Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na kvizu iz hrvatske povijesti naši osnovnoškolci posljednji

Hrvatsku povijest naši učenici izučavaju cijeli osmi razred, dok se oni iz drugih zemalja za kviz pripremaju samo mjesec i pol
06. lipnja 2016. u 10:02 24 komentara 10575 prikaza
crnogorke
Foto: epodravina.hr

U jeku prijepora u vezi s kurikularnom reformom hrvatsko je školstvo dobilo zvučnu pljusku. Na međunarodnom kvizu koji se već 19. godinu zaredom proteklog vikenda održao u maloj područnoj školi u koprivničkome prigradskom naselju Bakovčica, osmaši iz koprivničke Osnovne škole “Braća Radić” kao jedini domaći sudionici osvojili su posljednje mjesto. Šamar je tim zvučniji što je kviz iz – hrvatske povijesti.

Iako je upravo hrvatska povijest predmet izučavanja tijekom cijeloga osmog razreda, naše đake pobijedili su učenici iz Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine, koji hrvatsku povijest uopće ne uče u školi, nego su se samo pripremali za kviz mjesec i pol. – Mogu reći da me čak i raduje takav poredak. Da su pobijedili naši, netko bi mogao reći da sam namjestio kviz – rekao je Radovan Knežević, agilni učitelj koji je učinio da se za jednu od najmanjih hrvatskih škola, ove godine sa samo deset učenika, zna u pola Europe.

Posjetili ih veleposlanici

U 19 godina, naime, u kvizu je sudjelovalo više od 100 škola od Norveške do Makedonije. Kao kuriozitet zvuči činjenica da su malu školu u Bakovčici zbog kviza dosad posjetili gotovo svi veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj. Škole se same javljaju za natjecanje i u ovome trenutku na red ih čeka 20-ak stranih i desetak hrvatskih.

01.06.2016., Split - Prosvjed podrske Cjelovitoj kurikularnoj reformi ispred HNK u organizaciji inicijative Hrvatska moze bolje koja okuplja vise od 250 razlicitih udruga, sindikata, ucitelje i uciteljice te pojedince. Prosvjedom zele poslati poruku da je Neven Budak: 'Reforma, jer učenici ne znaju primijeniti stečena znanja' obrazovna Prijepori Model osnovne škole 3+3+3 nije dobar za Hrvatsku prosvjed Branimir Pofuk Prosvjed na Trgu i sabor HDZ-a u Lisinskom civilizacijski su daleki kao vrh Medvednice i dno Save

Pitanja za kviz sastavlja koprivnička učiteljica povijesti na temelju gradiva iz udžbenika za osmi razred. Mjesec i pol prije kviza Knežević svim školama pošalje 500 pitanja, na koja učenici sami moraju naći odgovore. Potom se selektira 15 pitanja za samo natjecanje. Ove se godine, primjerice, od natjecatelja očekivalo da znaju za kojeg se kralja Hrvatska prostirala na najvećem teritoriju, tko je 1848. godine ukinuo kmetstvo ili koje je naše najpoznatije nalazište iz brončanoga doba.

Doček pobjedničke ekipe

Najbolje znanje pokazali su učenici iz hrvatske škole u Tivtu, drugi su bili osmaši iz Čapljine, pa učenici iz Ptuja, potom iz Nikšića, dok su Koprivničanci bili peti. Tko zna je li Crnogorcima pomoglo to što u njih osnovna škola traje devet godina, upravo koliko se predlaže hrvatskom kurikularnom reformom, čija je sudbina trenutačno neizvjesna. Dok Hrvati žaluju, u Tivtu se, kaže Knežević, i sam porijeklom Crnogorac, sprema doček pobjedničke ekipe. – Bit će sigurno fešta. Hrvata je ondje malo, samo oko 6500, i znam da su svi jako ponosni što je pobijedila njihova ekipa – kaže utemeljitelj kviza. Već se zna da će se nagodinu natjecati učenici iz jedne švicarske škole te hrvatske škole iz Gradišća. Tko će biti domaći predstavnik, još nije odlučeno. Kviz koji je u početku nosio ime "Hrvatska, moja domovina", a od ulaska u EU zove se "Europa, moja domovina", Knežević je pokrenuo kako bi “izdrilao” svoje đake. Već druge godine postao je gradsko natjecanje, a od pete i međunarodno.

– U početku nisam ni sanjao u što će se pretvoriti. Moram vam priznati da me najviše veseli što sam uspio učenike iz drugih zemalja “natjerati” da uče hrvatsku povijest. Povijest je moćno oružje, ne znam zašto se njime i drugi ne koriste – drži Knežević.     

Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  A kako bi djeca i znala povijest kad je mijenjate poslije svakih izbora:))

 • Avatar dusko.besenic.3
  dusko.besenic.3:

  Kada bi prošla Povijest, koju je u kurikulu planirao SDP-ov Jokić, ne bi se naši osnovnoškolci ni plasirali na to takmičenje!

 • padobranac:

  Hehehehehe, strašno!!! Hoće li nastavnici povjesti vratiti plaće, koje očigledno nisu zaradili!!!