Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV MUSLIMANIMA

Cerić: 'Okupimo se oko zajedničke riječi našim komšijama za mir u Europi'

Mustafa Cerić
Zvonimir Ćorić/PIXSELL
06.06.2017.
u 12:35

Ne postoji recept za siguran uspjeh, ali postoji  recept za sigurni poraz. Recept za siguran poraz je nasilje uime Alaha

Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, poslao je poziv svim muslimanima kako bi u zajedništvu uputio riječ o miru i sigurnosti u Europi.

Njegov poziv prenosimo u cijelosti.

Ne postoji recept za siguran uspjeh, ali postoji  recept za sigurni poraz. Recept za siguran poraz je nasilje "u ime Allaha".  Nikad se nisam osjećao tako ružno i tako porazno kao danas dok slušam medije širom svijeta kako je posljednji krvavi napad u  Londonu izveden u "ime Allaha".

Ne mogu to da prihvatim zato što nije samo moja  vjera, već je i moja spoznaja da moj Allah nije ni mrzitelj, ni nasilan; moja  vjera nije ni nož, ni teror. Moj Allah je Ljubostiv i Milostiv; moja vjera je  zdrav razum i topla riječ. Ali, kako da to objasnim mojim komšijama u Europi. 

Nakon Mančestera i Londona, oni nemaju volje da slušaju moju priču o vjerskoj ljubavi i vjerskoj ljepoti. Njih ta moja priča više ne zanima. Njih zanima šta  sam poduzeo da se krvavo nasilje "u ime Allaha" na ulicama europskih gradova zaustavi?! 

Priznajem, nikad se nisam osjećao tako zbunjen i tako nemoćan da objasnim šta se to događa u i oko mog ummeta. Objašnjavao sam to urotom protiv muslimana. Tješio sam se da je to prolazno. Obrazlagao sam da je riječ o ekstremnoj manjini.

Nisam želio da se time opterećujem. Tumačio sam da  je to politička igra svjetskih moćnika oko bogatstva muslimana. Slušao sam one koji govore: "oni mrze muslimane". Sve mi je padalo na pamet osim da priznam da moj ummet ima veliki problem u sebi i oko sebe.

Ali, sada sam shvatio: moj ummet ima velikih problema, od kojih je najveći problem negiranje problema, kao i delegiranje vlastitog problema drugome da ga rješava. Shvatio sam, dakle, da  moram biti glasan i jasan da moj ummet ima problem, kojeg ne smije više  negirati, niti ga smije više delegirati drugome. Prije svega, moj ummet mora riješiti problem u sebi da bi mogao rješavati probleme oko sebe.

Jer, problem  kojeg moj ummet ima u sebi je mnogo teži i opasniji od problema kojeg ima oko  sebe. Znam da ima onih koji će prigovoriti zašto je  krvavi napad protiv nevinih civila u Mančesteru i Londonu važniji od krvavih  napada u Palestini, Kabulu, Mosulu, Sani, Misrati... Nije važniji, ali jest  opasniji za muslimane u Europi, koji su se uglavnom doselili iz država s  muslimanskom većinom, bježeći otuda i tražeći ovdje u Europi mir i sigurnost za  svoju djecu.

Sada su taj njihov mir i sigurnost, što su ih do sada imali, uveliko  ugroženi. Nakon Mančestera i Londona, a prije toga Pariza, Berlina, Ziriha...,  nadvio se veliki oblak neizvjesnosti za muslimane u Europi. Europski muslimani  moraju biti svjesni toga. Stoga, Europski muslimani moraju biti glasni i jasni ne samo u osudi nasilja u "ime Allaha", već moraju poduzeti konkretne korake  protiv zloupotrebe islama na bilo koji način.

Europski muslimani moraju imati  jedan jasan i nedvosmislen glas u borbi protiv nasilja u "ime Allaha". To nije  više stvar dobre volje pojedinaca i grupa radi međuvjerskog dijaloga, već je to  egzistencionalno pitanje islama i muslimana u Europi.  Zbog toga, pozivam Europske muslimane da se što  prije okupimo oko "zajedničke riječi između nas i njih", naših komšija u Europi  bez obzira na vjeru i naciju kako bi pred Bogom, pred sobom i pred njima  položili zakletvu na mir, sigurnost i komšijsku slogu, na koju nas obavezuje  naša vjera islam i naša islamska kultura.

U stvari, treba da položimo zakletvu  da ćemo zajedno s našim komšijama boriti protiv nasilja u "ime Allaha". To mi, sadašnja generacija Europskih muslimana, drugujemo našim potomcima. Ne smijemo  naše dugove ostavljati našim nedužnim potomcima!  Nema vremena za oklijevanje! Nema prostora za kalkuliranje! Nema izgovora za koketiranje! Nema opravdanja za čekanje! Nema spasa u šutnji! 

Nema smisla u neodlučnosti i neutralnosti! Nema kolektivne nevinosti dok se ne osude i ne izoluju pojedinci! Nema islamu i muslimanima budućnosti u Europi osim u suživotu i toleranciji s europskim komšijama! Ako mi danas ne uradimo što nam je farz, sutra će nas kleti naši potomci! 

Allahu Svemoćni, osnaži nas u zdravom razumu i  toploj riječi! Sveznajući Allahu, pouči nas kako da živimo u miru  i sigurnosti s drugima! Allahu Milostivi, spusti Tvoju blagost i milost na  naša srca pa da volimo ljude i s njima da živimo u slozi! Amin! 

Komentara 40

MA
marsovac
13:36 06.06.2017.

taj problem mogu najbrze rijesiti sami muslimani. Posto od vas muslimana dolaze samo prazne rijeci,.....za mene ste jednostavno licemjerni i u europi ste samo zbog ekonomske koristi..........Sta god da je, oni su vasa braca,..........tako ih zovete.

MA
malala
13:42 06.06.2017.

Najbolje je Ratzinger rekao da nam od te kulture nikad nista dobro nije doslo.

AO
ante.oreskovic75
13:27 06.06.2017.

Lijepe riječi a dajte djela!Sredite muftije koji šalju jadnike da to rade!Postaje jasno da se muslimani sami moraju radom i primjerom dokazati tko su i da im se vjeruje!Nisu svi jednaki no ovaj otpad od vjernika daje lošu sliku o svima!Tko od tih kako kažete komšija moći sam odrediti tko je. loš a tko je pravi?Nevču li uvijek Allah Akbar i istovremeno kolju,ubijaju nevine. nije to način da se sveti za nepravde koje osjećaju nego za grozni rat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije