Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Muškarac godišnje u Hrvatskoj zaradi 11,5 tisuća kuna više od žene

Žena u Švicarskoj tijekom radnog vijeka gubi 300 tisuća švicarskih franaka samo zato što je žena
06. studenoga 2018. u 13:49 8 komentara 311 prikaza
Prosječna plaća u Zagrebu puno je veća nego u ostatku Hrvatske
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija

Muškarci su 2015. u prosjeku godišnje zarađivali čak 11.500 kuna više nego žene, odnosno gotovo jednu i pol prosječnu hrvatsku bruto plaću više, rečeno je u utorak na predstavljanju europskog projekta "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine" čija je nositeljica pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a cilj dostizanje rodne ravnopravnosti i sprječavanje siromaštva u Hrvatskoj.

Trg bana Jelačića Sve manje radnika Mogu li Hrvati imati plaću 1000 eura? Moguće je pod ovim uvjetima!

Prosječna mjesečna bruto plaća za žene 2015. godine iznosila je oko 7.500 kuna, a za muškarce 8.400 kuna, što znači da je udio prosječne plaće žene u plaći muškarca iznosio 88,7 posto, navela je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Upozorila je pritom kako jaz u plaćama muškaraca i žena dovodi i do jaza u mirovinama pa ženama nakon izlaska s tržišta rada prijeti socijalna isključenost, siromaštvo, ekonomska ovisnost o suprugu, odnosno partneru.

Tom, gotovo nevidljivom temom rodne nejednakosti u plaćama i mirovinama, bavi se projekt "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine". Njime se žele osigurati standardi i mjere koje će podići svijest o spomenutom problemu s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene.

Kuna Milan Ivkošić Hrvati sele u tuđinu, tuđin upravlja Hrvatskom, i valuta će biti tuđa

Provedba projekta, vrijednog gotovo 470 tisuća eura, počela je 1. listopada ove godine i trajat će do konca rujna 2020. Četvrti je to europski projekt pravobraniteljice u posljednjih pet godina kroz koje je povučeno dva milijuna eura.

U okviru projekta provest će se dubinsko istraživanje stanja na nacionalnoj razini, izraditi edukacijski programi i priručnici, održati radionice u četiri velika grada, nastojati izraditi nacionalni zakonodavni okvir za jednake plaće i mirovine. Ciljane skupine projekta su izvršna i zakonodavna vlast, tvrtke u javnom i privatnom sektori, sindikati, srednjoškolci.

Važno je što se naglasak stavlja i na mlade, ističe Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice Republike čiji Ured podržava projekt i otvara mu vrata na svaki način.

novac Smanjenje Prosječna plaća u Zagrebu u srpnju iznosila 7200 kuna

U Švicarskoj žena gubi 300 tisuća franaka samo zato što je žena

Nejednakost u plaćama nije hrvatski, nego i europski i globalni problem, naglašava saborska zastupnica, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović i potkrepljuje to primjerom bogate Švicarske.

Žena u Švicarskoj tijekom radnog vijeka gubi 300 tisuća švicarskih franaka samo zato što je žena, ili žene zarađuje 20 posto manje za isti posao samo zato što su žene, kaže zastupnica i dodaje kako Hrvatska ima isti problem kao i dobar dio članica EU. Poručuje kako je zauzimanje za jednake plaće "proces koji traje" te kako u tome ima i puno lažne senzibilnosti koju treba raskrinkati.

Angela Merkel Radnička prava Njemačka podiže minimalac na 9,19 €, ministar poručio: Ne štedite na plaćama

Statističke informacije o razlikama među spolovima nedovoljno su vidljive, priznaje ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof, koji je s ministarstvima obrazovanja i uprave podupiratelj projekta.

Partneri projekta "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine" su Institut za društvena istraživanja, feministička organizacija CESI, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Institut za ravnopravnost muškaraca i žena iz Belgije.

Kako u stvarnosti izgleda jaz u prilikama i plaćama žena i muškaraca dočarao je performans "Jučer, danas, sutra" koji su osmislili Marijo Kovač i Petra Radin.

>> Pogledajte koje stvari morate znati o mirovinskoj reformi

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Tokai:

  Glupost. Dokazano je da žene više rade na poslovima koji su manje plaćeni slijedom čega prosječno sve žene imaju manju plaću u odnosu na sve muškarce. Jednakost spolova ne znači isti krajnji rezultat nego istu šansu. Na kraju krajeva, muškarci ... prikaži još! i žene su jednaki, ali nisu isti.

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  U Odboru za ravnopravnost spolova jedne naše županije sjedi 8 (osam) žena i 1 (jedan) muškarac. Evo ti "ravnopravnosti".

 • Avatar _Hedon_
  _Hedon_:

  u naslovu nedostaje rijeć šokantno