Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranci pod istragom

Lažirali poslovne knjige i oštetili proračun za oko 800.000 kuna

papiri papirologija financijska prevara dokumenti
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
21.04.2020.
u 10:55

Neistinito su prikazivali da su tvrtki posuđivali novac za otkup i prodaju lomljenog zlata

Za gotovo 790.000 kuna dvojica stranih državljana, jedan Italije (49) i drugi Slovenije (47), kako se sumnja, oštetili su državni proračun RH, zbog čega je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sada protiv njih pokrenulo istragu.

Osim protiv njih dvojice, istraga je pokrenuta i protiv jedne riječke tvrtke, a sve skupa sumnjiči se za gospodarski kriminal ili konkretnije, utaju poreza.

Tužiteljstvo sumnjiči Talijana i Slovenca da su od 23. siječnja do 31. prosinca 2015. u Rijeci, a kako bi izbjegli plaćanje poreza, lažno prikazivali poslovanje jedne tvrtke. Neistinito su, kako se sumnja, prikazali da su tvrtki posudili novac. Navodili su da se radi o kratkoročnim pozajmicama u kojima je fiktivno prikazano da otkupljuju i prodaju lomljeno zlato.

Navodno su ga za 150.000 eura prodali jednoj tvrtki u Ljubljani, koja je izdala fiktivne račune, pa je sve izgledalo kao povrat pozajmice koje uopće nije bilo. Proračun je tako oštećen za 360.000 kuna.

Nadalje, Talijan se sumnjiči da je neistinito u poslovnim knjigama kao manjak knjižio zalihu neprodane robe na skladištu, prikazavši  da je taj manjak 180.000 kuna, iako je bio svjestan da je stvarni manjak 470.000 kuna. Tako je, tvrdi tužiteljstvo, na ime neplaćenog proreza proračun oštetio za 430.000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije