispostavilo je veći broj računa raznim pravnim i fizičkim osobama, a taj 32-godišnjak, kao odgovorna osoba, nije predavao redovite mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost, čime je izbjegao plaćanje PDV-a i oštetio državni proračun više od 1.900.000 kuna. 

kune Utaja poreza Mađarski državljani oštetili hrvatski proračun za dva milijuna kuna

Također je osumnjičen da u istom razdoblju nije osigurao pravilno vođenje trgovačkih i poslovnih knjiga. 

Uza sve to, 32-godišnji direktor je osumnjičen da je povrijedio dužnost zaštite interesa trgovačkog društva o čijim se imovinskim interesima bio dužan brinuti jer je navedena tvrtka platila drugoj izvođenje radova za osumnjičenika. Na taj način 32-godišnjak je sebi, na štetu tvrtke, pribavio protupravnu imovinsku korist veću od 80.000 kuna.

Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih