Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Murganić: Centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj rade u neadekvatnim prostorima

Ministrica je istaknula da centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj općenito rade u neadekvatnim prostorima, bilo prostorno ili ne zadovoljavaju uvjete za rad, "što nije dobro prije svega za građane koji tamo dolaze i koji u takvim institucijama moraju imati dostojan prijem, a radnici dostojne uvjete za rad"
01. srpnja 2019. u 17:16 2 komentara 145 prikaza
Nada Murganić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj rade u neadekvatnim prostorima, upozorila je u ponedjeljak ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić koja je s gradonačelnikom Branom Dukićem dogovorila rekonstrukciju novih prostorija iz sustava socijalne skrbi u Zadru.

Andrej Plenković i Lovro Kuščević Rekonstrukcija Vlade Kuščević ipak odlazi iz Vlade. Afere ministra uprave naljutile cijelu koaliciju

Tako će u dio postojećeg Doma za odgoj djece na Voštarnici useliti Centar za socijalnu skrb, dio će koristiti i Obiteljski centar, a u postojećim prostorima Centra svoju upravu će imati Dom za odgoj djece, koji će dobiti i kuću u naselju Crno. Ovoga tjedna počinju i radovi na Centru za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire

"Na zemljištu u naselju Crno gradit će se kuća s dva stana za djecu s poremećajima u ponašanju i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Za gradnju kuće u Crnome i za adaptaciju postojećih zgrada natječaj će biti objavljen u Ministarstvu za regionalni razvoj i EU fondove, tako da ćemo za tu namjenu povući novac iz EU fondova", najavila je Murganić. Dodala je će se dodatnim uređivanjem mreže zadarskih vrtića i prenamjenama prostora pomoći različitim korisničkim skupinama.

HGSS Oglušili se na upozorenja HGSS spasio dvoje turista i objavio status koji je izazvao lavinu komentara

Ministrica je istaknula da centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj općenito rade u neadekvatnim prostorima, bilo prostorno ili ne zadovoljavaju uvjete za rad, "što nije dobro prije svega za građane koji tamo dolaze i koji u takvim institucijama moraju imati dostojan prijem, a radnici dostojne uvjete za rad". Istaknula je da Zadar ima Centar za socijalnu skrb s dobrim uvjetima, ali je kvadratura nedostatna pa se i krenulo u spomenutu trostruku zamjenu.

"Grad Zadar ima i dva stana koje je dobio od Ministarstva državne imovine koji su predviđeni za stambene zajednice za naše najmlađe građane, budući da nam je cilj da djeca ne žive izolirano u institucijama nego da budu dio socijalne sredine i da se na taj način privikavaju na svakodnevni život. Iako će živjeti u stanovima, djeca neće biti sama, s njima će raditi stručni socijalni radnici tako da ne postoji nikakva bojazan da će djeca biti bez nadzora", poručila je Murganić.

luka Gaženica U zadarskoj luci Snimila kamion kako ispušta nepoznatu tekućinu u more, tvrtka kaže da je riječ o otopljenom ledu

Na upit novinara o reakcijama mještana Crnog zbog građevinske parcele koju je Grad Zadar ustupio Ministarstvu za demografiju za gradnju stambenog prostor za smještaj štićenika Doma za odgoj djece i mladeži, gradonačelnik je kazao kako je došlo do krive interpretacije vijesti o darovanju parcele, čime se stekao dojam o gradnji nekakvog novog doma.

"Zbog žurnosti u postupku nismo o toj temi izvijestili Mjesni odbor, no nakon njihove reakcije održali smo zajednički sastanak i tu nema nesuglasica", zaključio je Dukić.

Prije Zadra ministrica Murganić posjetila je Grad Pag, gdje je s gradonačelnikom Antom Fabijanićem dogovorila da će zgrada bivšeg Općinskog suda postati prostor Ureda za socijalnu skrb. Dogovoreno je da će Grad urediti zgradu, a Ministarstvo će urediti i opremiti urede.

VIDEO Premijer Plenković nakon maratonskih pregovora na summitu:

Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • šeka:

    nisu problem zgrade nego prefine djelatnice kojima se sirotinja gadi

  • dalibor.hren:

    Možda ju netko opali po gubici, da vidi kako je to u životu...