Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na račun tvrtke direktor kupio 50 svojih knjiga

Bajić je s I. Mišetićem i M. Tatalovićem suautor naslova Menadžment zrakoplovne kompanije i Planiranje zračnog prijevoza
26. travnja 2018. u 17:20 5 komentara 669 prikaza
Jasmin Bajić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Jasmin Bajić stupio je na dužnost direktora Croatia Airlinesa 4. studenog 2017., kao privremeno rješenje za tu poziciju do izbora nove uprave putem javnog natječaja. A već tri dana nakon toga Croatia Airlines je kupila deset knjiga “Menadžment zrakoplovne kompanije” čiji je suautor uz Mirka Tatalovića i Ivana Mišetića – Jasmin Bajić.

Croatia Airlines Croatia Airlines Stjuardese i piloti traže novu upravu u roku od 60 dana

Hrvatska nacionalna kompanija je tih deset knjiga svog novog direktora platila 3965 kuna. Dva dana nakon toga, dakle 9. studenog, CA naručuje još deset knjiga istih autora, a ovaj put se radi o naslovu Planiranje zračnog prijevoza. Njih je platila 2005 kuna. Isti iznos za istu količinu knjiga istog naslova CA je platila i početkom prosinca prošle godine.

Još 20 knjiga u siječnju

Krajem siječnja ove godine pak CA naručuje još 20 knjiga Planiranje zračnog prijevoza i njih plaća 3985 kuna. Dok Hrvatski sindikat prometnih pilota upozorava da je CA pred kolapsom, hrvatska kompanija je tako, prema dokumentaciji koju posjedujemo, u tri mjeseca kupila 50 knjiga čiji je suautor njezin privremeni direktor, a platila ih je nešto manje od 12.000 kuna. Bajić je te knjige pisao s bivšim predsjednikom Uprave CA Mišetićem i bivšim izvršnim direktorom u toj aviokompaniji Tatalovićem. Do dolaska na čelo CA, Bajić je bio direktor kontrolinga i interne revizije u CA.

Slovi kao kadar Mišetića, čija je kći Tena zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, i za kojeg se smatra da je sad glavni kadrovik u hrvatskoj aviokompaniji. Bajić nam je u svom odgovoru pak naveo da je CA od 2016. do danas nabavila ukupno 58 knjiga navedenih naslova i da je za njih ukupno platila 16.500 kuna. Prema našim informacijama, u petogodišnjem mandatu Krešimira Kučka kojeg je Bajić naslijedio na čelu CA, kupljene su samo tri od tih 58 knjiga. Prema tome ispada da je za Bajićeva mandata CA kupila i više od 50 njegovih knjiga, za koje posjedujemo dokumentaciju, dakle njih 55. Bajić kaže da su njegove knjige nabavljene s ciljem širenja znanja o industriji zračnog prijevoza, a time i o značenju i ulozi CA kad je u pitanju hrvatsko gospodarstvo. – Poslovnim partnerima, zaposlenicima i članovima Nadzornog odbora navedena znanstveno-stručna literatura približava specifičnu poslovnu problematiku zračnih prijevoznika, što omogućava bolju komunikaciju i razumijevanje s pozitivnim utjecajem na poslovanje – navodi se u Bajićevu odgovoru.

U sukobu interesa

“Menadžment zrakoplovne kompanije” i “Planiranje zračnog prijevoza”, tvrdi on, jedina su izdanja ove vrste na hrvatskom jeziku te obvezna literatura na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Naglasio je i autori nisu imali nikakvih financijskih koristi od prodaje tih knjiga jer su autorska prava ustupili izdavačima. Protiv Bajića je podnesena i prijava Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer je proveo pet dana u siječnju ove godine, u luksuznom francuskom skijalištu Megève o trošku tvrtke CFM s kojom CA dogovara nabavu motora za nove Airbuseve. U prva tri i pol mjeseca na čelu CA, Bajić je inače bio na službenom putu ukupno više od mjesec dana – 33,5 dana. On je ujedno i jedan od kandidata za upravu CA na natječaju koju je još u tijeku.

Croatia Airlines Predsjednik Uprave Jasmin Bajić izabran u upravno tijelo ERA-e Croatia Airlines Nova sezona Croatia Airlines uvodi direktnu liniju za omiljenu destinaciju Hrvata Croatia Airlines REAKCIJA Uprava Croatia Airlinesa spremna na pregovore sa socijalnim partnerima
Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar southman
  southman:

  Bože mili .udaletine. a i onoga tko ga postavi !

 • Muncimir:

  Mišetići su inače majstori u managementu zrakoplovni kompanija. Stari Mišetic je napisao poglavlje kako o državnog monopolista napraviti poduzeće ravno za stečaj.

 • geranoll:

  Znaci covjek koji vjerovatno ima min 20 tis kn placu pokušao se ogrebati o firminih jos cca 2-3 tis kn (vjerovatno mu toliko ostane neto nakon troškova izdavača i podjele s ostalim dvojicom) i to potiho kroz 2 godine? meni ... prikaži još! to bas nema veze s pamet. to može uzeti kroz 4 ino dnevnice.