Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković o situaciji sa Slovenijom: Imam dogovoren sastanak s Junckerom

Vlada na 75. sjednici donijela uredbu o trošarinama na automobile
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.01.2018.
u 10:32

Stavit ćemo na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u kontekstu članstva u Europskoj uniji pa i odnosa sa susjedima, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u četvrtak da će idući mjesec predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i svim njegovim povjerenicima objasniti hrvatske stavove i pristup u rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom.

"Sredinom veljače, u dogovoru s predsjednikom EK Junckerom, imam dogovoren poseban sastanak s njim i cijelim kolegijem Komisije, gdje ćemo staviti na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u odnosu našeg članstva u EU pa i u odnosima sa susjedima", kazao je Plenković i dodao kako će na toj sjednici EK još jednom imati prigodu rastumačiti hrvatske stavove i pristup rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom. 

S Junckerom je prije nekoliko dana razgovarao i slovenski predsjednik Borut Pahor

Plenković je u uvodnom dijelu sjednice Vlade još jednom istaknuo da su hrvatske pozicije o graničnom prijeporu jasne i "čvrsto su komunicirane svim našim partnerima, pa i Sloveniji".

Vlada na 75. sjednici donijela uredbu o trošarinama na automobile
1/12

"Ostajemo pri poziciji koja teži pronalaženju dogovornog rješenja za pitanje granice. Te smo poruke komunicirali našim partnerima u EU", rekao je. 

Kazao je i da je Hrvatska svim svojim postupcima pokazala i visoku odgovornost i suzdržanost i čvrsto zastupanje hrvatskih interesa uz istodobno uvažavanje dobrosusjedskih odnosa i  izbjegavanje bilo kakvih jednostranih poteza koji mogu dovesti do incidenata.

Ustvrdio je i da je komunikacija s ribarima u Savudrijskoj vali jako dobra i da njihovi komentari "daju za pravo da smo kao država pristupili odgovorno na najbolji način".

PSP usuglasio tekst Akcijskog plana

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (PSP) usuglasilo tekst Akcijskog plana koji će Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputiti na javno savjetovanje te će se raspisati novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu.

"Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ja, zajedno s članovima PSP-a, održali smo sjednicu na kojoj je usuglašen tekst Akcijskog plana koji će Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak poslati na javno savjetovanje te je određen novi natječaj za ekspertnu radnu skupinu", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuvši kako se obrazovna reforma nastavlja, rekao je kako su konsenzualno usuglasili oba teksta te će tako dati posebnu, novu dinamiku jednoj od ključnih reformi koja je na dnevnom redu Vlade.

Plenković je kazao kako vjeruje da će u iduća dva do tri mjeseca imati "novi funkcionalni ERS i krenuti s eksperimentalnim dijelom u određenom broju škola u idućoj školskoj godini".

Za ostali dio, dodao je, pristupit će se ispunjavanju svih mjera i aktivnosti predviđenih Strategijom i Akcijskim planom.

Tijek sjednice Valde: 

11.10 – Završio je otvoreni dio sjednice.

10.40 – Vlada je prihvatila prijedlog Uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila, što će smanjiti cijene automobilima.

– Od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti se izuzimaju nova vozila čija je cijena niža od 150 tisuća kuna – rekao je Marić.

Dodao je kako se porezni teret u prosjeku za sva nova vozila "smanjuje za oko jedne trećine".

11.30 – Prihvaćen je Nacrt prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte. 

– Mislimo da je to kvalitetan zakon koji će potaknuti ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije – kazao je Plenković. 

10.25 Premijer Andrej Plenković na početku sjednice govorio je o sjednici Stručnog povjerenstva koja je održana prije sjednice Vlade. 

– Usuglašen je tekst Akcijskog plana – rekao je Plenković i dodao da je usuglašen i novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu.

– Vjerujem da ćemo u sljedećih dva do tri mjeseca imati novi, funkcionalni ERS – izjavio je premijer.

Govorio je o održavanju Snježne Kraljice te je Gradu Zagrebu i Skijaškom savezu zahvalio i čestitao na organizaciji. Govorio je i o početku rukometnog Europskog prvenstva.

O Sloveniji

– Naše su pozicije jasne, čvrsto su komunicirane partnerima i Sloveniji. Ostajemo pri poziciji koja teži pronalaženju dogovornog rješenja oko granice – rekao je Plenković.

Kazao je kako ima dogovoren poseban sastanak s Junckerom na kojem će rastumačiti stavove i pristup rješavanju problema.

– Stavit ćemo na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u kontekstu članstva u Europskoj uniji pa i odnosa sa susjedima. Tada ćemo imati priliku rastumačiti naše stavove i pristup rješavanju ovog problema – kazao je Plenković.

Komentara 83

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
10:53 11.01.2018.

Kada je Slovenija ucjenjivala Hrvatsku pri ulasku u EU, Europskoj komisiji nije palo na pamet da sazove sličan sastanak.

GE
Genivatreni
11:21 11.01.2018.

Slovenci prijateljska drzava pa sta ce nam onda neprijatelji kad imamo ovakve prijatelje

GE
Genivatreni
11:14 11.01.2018.

Postivati odluku komprimentiranog suda moz mislit slovenci sram vas bilo pozivati se na pravo i pravdu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije