Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žrtve poreznika

'Na listi smo srama, blokirali su nam račun, a dug nije naš'

'08.09.2012., Zabunovac, Zagreb - Zdravko Krizic sa suprugom duguje oko 100 tisuca kuna poreza. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/3
10.09.2012.
u 07:30

Porezne su vlasti sporni dug već jednom otpisale, 2009. godine, a sad su sjele na plaću Zdravka Križića

Svaki od 82 tisuće građana koji se nalazi na Linićevoj listi srama vjerojatno ima neku životnu dramu koja ga je dovela u tu situaciju, no Zagrepčani Kata i Zdravko Križić već dva mjeseca obijaju pragove banaka, odvjetnika i poreznika kako bi se izvukli iz problema koji ih je doveo na rub egzistencije, a ni sami ne znaju kako je do njega došlo.

>> Porezni dug nakon objave liste srama smanjen za 54,8 milijuna kn!

>> Zbog duga za porez plijeni se imovina 146 poduzetnika!

Otpisali i predomislili se

Taj bračni par Porezna uprava tereti s po približno 43 tisuće kuna poreznog duga čiji korijeni sežu u daleku 1991. godinu. Obitelj je s dva kredita u siječnju 1991. godine kupila stan u zagrebačkoj Dubravi od tuzlanske tvrtke Tehnograd i već bi posve zaboravili i na taj stan i na kupoprodaju da ovo ljeto u tvrtku u kojoj je Križić zaposlen nije stigla ovrha i nalog da mu dug obustave od plaće. Priča razotkriva sav apsurd državne birokracije jer su Križići taj nesretni stan prodali godinu dana nakon što su ga kupili, uredno su dostavili sve papire poreznim vlastima i kada su ga kupovali i kad su ga prodavali, te platili sve obveze koje su preuzeli na sebe.

No, prvi šok stigao im je ni manje ni više nego – šesnaest godina nakon što su kupili stan. Porezne su im vlasti 2007. godine poslale rješenje kojim njega i suprugu terete za plaćanje poreza na promet nekretnina po prvom kupoprodajnom ugovoru. U tom je ugovoru, inače, navedeno da će porez na promet nekretnina platiti prodavatelj, tuzlanska tvrtka Tehnograd.

No, porezna je uprava 2007. godine otkrila da Tehnograd nije ispoštovao tu obvezu pa su je prevalili na Križiće. Čak i ako se stavi na stranu činjenica što u ugovoru piše da je porez na promet nekretnina sastavni dio kupoprodajne cijene stana i plaća ga prodavatelj, prvo je pitanje što su poreznici radili punih šesnaest godina od dana prodaje tog stana? Zar im je toliko dugo trebalo da pregledaju papire i utvrde tko je što dužan? Kad je stiglo prvo rješenje, Križić kaže da su krenula objašnjenja, tumačenja, žalbe, molbe, obitelj je angažirala odvjetnika kako bi se probili kroz porezne propise. Natezanje s Poreznom upravom trajalo je pune dvije godine sve dok im 2009. godine nije stiglo drugo rješenje o otpisu duga.

Ostao bez minusa

– Supruga i ja bili smo sretni misleći da je ludilo napokon prestalo sve do prije nekoliko tjedana. Sjeli su mi na plaću unatoč tome što dug nije moj, unatoč tome što je dug u apsolutnoj zastari i činjenici da su mi izdali rješenje o otpisu duga – navodi Zdravko Križić.

– Banka mi je ukinula dopušteni minus uz pomoć kojeg sam preživljavao. Na kući imam dvije hipoteke. Dospio sam u situaciju u kojoj se teško snalaze i odvjetnici i porezni savjetnici – kaže Križić koji se žalio i na posljednje rješenje, ali nije dobio nikakav odgovor.

Komentara 37

IM
imra
08:00 10.09.2012.

izgleda da niko nije ništa utajio , a gde su onda pare od poreza ?

DO
Dončura
08:13 10.09.2012.

Zaista treba pitati što su ljudi u poreznim upravama radili sve te silne godine, dati im otkaz i kazneno ih goniti. ispada da su dobivali plaću iz državnog proračuna, a nisu radili ništa. Jednako su krivi kao i oni koji nisu podmirivali svoje dugove, ovdje ne mislim na ovu obitelj i njima slične...ali 17 godina ih nitko nije dirao ako su bili dužni. Dajte molim vas.

NE
nezaposleni
07:46 10.09.2012.

Tuđmanova : Zemlja Blagostanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije