Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI GASTRONOMSKI KONCEPT

Na Plitvice na valjuške s pastrvom

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
14.07.2020.
u 00:30

U našem najstarijem nacionalnom parku novim gastronomskim konceptom žele privući goste

Plitvički restoran Lička kuća institucija je u domaćem ugostiteljstvu. Možda trenutačno nije na vrhuncu slave, ali na Plitvicama se nadaju da vrijeme najveće slave tek dolazi. Restoran uređen u rustikalnom stilu, smješten preko puta glavnog ulaza u naš najpoznatiji nacionalni park, sagrađen je davne 1972., a do danas je sačuvao tradicionalni ambijent, a uvelike i pripremu autohtonih jela.

Osobna karta: janjetina

Od početka je poznat po janjetini i specijalitetima ispod peke, a posebna atrakcija gostima sa svih strana svijeta bilo je otvoreno ognjište usred restorana. U ratnim godinama Lička kuća dijelila je sudbinu cijelog Nacionalnog parka Plitvička jezera, koji se našao u tzv. SAO Krajini, a nova nepogoda stigla je 2012. kad su u požaru izgorjeli prvi kat i potkrovlje Ličke kuće. Restoran je potpuno obnovljen i otvoren nakon tri godine, a sada se čini kako je došlo vrijeme da se svježina unese i na jelovnik Ličke kuće. Protekli je tjedan plitvički kulinarski tim na čelu s mladim kuharom Igorom Jularićem novinarima prezentirao novi gastronomski koncept tog kultnog restorana. Predstavljanje nove karte jela u Ličkoj kući, istaknuli su domaćini, posljedica je višegodišnjih edukacija, promjena i unapređenja ugostiteljske ponude NP Plitvička jezera, čiji se ugostiteljski dio sastoji od četiri hotela s vlastitim restoranima, dva samostalna restorana, restorana u sklopu dva kampa, te manjih ugostiteljskih objekata na ulazima i unutar parka.

04.06.2020., Plitvicka jezera - Na Plitvicka jezera nakon pandemije koronavirusa opet dolaze strani turisti. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Gosti se sada u tom jedinstve nom ambijentu okruženom još jedinstvenijom prirodom mogu, recimo, počastiti ručno rađenim tortelinima punjenima skutom, valjušcima punjenim dimljenom pastrvom i pršutom, pirjanom ličkom janjetinom, janjećim kotletima s krustom od začinskog bilja, janjećom pljeskavicom sa sirom škripavcem uz krumpir s lukom i slaninom, umak od base i kopra, čips od luka i pečenu papriku.

Rekonstrukcija dvaju hotela

Na jelovniku su i domaće kobasice od ječma hladno dimljene na biranom drvetu te, recimo, “Lički zavežljaj” u kojem su uz meso ličke janjetine i lička šljivovica, mrkva, celer, rajčica i začinsko bilje. Ni tu domaćim ličkim specijalitetima nije kraj. U ponudi je, primjerice, i krumpir s lukom i slaninom, odnosno kockice krumpira kuhane, pa potom pržene na luku i dimljenoj slanini. Tko, recimo, poželi steak dobit će odrezak odležanog junećeg mesa iz prednjeg dijela od 400 grama.

Novi jelovnik na stolovima Ličke kuće bit će od 20. srpnja, ali tijekom sezone i prema inspiraciji plitvičkih kulinarskih majstora ona će se mijenjati i nadograđivati. Dakako, ni oni koji preferiraju tradiciju neće biti razočarani. U Ličkoj kući se i dalje može uživati i u okusima i kulinarskim stilovima koji pripadaju slavnoj gastronomskoj prošlosti tog restorana, kao što su janjetina s ražnja ili ispod peke, teletina ispod peke, lički krumpir i slično. S time da će svi koji požele neka od tih jela morati svoj dolazak najaviti barem dan prije.

Orijentacija vodećih ljudi Nacionalnog parka Plitvička jezera prema visokoj kvaliteti i razini usluga od četiri i pet zvjezdica vidljiva je, inače, i u pripremama za uređenje plitvičkih hotela. Iduće godine počet će temeljita rekonstrukcija dvaju hotela.

Ključne riječi

Komentara 2

SA
samoborka
19:53 14.07.2020.

Plitvička gastronomska i ugostiteljska ponuda su jad i bijeda. Plitvice kao nacionalni park su predivne, ali nivo ponude (ambijent ug objekata, usluga, izbor hrane, kvaliteta, kreativnost, suveniri..pogotovo na području samoga Parka) je izrazito jadan i niti najmanje ne odgovara visokim cijenama ulaznica. Potencijal do neba, praktična primjena otužna dvojčica.

DH
dalibor.hren
10:36 14.07.2020.

Malo teže će ići s maskom na labrnji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije