Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na CT za otkrivanje raka pluća pušači od 50 do 75 godina

Obiteljski će liječnici od ljeta slati pacijente na posebne pretrage u 15 bolnica u Hrvatskoj.
26. ožujka 2019. u 14:23 4 komentara 752 prikaza
Akademik Samaržija
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Pušači u dobi od 50 do 75 godina te bivši pušači koji su prestali pušiti u posljednjih 15 godina, a prethodno su pušili 30 godina bit će upućeni na preventivni CT pluća. Novi preventivni program probira na rak pluća provodit će se od ljeta u 15 bolnica u zemlji, a tko ispunjava kriterije za ovu pretragu, određivat će obiteljski liječnici.

Dr. Marinko Rade MARINKO RADE Hrvatski znanstvenik u Finskoj dobio visoko međunarodno priznanje

Pojednostavnjena procedura

Kriterije za pacijente i bolnice u kojima će se raditi preventivni CT pregled definira Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća. Taj je program, podsjetimo, najavljen unazad par mjeseci kao nova preventivna mjera uz već postojeće preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice. Oko tri tisuće oboljelih od raka pluća te gotovo jednak broj umrlih godišnje u Hrvatskoj ukazuju da je riječ o javnozdravstvenom problemu.

Pušenje se smatra jednim od glavnih rizičnih faktora, a Hrvatska je zemlja s najviše pušača među europskim zemljama s više od 30 posto stanovništva koje aktivno puši. Cilj Nacionalnog programa je, kako stoji, otkriti karcinom pluća u prvom stadiju bolesti, a procedura upućivanja pacijenta maksimalno je pojednostavnjena, odnosno u potpunosti je informatizirana. Kako nam objašnjava akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, napravit će se informatička poveznica između CEZIH-a (Centralni zdravstveni informacijski sustav RH), ordinacija obiteljske medicine i bolnica.

Milan Kujundžić ODLAZAK U MIROVINU Ministar Kujundžić: Sve smo stariji pa bi trebalo pomaknuti dobnu granicu odlaska u mirovinu

– U svojem računalu obiteljski liječnici imat će panel Nacionalnog programa te će odmah pacijente koji ispunjavaju kriterije naručiti u jedan od centara na pretragu. Osim izravnog naručivanja, izravno će biti dostupni i nalazi koji će se na isti način slati obiteljskom liječniku i pacijentu, a ako je potrebna daljnja obrada ili operacija, odmah će se pacijenta naručiti i dobit će termin te bolnicu u koju će se javiti – opisuje akademik Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva.

Svi uređaji na kojima će se raditi preventivne CT pretrage su niske doze zračenja, a Nacionalni program navodi i kako snimke probire trebaju očitavati specijalisti radiologije koji godišnje očitaju barem 300 CT pretraga prsnog koša. Nadalje, program navodi i potrebnu dodatnu edukaciju za radiologe koji će raditi na ovom probiru te se predviđa kontrolni mehanizam na način da se mjesečno pet posto slučajno odabranih nalaza dodatno očitava.

Boris Brkljačić Boris Brkljačić Nepotrebno i 30 posto radioloških pretraga

Liječenje u šest bolnica

Ovisno o nalazu, pacijent će biti ili naručen na daljnju obradu, operaciju ili pak na kontrolnu pretragu. Specijalistička pulmološka obrada i liječenje radit će se u šest bolnica koje navodi ovaj program koji je trenutačno u fazi javne rasprave. Uz automatizirano naručivanje treba napomenuti i kako je CT pretraga bezbolna i brza, a kako ističe akademik Samaržija, ovim programom, odnosno odlaskom na preventivni CT pluća mogle bi se spasiti stotine života godišnje. Naime, prema podacima baze GLOBOCAN samo prošle godine u Hrvatskoj je od raka pluća oboljela 3021 osoba, a umrlo ih od te bolesti 2879. Petogodišnje preživljenje uznapredovalog raka pluća u SAD-u je pak 18 posto, Europi 8,9 posto, a u Hrvatskoj oko šest posto.

Sveučilišna bolnica

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Vlaskoulicanec:

    Nema frke, nek idu. Ali moraju sami platiti!!! Zakaj da ja, koji nikada nije pušio to plaćam???

  • Ovozemaljski:

    Ovo je za svaku pohvalu! Moram još dodati da bi se to trebalo i naplatiti, ja sam pušač i nije uredu ako sam sebe trujem da drugi to plačaju!

  • oliver81:

    ako nema rak od nikotina imati će ga sigurno od CTa