Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marina Borovac

Na poruke adolescenata i dalje smo slijepi

Škola u Topolovcu
Nikola Cutuk/PIXSELL
19.09.2017.
u 19:23

Mještani Topolovca sada govore kako je maloljetnik na društvenim mrežama objavljivao da “će Amerika doći u Topolovac”.

Lanjskog studenog 24-godišnji Matej Šustek nožem je ubio svoju maloljetnu djevojku Anu. U istrazi je kazao da ga je dan prije zločina posjetio “najbolji prijatelj” Michael De Santa – lik iz akcijske videoigrice Grand Theft Auto. Michael je, tvrdio je Matej, isplanirao zločin uvjerivši ga da Anu treba eliminirati jer ga je namjeravala povrijediti. Na kraju iskaza optužio je imaginarni lik iz igrica o kojima je bio ovisan za ubojstvo. Sutradan je Šustek otišao s roditeljima u šoping, a zatim je do dolaska policije igrao igrice. Vještak je ocijenio da nije duševno bolestan, već raspravno sposoban.

Suđenje mu je počelo deset dana prije no što je 15-godišnjak u Topolovcu, očito inspiriran protagonisti masakra u američkoj srednjoj školi Columbine, pokušao zapaliti svoju kuću i bivšu školu u koju je banuo s puškom. Mještani ovog sela nedaleko od Siska sada govore kako je maloljetnik na društvenim mrežama objavljivao da “će Amerika doći u Topolovac”. No, na tu njegovu objavu reagirao nije nitko, baš kao što nikome za oko nisu zapele ni da se “zakvačio” za film Rođeni ubojice. Uostalom, taj je film iz videoteke prije dva desetljeća čak 50 puta posudio Srđan Mlađan, prije no što je krenuo u krvavi pohod. Bilo je to u doba kad smo više živjeli u stvarnom nego u virtualnom svijetu, no na poruke adolescenata bili smo izgleda jednako slijepi.   

Komentara 2

MI
milecar12
20:42 19.09.2017.

Psihotest sam bio primoran obaviti samo jednom, radi vozačkog. Vjerujem da je to dio problema, puno puta se pljuje po psiholozima jer je stereotip psihologa čudan, ili onaj kojem ljudi idu kad su stvarno bolesni, pa valjda i onima koji donose neke regulative ne dolazi na pamet uvođenje psihološkog testiranja kao jedne komponente sistematskih pregleda - gdje bi se osim čiste psihološke naravi subjekta mogao pratiti i njegov razvoj, pa ga uz to i savjetovati. Naravno, to sve dodatno košta i za sad se vjerojatno ne isplati jer je ovakvih slučajevo relativno malo, no valja o tome razmisliti.

Avatar Papatest
Papatest
21:50 19.09.2017.

Socijalna služba testira psihološkim testom svakoga tko se ne slaže s njihovim namjerema,nešto poput brojanja zrnaca drugim nacijama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije