Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Tehnička' odgoda

Vladi ne pada na pamet odustati od nabave eskadrile

F-16
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
10.01.2018.
u 07:03

MORH demantira da mu je stiglo pismo Lockheed Martina i da SAD traži odgodu

Hrvatskoj Vladi ne pada na pamet bilo zaustaviti, bilo odustati od odluke o nabavljanju borbene eskadrile lovaca, potvrđuju za Večernji list iz vladinih krugova.

– Nije to “kikiriki” investicija, objašnjava jedan od Vladinih ljudi potrebu da se u Banskim dvorima napravi još jedan stručni “kontroling” posla kojeg je u prijašnjim mjesecima odradilo posebno povjerenstvo Ministarstva obrane, koje je analiziralo četiri pristigle ponude te usvojilo preporuku o odabiru. Očekivalo se da će sljedeći korak, sazivanje sjednice Vijeća za obranu, biti napravljen do kraja 2017., no nije, pa se kuloarima pronio glas da će ta sjednica Vijeća koje saziva premijer Andrej Plenković i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kasniti mjesec do dva.

Otvoreni signali

U toj su se situaciji svi počeli pitati što je razlog za odgodu odluke, a kako je sve koincidiralo s neplaniranim posjetom visoke švedske delegacije MORH-u, bilo je logično taj posjet povezati s nećkanjem u Vladi. Pogotovo što su Šveđani otvoreno slali signale da bi za Hrvatsku imali i povoljniju ponudu ako im se to dopusti ponuditi izvan završenog natječaja. Oko svega se vrlo brzo i dodatno “uzmutilo”, pa su hrvatski mediji počeli pisati kako su krivci za odgodu odluke – Amerikanci. Točnije, tvrtka “Lockheed Martin”, proizvođač F-16. Ona je navodno bila poslala u MORH pismo u kojemu se protive da RH kupi izraelskog F-16 Baraka. Ta firma je također sudjelovala na natječaju MORH-a za kupnju višenamjenskog lovca i ponudili su najbolju F-šesnaesticu, novi “Viper”, model koji predstavlja 4+ generaciju zrakoplova. Lansirane su u međuvremenu još maštovitije teze o tome zašto se zaustavilo donošenje odluke o eskadrili, pa je spomenut i aktualni sastanak predsjednice i turskog predsjednika Erdogana ističući da bi nam i Turci zamjerili uzmemo li rabljene “izraelce”!? U MORH-u demantiraju širenje raznih “fake newsa” i službeno objašnjavaju da “ni potpredsjedniku Vlade i ministru obrane niti u Ministarstvo obrane RH nikad nije stiglo pismo takvog sadržaja od tvrtke Lockheed Martin”. Kako se u medijima pojavilo i ime navodnog izraelskog lobista Orena Magnezyja, u MORH-u kažu da “takva osoba nikad nije posjetila Ministarstvo obrane ni razgovarala s ministrom obrane niti MORH ima bilo kakva saznanja o toj osobi”.

Glavni kupci – Amerika i Izrael

MORH je dakle demantirao da bi Amerikanci bili razlog odgode odluke o eskadrili, a da je drukčije, to bi bilo iznenađenje. Još u srpnju 2017. ministar Krstičević u Washingtonu je s kolegom američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom riješio dvojbe oko eventualnog transfera američke tehnologije Hrvatskoj te je zaključeno kako RH može računati na ponude F-16, kako iz SAD-a tako i iz drugih partnerskih država, uključujući i Izrael. Tada je naš ministar bio i u Lockheed Martinu. Naime, Izraelci su Hrvatskoj ponudili svoj Barak F-16 koji je moderniziran nakon isporuke iz Lockheed Martina. U odnosu na izvorni F-16, izraelski lovac, zahvaljujući preinakama, ojačanjima i softveru snažniji je, nosi znatno više oružja i opreme, ima povećan domet i sl. Priče o eventualnim nesuglasicama između Izraelaca i američkog Lockheeda zbog hrvatskog tendera također iznenađuju s obzirom na to da ta američka tvrtka često od izraelaca poslije i preuzme neke od njihovih modernizacija, a osim toga, nakon SAD-a je glavni svjetski kupac od te firme – Izrael.

Svejedno, zbog odgode u procesu odlučivanja oko borbene eskadrile koja bi, kako sada signaliziraju iz Banskih dvora, trebala biti “tehničke” prirode, uzburkale su se strasti ostalih ponuditelja. Šveđanima, to je jasno, sada bi najviše odgovaralo da Hrvatska ustukne korak, pa i više unatrag i da se natječaj na kojemu oni gube – poništi. Tada bi, a i u slučaju da im iz Vlade RH dođe zahtjev za najpovoljnijom i konačnom ponudom, mogli dati cjenovno povoljniju ponudu jer je njihova prva bila iznenađujuće skupa. Potraje li ova Vladina odgoda mjesec ili dva, još se teoretski može stići ostvariti plan MORH-a da se u 2018. s pobjednikom natječaja potpiše i ugovor o nabavljanju eskadrile.

F-16
1/15

Komentara 99

Avatar tiselmilanvukovic
tiselmilanvukovic
07:25 10.01.2018.

Možda na kraju kupimo F 16 70. To je jedino racionalno. Svaka kupnja starog je katastrofa.

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
08:50 10.01.2018.

Pa pobogu zašto Vlada ne kupi rabljene aute za sebe za ministarstva, sabor . Recimo stari 5 godina , sa novim gumama, modernizirani sa novom navigacijom , tlak u gumama, novim katalizatorom. Jer daleko je manje opasno ako tako dobarr auto stane , nego ako stane modernizirani 30 godina star avion .

DU
Deleted user
10:29 10.01.2018.

Trollovi koji gnoje protiv nabavezrakoplova su pripadnici istog onog svjetonazorskog kružoka koji nas je razoružavao. Njihovo je "mišljenje" nebitno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije