Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski znanstvenik u Finskoj dobio visoko međunarodno priznanje

Docent dr. Rade već je tri puta proglašavan najboljim mladim znanstvenikom od strane Finskog društva za bolest kralježnice.
24. ožujka 2019. u 19:07 2 komentara 1445 prikaza
Dr. Marinko Rade
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Jednoglasnom odlukom Finskog vertebrološkog društva Finskog liječničkog zbora za najbolje međunarodno istraživanje u prošloj godini proglašen je rad međunarodnog tima King's College of London, Tel Aviv University-Izrael, Oulu University Hospital-Finska, Kuopio University Hospital-Finska i Sveučilišta Juraj Dobrila Pula te Bolnice Rovinj, a s hrvatske strane u izradi rada sudjelovao je dr. Marinko Rade, ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ”Dr. Martin Horvat” u Rovinju.

   unosan posao Svi izvori zarade Ane Bučević: Samo na YouTubeu zaradi i do 100.000 dolara

Docent dr. Rade je već tri puta proglašen najboljim mladim znanstvenikom od strane Finskog društva za bolest kralježnice i jedini je dvostruki pobjednik „Spine Young Investigator Award“ za najboljeg mladog istraživača bolesti kralježnice koju dodjeljuje najutjecajniji i najdugovječniji znanstveni časopis za dijagnostiku te konzervativno i kirurško liječenje patologije i deformiteta kralježnice "Spine" te International Society for the Study of Lumbar Spine (ISSLS), izvijestili su u nedjelju iz Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. 

"Iza ove nagrade stoji ogroman zajednički posao te je veliko zadovoljstvo znati da je prepoznat trud. Kako od 2013. godine dobivamo barem po jednu međunarodnu nagradu za znanost godišnje, očito da smo doista dobar tim. U mjesecu lipnju branimo nagradu za najbolje istraživanje na svjetskom kongresu u Kyoto, tako da se nadam da će 2019.godina donijeti još koje lijepo iznenađenje i novo priznanje", izjavio je za Hinu dr. Marinko Rade.  

Inače, radi se o eksperimentu koji se provodi godinama i koji je publiciran u raznim svjetskim znanstvenim časopisima, između ostalih u američkim časopisu Spine i poznatom Scientific Reports – Nature.

Milan Kujundžić ODLAZAK U MIROVINU Ministar Kujundžić: Sve smo stariji pa bi trebalo pomaknuti dobnu granicu odlaska u mirovinu

Na odjelu Genetske epidemiologije u King's College of London analizirane su magnetske rezonance te klinički status 996 blizanaca, te je praćena evolucija kliničkog statusa uspoređivana sa promjenama u nalazu magnetske rezonance kroz 11 godina. Radi se o ogromnom poslu kojim je dokazano da su lezije jedne male i tanke hrskavične strukture u kralješku najčešći uzrok degeneracije diska te upalne reakcije kralježaka.

Znanstvenici, među kojima je i docent dr. Rade su dokazali koji je najbolji način stupnjevanja lezije hrskavične pokrovne ploče kralješka, te matematičkim analizama dokazali od koje točne kritičke vrijednosti može biti gotovo sigurno da će pacijent u narednih nekoliko godina razviti jednu ili sve od promjena poput degeneracije diska do teške križobolje. Nadalje, tim u King's College of London označio je mogući gen koji može biti povezan sa navedenom pojavom. Sve to ima velike implikacije u vidu planiranja najbolje terapije.

Intervju s voditeljima A-strane

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Avatar antoinette
    antoinette:

    Svaki drugi čovjek se danas žali na leđobolju. Bravo, dr Rade. Imamo mladih vrijednih i talentiranih ljudi.

  • sunce12345:

    Posebno oni koji su nakon 45 uselili u kuće onih sto su zavrsili u fojbama....