Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pušten iz zatvora

Na slobodi terorist odgovoran za eksploziju autobombe u Rijeci

'al-islambuli copy'
' '
05.03.2012.
u 10:00

Peterostruki osuđenik na smrt i najtraženiji terorist na svijetu Al-Islambuli pušten iz zatvora zbog navodno lošeg zdravlja

Vijest koja je u egipatskoj javnosti dočekana s ogorčenjem i zabrinutošću vrlo je važna za Hrvatsku i tiče se i naše nacionalne sigurnosti. Vojni sud u Egiptu zbog, kako tvrdi sudac, "narušenog zdravstvenog stanja" – koje medicinski vještaci opovrgavaju – oslobodio je svih optužbi trojicu najvećih islamskih terorista, Muhamada al-Zavahirija, brata vođe Al-Qa'ide, Abdelaziza al-Jamala, bivšeg zapovjednika vojske talibana u Afganistanu, te zloglasnog vođu vojnog krila terorističke organizacije Al-Gamma'a Al-Islamiyya – Muhammada Shawkija al-Islambulija (60), brata ubojice egipatskog predsjednika Anwara al-Sadata i zeta smaknutog vođe Al-Qa'ide Osame bin Ladena. Upravo je Shawki al-Islambuli označen kao odgovoran za postavljanje autobombe ispred Policijske uprave u Rijeci 20. listopada 1995. godine. Bomba je, podsjetimo, postavljenja u znak osvete zbog nestanka Abu Tala'ata al-Qasimija.

Al-Islambuli osobno je naredio postavljanje autobombe u fiat regatu koja je eksplodirala ispred zgrade policije u Rijeci jer je smatrao da su Abu ala'at al-Qasimija iz PU Rijeka preuzeli američki obavještajci i to zbog sumnje u teroristički napad na Svjetski trgovački centar 1993. godine.

U bombaškom napadu u Rijeci poginuo je vozač John Fawza, 35-godišnji državljanin Kuvajta, pet je osoba teško ozlijeđeno, a 21 lakše.

Pet puta smrtna kazna

Odgovornost za napad preuzela je egipatska teroristička organizacija Al-Gamma'a Al Islamiyya te objavila da je riječ o osveti za nestanak istaknutog člana Abu Tala'ata al-Qasimija. Početkom 2000. Al-Islambuli je iz Afganistana priznao da je on naredio napad, kako je autobomba u Rijeci bila neuspjeli pokušaj te da će sljedeći biti bolje isplaniran. Prijetnje su se ponovile i u studenome kada je Al-Islambuli poručio da će Hrvatska gorjeti od automobila bombi i biti do koljena u krvi ako se ne dozna gdje je njegov prijatelj Abu Tala'at al-Qasimi.

Odgovor na pitanje nestanka terorističkog vođe nije razriješen, a oslobađanje od optužbi Al-Islambulija Egipćani vide kao početak radikalizacije Egipta.

Tome u prilog govori podatak da je najopasniji terorist nakon Osame bin Ladena – kojeg je vojni sud osudio na pet smrtnih kazni – oslobođen. Naime, Al-Islambuli je 1992. godine bio osuđen na smrt pod optužbom da je pokušao rušiti Mubarakov režim, 1997. godine zbog dizanja u zrak egipatskog veleposlanstva u Islamabadu te niza terorističkih napada i pokušaja atentata na Mubaraka. Godine 1999. također je osuđen na smrt i to za pokolj nad stranim turistima u Oxuru. Al-Islambuli se nakon 25 godina izbjeglištva 28. kolovoza 2011. godine vratio u Egipat.

DORH bez odgovora

Odmah po dolasku uhićen je i prevezen u zatvorsku bolnicu gdje se nalazio i Hosni Mubarak.

Iako će nekoliko država, među njima i SAD, tražiti izručenje Al-Islambulija zbog terorističkog djelovanja, od Hrvatskog državnog odvjetništva kojem smo poslali upit hoće li i Hrvatska tražiti izručenje ili pokrenuti bilo kakav postupak protiv njega zbog postavljanja autobombe u Rijeci nismo dobili odgovor.

Komentara 11

DU
Dugopamti
11:34 05.03.2012.

Sad se vidi ono što je i prije bilo jasno, da su civilnog diktatora u Egiptu zamijenili vjerski fanatici. Nas se to itekeko tiče jer smo u interesnoj sferi tih fanatika koji će nam pokušati naturiti svoj svjetonazor milom ili (kako su već probali) silom.

OB
-obrisani-
12:07 05.03.2012.

05.03.2012. u 11:34h Dugopamti je napisao/la: Sad se vidi ono što je i prije bilo jasno, da su civilnog diktatora u Egiptu zamijenili vjerski fanatici. Nas se to itekeko tiče jer smo u interesnoj sferi tih fanatika koji će nam pokušati naturiti svoj svjetonazor milom ili (kako su već probali) silom. ...... zao me nevinih sad vas zulja a u Bosni vas nije zuljalo

UK
Ugo Kajvez
10:05 05.03.2012.

To u rijeci se dogodilo na žalost zbog dodvoravanje SAD-u ............ i zbog takvog ponašanja uvijek nedužni stradaju ............... . A o pravnim aspektima što je tada hrvatska trebala poduzeti a nije je druga priča ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije