Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA SVIJETU

Na ulazu je Sunce, simbol fascinacije svemirom

Izložba Hrvatska svijetu
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/71
12.02.2021.
u 19:09

Bilo je izazovno rasporediti građu u prostoru, jer mnogi su velikani bili suvremenici i surađivali su

Izložba “Hrvatska svijetu” uvodi posjetitelje u neslućeno bogat svijet kulturne baštine koju smo naslijedili od izvanserijskih umova čije se rođenje, obrazovanje ili djelovanje veže za Hrvatsku. Tim riječima kustosica Anita Ruso počinje svoj opis Večernjakove izložbe, u sklopu koje posjetitelji od danas imaju priliku upoznati lik i djelo 38 hrvatskih velikana koji su svojim djelovanjem utjecali na globalnu povijest.

Za mjesto izložbe simbolično je izabran Meštrovićev paviljon s obzirom na to da je slavni kipar, arhitekt i književnik također jedan od velikana predstavljenih na izložbi. Kada se uđe u središnji, prizemni prostor paviljona, poznat kao Galerija Bačva, posjetitelje dočekuje glavna atrakcija koja se čuvala kao iznenađenje sve do otvaranja.

– Posjetitelje na samom početku čeka jedna impozantna instalacija. Riječ je o velikom Suncu promjera pet metara, koje je za ovu izložbu napravio akademski kipar Marin Marinić. Zašto Sunce? Ono simbolizira fascinaciju svemirom koju su imali gotovo svi naši velikani, a mnogi od njih direktno su utjecali na čovjekov odlazak u sve mirska prostranstva – objašnjava koji su s naših prostora kustosica.

Izložba Hrvatska svijetu
1/24

A strop iznad Sunca krasi rad umjetnika Tomislava Buntaka, dekana ALU i predsjednika Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Na katu paviljona, u velikom prstenu, središnji je dio izložbe na kojem je izložena većina eksponata. Tu su velikani: Ruđer Bošković, Faust Vrančić, sveti Jeronim, Nikola Tesla, Andrija Štampar, Ivana Brlić-Mažuranić, Andrija Mohorovičić, Ivo Andrić, Julije Klović, Marko Marulić, Ivan Meštrović, Marko Polo, Benedikt Kotruljević, Ivan Česmički, Andrija Medulić Schiavone, Nikola Šubić Zrinski, papa Siksto V., Frane Petrić, Marin Getaldić, Gjuro Armeno Baglivi, Ivan Blaž Lupis Vukić, Josip Belušić, David Schwartz, Antun Lučić, Marcel Kiepach, Ivan Vučetić, Slavoljub Eduard Penkala, Franjo Hanaman, Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog, Rudolf Lovro Josip Steiner, Herman Potočnik Noordung, Mario Puratić, Milka Trnina, Zinka Kunc-Milanov, Dora Maar, Slavko Kopač i Mia Čorak Slavenska.

VIDEO: Klarić: Unutar hrvatskog nacionalnog identiteta postojali su izvanserijski umovi koji su mijenjali svijet

– Bilo je veoma izazovno rasporediti eksponate u prostoru jer ih nismo striktno odijelili jednog od drugog, budući da su mnogi bili suvremenici koji su se poznavali i surađivali pa se njihove priče isprepliću – objašnjava Ruso te zaključuje kako je cilj da svaki posjetitelj nauči nešto novo. Na kraju izložbe posjetitelji se mogu odmoriti u interaktivnom prstenu u kojem mogu pogledati kratke dokumentarce o velikanima te zaviriti u kutak o Večernjem listu.

Ključne riječi

Komentara 3

SL
slavenZadravec
20:19 12.02.2021.

Zanimljiva izložba, jedino nije jasno na što se odnosi termin Hrvatska. Naime, Bošković, Vrančić i mnogi drugi su djelovali na mjestu za koje se u njihovo vrijeme nije koristio naziv Hrvatska. Opet ako pod hrvatsko stavljamo sve što ima veze s današnjim teritorijem Hrvatske pa to primjenjujemo i na prošlost onda je problem Ivo Andrić ...

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
21:35 12.02.2021.

Za razliku od Andrića koji je veći dio života proveo u Srbiji i tamo preminuo ovi ostali su rođeni i veći dio života proveli u našoj državi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije