Naslovnica Vijesti Crna kronika

MUP odustao od prekršajne prijave da ne propadne proces za Olujića

Željko Olujić poziva se na stajalište suda u Strasbourgu da se ne može dva puta suditi za istu stvar
13. prosinca 2010. u 10:05 11 komentara 1280 prikaza
zadar, olujic
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Pripadnik zagrebačke “zlatne mladeži”, 33-godišnji Fran Olujić, sin odvjetnika Željka Olujića, danas je na Županijskom sudu u Zadru zbog posjedovanja 7,07 grama kokaina osuđen na tri mjeseca zatvora, uz rok kušnje od godinu dana.

Nezadovoljan presudom

Bivši nogometaš Rijeke i Zadra Josip Modrić (31), koji je lani potkraj srpnja uhićen kod zadarske trajektne luke nakon susreta s mlađim Olujićem, dobio je pak dvije godine zatvora zbog prodaje navedene količine droge.

Za razliku od Modrića, koji je priznao kazneno djelo, Olujić je od početka poricao da je od bivšeg nogometaša kupovao bijeli prah.

Franov otac i branitelj Željko Olujić, nezadovoljan presudom, najavio je žalbu Vrhovnom sudu. Ako ni na toj adresi ne uspije dobiti oslobađajuću presudu za svog sina, obratit će se, najavio je, Ustavnom sudu te Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Činjenica na koju se Olujići pozivaju jest to što je Fran, tvrdi njegov otac, u srpnju ove godine na zadarskom Prekršajnom sudu pravomoćno oslobođen istih optužbi. No, u MUP-u kažu da su odustali od prekršajnog progona Frana Olujića zbog načela svrhovitosti jer nema smisla da se vode dva ista postupka na dva suda, odnosno čekali su ishod kaznenog postupka. Željko Olujić pak ostaje pri svome:

– Premda je oslobađajuća presuda Prekršajnog suda dostavljena Županijskom sudu još prije tri mjeseca, Fran je danas osuđen za isto djelo – kaže Olujić.

Takav odluka, upozorava Olujić stariji, kosi se sa stavom međunarodnog suda u Strasbourgu, koji je prošle godine, rješavajući slučaj Maresti, jasno rekao da se jednoj osobi ne može dva puta suditi za istu stvar.

Presedan slučaja Maresti

Podsjetimo, pijani Armando Maresti iz Pazina 2005. verbalno je i fizički napao jednu osobu. Policija ga je prekršajno prijavila, a zatim podnijela i kaznenu prijavu. Prekršajni sud osudio ga je na 40 dana zatvora, a kazneni sud za istu stvar na godinu dana zatvora, s time da je Županijski sud smanjio kaznu na sedam mjeseci.

Mlađi Olujić htio Novici Petraču osigura

Mlađi Olujić htio Novici Petraču osigurati alibi
Policajci Odsjeka kriminaliteta droga prošlog ljeta blizu trajektnog pristaništa u Zadru vidjeli su Modrića kako Olujiću predaje PVC vrećicu, a on njemu novac. Olujić se potom ukrcao na trajekt za Ugljan, gdje su ga pronašli policajci, a on im je predao vrećicu s kokainom.

Iste noći Modrić je uhićen u Zadru sa 3 grama kokaina i 1800 kuna.

Modrić je 2007. osumnjičen da je zapalio dva vozila odvjetnika Davora Buljana, no prijava je odbačena zbog manjka dokaza.

Vrhovni sud zaključio je pak da je Fran Olujić lagao kad je, kao svjedok na suđenju Novici Petraču za otmicu sina Vladimira Zagorca, svjedočio da je Novicu spornog dana vidio na Britancu. Ispostavilo se da je Novici htio dati alibi.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Branko Zajec:

    Hrvatska je doista \"pravna\" država. Drsko i bezobrazno se uvjetno osuđuje gad koji u istrazi sve prizna, a na suđenju poriče. Drugi okrivljenik sve prizna i za to bude kažnjen. Sada vidimo da otac krivca koji je kupio drogu, izigrava ... prikaži još! velikog odvjetnika, pozivajući se na presedane. Kratko rečeno odvjetnička bagra Olujić, pokušava društvo praviti budalama. FUJ !!!!!!!!!!

  • -obrisani-:

    Odvjetnik koji kupuje kokain, lijepo, zanima me kako se očitovala odvjetnička komora o tom slučaju?

  • -obrisani-:

    takvo sudstvo nema ni država butan....bljak