Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besplatni primjerci Radosti za učenike OŠ Gvozd i OŠ Jasenovac

Prvašići vole slikopriče, a četvrtaši ulomke iz romana

Učenici osnovne škole Jasenovac dobivaju besplatno časopis Radost
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
15.03.2022.
u 23:35

Časopis učenici s potresom pogođenih područja dobivaju zahvaljujući donaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava

Najviše volim čitati Radost s tatom i mamom. Volim kad zajedno rješavamo zadatke iz Svaštaonice i gledamo radove učenika – govori Maša, učenica prvog razreda Osnovne škole Gvozd, smještene na rubu Sisačko-moslavačke županije.

Maša i njezini školski kolege, kao i učenici drugih osnovnih škola s potresom pogođenog područja ove županije ove će školske godine besplatno dobivati popularni časopis Radost zahvaljujući donaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

"Uz Radost sam radosna"

– Navečer prije spavanja volim čitati smiješne stripove i priče. Sviđa mi se i ime Radost jer kad je čitam uvijek sam radosna – rekla je Tea, učenica 4. razreda, dok njezina razredna kolegica Lorena dodaje da rješava križaljke i sudoku.

– Volim i kad su na kraju priče pitanja na koja mogu odgovoriti – dodala je Lorena.

08.02.2022., Jasenovac - Ucenici OS Jasenovac dobivaju beplatno casopis "Radost". Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

I učiteljice podržavaju čitanje u školama, a Radost upravo to potiče, slaže se i knjižničarka Anita Ćosić.

– Časopis Radost je dinamičan, čitamo priče, igrokaze, pjesme, članke o prirodnim pojavama, planetima, biljkama i životinjama. Prvašići obožavaju slikopriče, a četvrtaši ulomke iz romana koje čitaju u nastavcima. Dobra je ideja što je Radost napravljena kao "radni" časopis jer nakon čitanja učenici uvijek vole nešto napisati i nacrtati. Veliki plus su stripovi različitih autora jer njih učenici prve pročitaju – rekla je Anita.

OŠ Gvozd jedina je škola na području Općine Gvozd. Najudaljenije mjesto iz kojeg djeca putuju u školu udaljeno je 15 kilometara, a učitelji koji rade u školi dolaze iz Siska, Petrinje, Gline, Karlovca, Vojnića, Zagreba i okolice pa dnevno putuju više od 100 kilometara. Škola trenutačno ima 69 učenika.

I na drugom kraju županije 97 učenika Osnovne škole Jasenovac raduje se svakome novom broju Radosti.

– Nažalost, živimo u kraju koji je ekonomski dosta ispod hrvatskog prosjeka pa je ova hvalevrijedna gesta donijela osmijeh na dječja lica kad smo im rekli da su primjerci besplatni. Nekoliko primjeraka časopisa uz koji su generacije učenika odrastale ostavili smo u školskoj knjižnici te tako mogu poslužiti drugim učenicima u upotpunjavanju slobodnog vremena (sata). Po jedan su primjerak dobile i učiteljice. One će ih koristiti na satima hrvatskog jezika kao dodatni materijal. Svjedoci smo da se u novije vrijeme knjige sve manje posuđuju te pada interes za čitanje. Ovakvi didaktički i kreativno osmišljeni materijali sigurno pozitivno djeluju na učenike i pobuđivanje njihova interesa za čitanje – govori nam knjižničar Goran Rukavina.

Školstvo u Jasenovcu ima duge korijene, prva je škola ovdje otvorena 1750. godine. Iako mala škola, OŠ Jasenovac i danas postiže vrlo dobre rezultate. I Radost će u tome pripomoći.

– Čitanje je sve manje zastupljeno kod djece, stoga je vrlo važno da postoje ovakvi materijali koje djeca žele čitati. Čitanje stripova i zagonetki te rješavanje rebusa i križaljki dobar je način stjecanja navike čitanja – rekla je Ljubica Čelezović, učiteljica 3. razreda čiji su učenici dobili nove brojeve Radosti.

Bolje od lektire

– Čitala sam Radost i sviđa mi se. Volim čitati stripove i pričice. Bolje mi je to od lektire, iako volim i lektiru – rekla je učenica Patricia Matić, dok njezin razredni kolega Kristijan Ristić ne izdvaja ništa posebno iz Radosti.

08.02.2022., Jasenovac - Ucenici OS Jasenovac dobivaju beplatno casopis "Radost". Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

– Jer sve mi je super, cijelu je pročitam – kazuje Kristijan svoje impresije, a sve najbolje o Radosti misli i Patrik Matić koji kaže.

– Lijep je časopis, šaren, a ima puno stripova i smiješnih priča i crteža.

Marta Koberac inače voli životinje, pa joj je to i u Radosti najbolje. – Čitam priče i stripove, ali mi je najdraže čitati sve gdje se spominju životinje – dodaje Marta iz Osnovne škole Jasenovac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije