Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preventivni program

Na CT za otkrivanje raka pluća pušači od 50 do 75 godina

Akademik Samaržija
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
26.03.2019.
u 14:23

Obiteljski će liječnici od ljeta slati pacijente na posebne pretrage u 15 bolnica u Hrvatskoj.

Pušači u dobi od 50 do 75 godina te bivši pušači koji su prestali pušiti u posljednjih 15 godina, a prethodno su pušili 30 godina bit će upućeni na preventivni CT pluća. Novi preventivni program probira na rak pluća provodit će se od ljeta u 15 bolnica u zemlji, a tko ispunjava kriterije za ovu pretragu, određivat će obiteljski liječnici.

Pojednostavnjena procedura

Kriterije za pacijente i bolnice u kojima će se raditi preventivni CT pregled definira Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća. Taj je program, podsjetimo, najavljen unazad par mjeseci kao nova preventivna mjera uz već postojeće preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice. Oko tri tisuće oboljelih od raka pluća te gotovo jednak broj umrlih godišnje u Hrvatskoj ukazuju da je riječ o javnozdravstvenom problemu.

Pušenje se smatra jednim od glavnih rizičnih faktora, a Hrvatska je zemlja s najviše pušača među europskim zemljama s više od 30 posto stanovništva koje aktivno puši. Cilj Nacionalnog programa je, kako stoji, otkriti karcinom pluća u prvom stadiju bolesti, a procedura upućivanja pacijenta maksimalno je pojednostavnjena, odnosno u potpunosti je informatizirana. Kako nam objašnjava akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, napravit će se informatička poveznica između CEZIH-a (Centralni zdravstveni informacijski sustav RH), ordinacija obiteljske medicine i bolnica.

– U svojem računalu obiteljski liječnici imat će panel Nacionalnog programa te će odmah pacijente koji ispunjavaju kriterije naručiti u jedan od centara na pretragu. Osim izravnog naručivanja, izravno će biti dostupni i nalazi koji će se na isti način slati obiteljskom liječniku i pacijentu, a ako je potrebna daljnja obrada ili operacija, odmah će se pacijenta naručiti i dobit će termin te bolnicu u koju će se javiti – opisuje akademik Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva.

Svi uređaji na kojima će se raditi preventivne CT pretrage su niske doze zračenja, a Nacionalni program navodi i kako snimke probire trebaju očitavati specijalisti radiologije koji godišnje očitaju barem 300 CT pretraga prsnog koša. Nadalje, program navodi i potrebnu dodatnu edukaciju za radiologe koji će raditi na ovom probiru te se predviđa kontrolni mehanizam na način da se mjesečno pet posto slučajno odabranih nalaza dodatno očitava.

Liječenje u šest bolnica

Ovisno o nalazu, pacijent će biti ili naručen na daljnju obradu, operaciju ili pak na kontrolnu pretragu. Specijalistička pulmološka obrada i liječenje radit će se u šest bolnica koje navodi ovaj program koji je trenutačno u fazi javne rasprave. Uz automatizirano naručivanje treba napomenuti i kako je CT pretraga bezbolna i brza, a kako ističe akademik Samaržija, ovim programom, odnosno odlaskom na preventivni CT pluća mogle bi se spasiti stotine života godišnje. Naime, prema podacima baze GLOBOCAN samo prošle godine u Hrvatskoj je od raka pluća oboljela 3021 osoba, a umrlo ih od te bolesti 2879. Petogodišnje preživljenje uznapredovalog raka pluća u SAD-u je pak 18 posto, Europi 8,9 posto, a u Hrvatskoj oko šest posto.

Sveučilišna bolnica

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:50 26.03.2019.

Nema frke, nek idu. Ali moraju sami platiti!!! Zakaj da ja, koji nikada nije pušio to plaćam???

OV
Ovozemaljski
15:18 26.03.2019.

Ovo je za svaku pohvalu! Moram još dodati da bi se to trebalo i naplatiti, ja sam pušač i nije uredu ako sam sebe trujem da drugi to plačaju!

OL
oliver81
15:53 26.03.2019.

ako nema rak od nikotina imati će ga sigurno od CTa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije