Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O EPIDEMIJSKOM MODELIRANJU

Na FER-u otkazano Bakićevo predavanje nakon što su se pobunile liječničke udruge i epidemiolozi

Rovinj: 12. Weekend media festival, panel "Ima li tu odraslih u sobi?"
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/2
21.12.2021.
u 23:10

Poručili su kako se FER nikada nije bavio cenzuriranjem ičijeg mišljenja niti je cenzurom uvjetovano ustupanje prostora za održavanje predavanja

Na zagrebačkom Fakultetu eletrotehnike i računarstva otkazano je predavanje o epidemijskom modeliranju koje je Nenad Bakić trebao održati u četvrtak. Kako doznajemo dekan FER-a Gordan Gledec otkazao je predavanje nakon što su se pobunile udruge poput HUBOL-a, Hrvatske udruge medicinskih sestara i niza uglednih hrvatskih epidemiologa. 

Kako piše u priopćenju Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike, predavanje se otkazalo zbog ''sustavnog pritiska na organizatore predavanja, ali i na FER kao instituciju koja samo ustupa svoj prostor na održavanje predavanja''. 

- Ovakav pritisak na slobodu iznošenja jednog matematičkog modela, koji se konačno mogao podvrći znanstvenoj i stručnoj raspravi i kritici, odraz je negativnog stanja društva i svijesti u kojem se nalazimo - napisali su.

Predavanje je trebao održati Nenad Bakić na temu 'Izazovi epidemijskog modeliranja za pandemiju SARS-CoV-2'. 

Poručili su kako se FER nikada nije bavio cenzuriranjem ičijeg mišljenja niti je cenzurom uvjetovano ustupanje prostora za održavanje predavanja. 

- Izražavajući nadu da će se ta svijest uskoro proširiti i na ostatak hrvatskoga društva, završavamo riječima dekana FER-a s nedavno održane svečane promocije magistara inženjera: "sveučilišta su oduvijek bila poprišta međusobnog oplemenjivanja, žive rasprave i stalnih propitivanja, razmjene mišljenja i argumenata" - napisali su. 

>> VIDEO COVID potvrde nisu protuustavne. Šeparović: Naložili smo da ubuduće Stožer mora obrazložiti svaku odluku

Komentara 6

ST
stefj
23:38 21.12.2021.

Eh, medijski i politički linč se nastavlja... Interesantno je da se Bakićev matematički model pokazao do sada jedan od ispravnijih, za razliku od onog suprotnog koji je do sada uvijek davao neke nebulozne brojke. Ono što se tu može diskutirati da li je Bakić prepisao i doradio Američki model ili ga je sam napravio "ispočetka"... No, to ne umanjuje činjenicu da ova histerija dobija karakteristike religijskog fundamentalizma. Sve se svelo na pravovjerje, a znanstvene rasprave se, eto, izbacuju čak i s fakulteta...

AN
ante411
06:30 22.12.2021.

Čak ni u ratu ni u "mračnom" Tuđmanovskom dobu nije postojala ovakva medijska autocenzura.

CI
Cikofeljo
23:43 21.12.2021.

stara poslovica kaže: > Tko sabljom maše, od sablje i gine < !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije