Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALACAIJA U VENEZUELI

Na rubu rata zemlja u kojoj je i od vode jeftinija nafta

venezuela, prosvjed
Foto: Reuters/PIXSELL
1/18
01.08.2017.
u 07:07

Nakon što je Maduro u parlamentu pokrenuo promjenu Ustava 15 mrtvih na ulicama, tvrdi oporba u Caracasu

Venezuela, zemlja s najvećim svjetskim zalihama sirove nafte na rubu je građanskog rata. U nasilnim prosvjedima koji na ulicama Caracasa traju već četiri mjeseca do sada je život izgubilo više od stotinu osoba, a situacija je sada eskalirala.

Samo u protekla dva dana, u sukobima prosvjednika i policije poginulo je najmanje osam osoba, a opozicija tvrdi da se radi o 15 žrtava. Čija god brojka bila točna, sigurno je samo jedno – broj stradalih u sukobima prosvjednika i venezuelanske policije i dalje će rasti, a situacija će eskalirati u ovoj duboko podijeljenoj zemlji siromašnog stanovništva i velikog prirodnog bogatstva .

Nicolás Maduro, nekadašnji vozač autobusa, sindikalni povjerenik, a današnji predsjednik države, koji je na izborima 2013. “za dlaku” pobijedio, održao je prekjučer izbore za parlament u kojem bi mu većina omogućila promjenu Ustava i znatno veće predsjedničke ovlasti. Ove izbore opozicija je bojkotirala, pa je Maduro proglasio pobjedu i krenuo na prekrajanje političkog sustava. Ali istovremeno je na ulicama Caracasa i ostalih venezuelanskih gradova nastao pakao u okršajima policajaca i građana koji ne žele više trpjeti samovolju i politiku Madura koja je dovela do ekonomskog kraha države.

Na izborima je glasalo 8,1 milijuna ljudi, tvrdi izborno vijeće.Rezultati znače da je 41,5 posto glasača dalo svoj glas na nedjeljnim izborima. Oporba međutim tvrdi da je sudjelovalo samo 2,5 milijuna glasača, od ukupno 19,4 milijuna stanovnika s pravom glasa (Venezuela ima 32 milijuna stanovnika), a šef oporbe Henrique Capriles izborne rezultate nazvao je “najvećom izbornom prijevarom u našoj povijesti”. Capriles je rekao da je to “crni dan” i za to okrivio “bolesne ambicije” venezuelskog predsjednika Madura.

Vođa oporbene frakcije venezuelske Nacionalne skupštine Staljin Gonzalez upozorio je u nedjelju da će predsjednik Nicolas Manduro požaliti zbog “nepoštenih izbora”.

– Maduro će žaliti zbog te prijevare ostatak svog života – kazao je.

Predstavnici opozicije u Venezueli već su godinama neformalno “na nišanu” vlasti, još od vremena dok se na čelu države nalazio Hugo Chávez. Nakon njegove smrti, i dolaska Madura na mjesto predsjednika, demokracija je gotovo potpuno pokopana. Izbori su više ili manje farsa, opozicijski političari izloženi su uhićenjima, oduzimanju imovine, svaka inicijativa guši se na bilo koji način. No manjak demokracije nije jedini problem u Venezueli. Puno veći problem prosječnim građanima je gospodarski krah i u današnje vrijeme gotovo pa neviđeno siromaštvo. Nakon što je cijena sirove nafte pala prije nekoliko godina, Venezuela je gospodarski paralizirana i nema novca ni za najosnovnije potrebe. Iako su do tada prihodima od nafte financirali i okolne zemlje poput Kube, danas se većina građana bori kako bi si osigurali tri obroka na dan. U trgovinama nema ničega, nedostaje hrane, toaletnog papira, osnovnih potrepština. No usprkos tomu cijena benzina i dalje je najniža na svijetu, po litri se prodaje za samo 12 lipa, znatno niže nego li je cijena litre mlijeka ili litre vode.

I prosvjednici i policija do sada su slijedili nepisana pravila po kojima su se sukobi odvijali. Svakodnevno bi tijekom ranog poslijepodneva prosvjednici izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv režima, a potom bi na lice mjesta odmah dolazila policija. bacili bi suzavac, demonstranti bi se raspršili i reorganizirali na drugom mjestu, s kamenjem i Molotovljevim koktelima koje bi bacali na policiju. Ovi bi uzvratili gumenim mecima... Molotovljevi kokteli su na izgled efektni, no nisu pretjerano opasni. Ubijeni prosvjednici stradavali su do sada većinom od gumenih metaka koji bi ih pogodili izravno s bliske udaljenosti. Nitko do sada nije koristio vatreno oružje, ni demonstranti ni policija koji žele zadržati razinu nasilja na niskoj razini. No to se sada mijenja.

Venezuela je još daleko od Sirije ili Libije, no u kaosu koji proživljava, tom bi se stanju mogla relativno brzo približiti. Prvi put ovog mjeseca prosvjednici su koristili improvizirane eksplozivne naprave. U venezuelanski sukob uključuju se i vanjske sile. Kolumbija otvoreno podržava protivnike Madura, a američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley rekla je da su Madurovi izbori “laž i korak prema diktaturi” i da SAD “neće priznati nezakonitu vladu u Caracasu”.

 

Komentara 32

DO
domljani
07:29 01.08.2017.

budite pošteni i napišite zašto se sve to dešava...

DO
DocSlav
07:24 01.08.2017.

Ne znam tko je sastavio naziv članka (mada to nije niti bitno), ali valjda se htjelo reći "Na rubu rata je zemlja u kojoj je NAFTA JEFTINIJA OD VODE"

PL
@ploto@
09:03 01.08.2017.

Maduro je nesposoban da vodi Venezuelu,za razliku od generala Chaveza.Problem je što SAD žele namjestiti svog predsjednika i vratiti u svoj neometani posjed crpljenje venezuelanske nafte i svega na što su cionističke korppotracije bacile oko jer njih isključivo zanima pljačka i otimačina tuđih resursa,a za to im treba politički sustav kojeg će kontolirati preko svojih marioneta kao što je cionist Capriles ,vođa opozicije.Venezuelanski je narod bio i prije siromašan dok su mu američke korporacije haračile po državi i otimale sve što vrijedi.Imali su naftu od koje je korist bila isključivo za okupatorske eksploatatore.Dolaskom na vlast Chaveza to se promijenilo.Vrhunac cinizma je bio kad su lešinarske korporacije koje su vadile venezuelansku naftu tražile od Chaveza da im snizi koncesije za vađenje,koje su bile ionako niske.To je njega silno naljutilo pa ih je znatno podignuo.Dakle smjena Madura neće donijeti ništa bolje tom narodu jer općenito,narodi Južne Amerike imaju strašno iskustvo sa sjevernim susjedom.Gore nego što su imale države Varšavskog Pakta sa Sovjetskim Savezom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije