Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA “Učini mali korak velikim”

Na pravima djece moramo svi raditi, a osigurat će se i nacionalnim planom

Zagreb: Održan je panel Zaklade Hrvatska za djecu pod nazivom Učini mali korak velikim
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.03.2022.
u 21:13

105 milijuna kuna zaklada je, u 14 godina, podijelila kroz različite programe i aktivnosti

U 14 godina, 105 milijuna kuna – s kojim je iznosom, kroz različite programe i aktivnosti, zaklada Hrvatska za djecu dosad pomogla čak 80 tisuća najmlađih, ponosno je u utorak istaknula Renata Gubić.

Upraviteljica zaklade, čiji je osnivač država, bila je jedna od sedam panelistica u raspravi o dječjim pravima u povodu pokretanja kampanje “Učini mali korak velikim” u sklopu koje je snimljen i video s poznatim protagonistima poput Dragana Primorca, Damira Eljuge, Dubravka Šimenca i Danijele Martinović koji su u zadatak dobili interpretirati članke Konvencije UN-a o pravima djece. Sve s ciljem kontinuiranog podsjećanja na ono što je najmlađima zajamčeno.

Međuvršnjačko nasilje

– Kako djecu tretiramo danas, takve ćemo imati odrasle, a odgovornost prema zaštiti i očuvanju njihovih prava na svima je nama. Javnost se mora osvještavati o pravima koja djeca moraju imati, a na roditeljima je odgovornost da se ona ne krše – kazala je upraviteljica zaklade Hrvatska za djecu Renata Gubić. Da zaštita dječjih prava mora biti sustavna, pojasnila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

– Trenutačna zbivanja u Ukrajini prelijevaju se i predstavljaju eskalirajuću krizu dječjih prava. Djeci se, iako Konvencija predviđa da su sva jednaka, krše osnovna prava, na razvoj, na ostanak s roditeljima, na sigurnost, zaštitu od nasilja, zdravstvenu zaštitu... više tisuća djece iz Ukrajine Hrvatska je prihvatila od 24. veljače, a to su uglavnom djeca sa strahovima i tjeskobom – pojasnila je H. Pirnat Dragičević, koja, kroz pojedinačne pritužbe, pomno prati kršenja određenih prava djece u Hrvatskoj. Najveći broj predstavki, istaknula je, u prošloj je godini iz područja obrazovanja i kontakata s roditeljima, a ni nasilje ne zaostaje.

– Međuvršnjačko se nasilje, primjerice, sve više seli na suvremene tehnologije, odnosno na društvene mreže. Neki podaci govore da je svako treće dijete žrtva takve vrste nasilja – kazala je pravobraniteljica za djecu.

A što Vlada radi po pitanju zaštite dječjih prava, pojasnila je ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri Ministarstvu rada mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji Marija Barilić.

– Ulažemo znatne napore, a novina je Nacionalni plan za prava djece u Republici Hrvatskoj, koji je trenutačno u postupku javnog savjetovanja, a kojem je cilj, među ostalim, unaprijeđenje političkog prava djece u suradnji s civilnim društvom, osiguravanje barem jednog zdravog obroka na dan, kao i uključivanje djece u rani predškolski odgoj u koji, nažalost, još uvijek nisu uključeni svi – kazala je M. Barilić, koja je istaknula i skoro donošenje Akcijskog plana za prava djece u RH, ali i podsjetila na paket nedavno izglasanih socijalnih zakona.

Specijalizirani udomitelji

– Dosad nismo imali, primjerice, nijednog specijaliziranog udomitelja, što bi se uskoro moglo promijeniti – rekla je ravnateljica Uprave za obitelj.

Na panelu s utorka gostovale su i Đurđa Čačić, predstojnica Dječjeg doma Antun Gustav Matoš, podružnice Nazorove, dopredsjednica Hrvatskog saveza za osobe s invaliditetom Marica Mirić, ali i majka petero djece Petrunjela Živković te državna prvakinja u sinkroniziranom klizanju Lucija Rešetar, koje zaklada podupire. 

>> VIDEO Pijanist Davide svira na ukrajinsko-poljskoj granici za sve izbjeglice: "Glazbom širim poruku mira"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije