Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRDA

MUP: Terorist iz Novog Zelanda boravio u Hrvatskoj krajem 2016. i početkom 2017.

Novi zeland - napadač na džamije
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
16.03.2019.
u 10:11

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u subotu je potvrdilo da je napadač na džamije u novozelandskom Christchurchu, Australac Brenton Harrison Tarrant (28), krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u subotu je potvrdilo da je napadač na džamije u novozelandskom Christchurchu, Australac Brenton Harrison Tarrant (28), krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj.

"MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine", potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

>>Detalji terorističkog napada u džamijama

Novinske agencije ranije su objavile da se istražuju kontakti koje je Tarrant "možda uspostavio" tijekom posjeta jugoistoku Europe, kada je prema podacima bugarskih obavještajaca prošao kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.   

>>Pogledajte trenutak uhićenja napadača na džamije u Novom Zelandu

Novi zeland - napadač na džamije Novi zeland - napadač na džamije
1/12

Tarrant, optužen da je ubio najmanje 49 ljudi i ranjavanje još desetak u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, je objavio i videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore. 

>>Ožalošćeni muškarac nožem prijetio teroristu: Obitelj monstruma istupila policiji

Novi zeland - napadač na džamije
1/24

Napad, koji su premijerka Jacinda Ardern, ali i niz svjetskih lidera, opisali kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu. Tarrant je u subotu optužen za ubojstva i ranjavanja, a okružni sud u Christchurchu odredio mu je pritvor bez izjašnjavanja o krivnji. Pred sudom će se ponovno pojaviti 5. travnja i policija očekuje da će tada biti dodatno optužen.

>>Napad na Novom Zelandu - napadač se snimao tijekom pucnjave

Ključne riječi

Komentara 7

AM
AMD------------------------
10:36 16.03.2019.

ljudska zvijer zlocinac !

SV
SveJeUzalud
14:20 16.03.2019.

....ovaj je mozda I bio u Saboru kako je krenulo....

SV
SveJeUzalud
12:39 16.03.2019.

..kakav promasaj....osoba pokraj auta I osoba koju su priveli na sud nije ista osoba.....pogledajte snimku pored auta....krov je ispod pazuha, do vrha glave ima jos 35-40 cm....visina auta do krova je najmanje 150 cm....tip je visok izmedju 185 ili 190 cm......onaj tip koji ulazi u sudnicu stoji izmedju policajaca kojima je do ramena.....ako ima on 185....onda policajci imaju najmanje 210cm....sto je nevjerovatno....zamjena atentatora je ocigledna....nisam sklon teoriji zavjere ali ovo je toliko jadno.....uvoz rasne mrznje u jednu mirnu zemlju koja se zove Novi Zeland.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije