Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar posao s HRT-om

Na naplati pretplate odvjetnici do svibnja zaradili 20 milijuna kn!

HRT
Patrik Macek/PIXSELL
20.12.2012.
u 09:51

GONG je objavio podatke o sjajnim zaradama odvjetničkih ureda koji rade s HRT-om, a glavni "biznis" leži u naplati pretplate

GONG je objavio podatke o sjajnim zaradama odvjetničkih ureda koji rade s HRT-om, a "promet" im se u 2012. godini gotovo udvostručio, dok glavni "biznis" leži u naplati pretplate.

Do 11. svibnja u ovoj godini je za troškove zastupanja, osim pristojbe, HRT odvjetnicima isplatio ukupno 1,221.965 kuna. Najveći dio tog "kolača" otišao je uredu Hanžeković i Radaković (381.086 kuna) te uredu Owens i Huška (328.237 kuna). No prava zarada odvjetničkih društava u radu s HRT-om dolazi od naplate RTV pristojbe ili popularne pretplate. U istom razdoblju ove godine u tu je namjenu isplaćeno 20,207.105 kuna, ponovno su najviše dobili Hanžeković i Radaković (11,220.271), a potom slijede Leko i partneri. Iz GONG-a navode da je zanimljivo da je u samo prvih pet mjeseci isplaćena gotovo ista svota kao u cijeloj 2011. godini.

 U pola 2012. kao u cijeloj prošloj godini

"Istom je društvu tijekom cijele 2011. za troškove zastupanja u pravnim poslovima naplate, naime, ukupno isplaćena neznatno veća svota – 20,515.909 kuna, od čega i tada najviše odvjetničkom uredu Hanžeković i Radaković – 13,841.251 kunu", pišu iz GONG-a i dodaju da je za ostale pravne poslove za troškove zastupanja u 2011. isplaćeno 2,462.964 kune.

Još je manje HRT za odvjetnike plaćao 2010. godine. Za troškove zastupanja u pravnim poslovima "ceh" je 2010. iznosio 1,256.912 kuna. "U 2010. za naplatu ovrha isplaćeno je gotovo dvostruko manje nego u 2011., a pogotovo 2012. godini – 9,876.820 kuna, od čega uvjerljivo najviše Hanžekoviću i to za promjenu sredstava ovrhe: 476.709 kuna te za poštanske troškove čak 1,069.628 kuna te još 8,278.207 kuna pri čemu se ne navodi detaljnije za što", pišu iz GONG-a.

Što radi pravna služba HRT-a?

HRT je GONG-u na upit o tome koji odvjetnički uredi zastupaju javnu televiziju i koliku naknadu za to dobivaju odgovor čekao punih sedam mjeseci. Na kraju je Agencija za zaštitu osobnih podataka naložila HRT-u da preda te podatke zato što ih ne mogu proglasiti poslovnom tajnom, a i jasno je da su tijelo javne vlasti. Nakon što se vide visoki iznosi koje odvjetnički uredi dobivaju za svoj rad s HRT-om, postavlja se pitanje što radi pravna služba javne televizije.

"HRT-ova opravdanja bila su da njihova pravna služba ima samo četiri osobe koje se zbog opsega posla ne stignu baviti još i ovrhama, a kako su ponovili i ovaj put, nemaju troškove za angažiranje odvjetnika jer se oni naplate od ovrha i opomena. Naime, oni koji ne plaćaju redovito pretplatu za HRT, koja iznosi 80 kuna, na dug od nekoliko stotina kuna moraju platiti čak 1000 kuna troškova odvjetničkom uredu koji im uime HRT-a puni sandučić šaljući ovrhu", pišu iz GONG-a.

Bez natječaja za posao

Voditelj Odjela pravnih poslova HRT-a Vedran Viška odgovorio je GONG-u da javna televizija iz svojih prihoda ne plaća nagradu odvjetnicima za obavljene usluge, već ih "namiruje svaki od ovršenika". – Naime, iz dobivenih sredstava ovrhom HRT namiruje svoja potraživanja s osnove RTV pristojbe te potom odvjetnicima uplaćuje pripadajući iznos nagrade – rekao je Liška.

Zanimljivo je i da s HRT-a šalju objašnjenja da nisu dužni raspisati natječaj za odvjetničke usluge "jer im to dopušta dodatak II. Zakona o javnoj nabavi koji te usluge naziva 'neprioritetnim'".

Ključne riječi

Komentara 27

GU
gurman
14:00 20.12.2012.

treba ukinuti HRT... svejedno sluzi za uhljebljivanje podobnika garniture koja dode na vlast... narod od njih nema ama bas nikakvu korist.... samo teret... o programu ne bih trosio rijeci jer sta god se kaze suvisno je...

OB
-obrisani-
10:15 20.12.2012.

Tko zarađuje u RH danas, odvijetnici, otkup zlata, kladionice, trgovine mobitela, ljekarne....

DU
Deleted user
13:50 20.12.2012.

čovjek ne može vjerovati kada ovo pročita!!! dakle, ako je netko dužan par stotina kuna i ne želi ih vratiti, onda bi ili trebao ići u zatvor ekvivalentno dugu koji duguje, ili bi mu se ovrhom trebalo oduzeti ono što duguje. i niti lipe preko toga. sve iznad, čista je i ozakonjena pljačka. odvjetnici se trebaju naplatiti od onoga tko ih je i angazirao, ili iz duga koji su ovršili, a nikako na račun onoga tko je dužnik. probajte to napraviti amerikancu, pa će vam doći sa tenkom u ured, sram vas bilo odvjetnički banditi, i političarski razbojnici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije