Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOSNI SUSTAV

MUP o suspendiranom policajcu: 'Ostvario je kontakt s pripadnicima strane vojske'

Djelatnik policije
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/2
11.01.2023.
u 07:37

U odgovoru stoji i da MUP RH ne vodi evidenciju svojih zaposlenika koji imaju dvojno državljanstvo, prvenstveno zato što se državljanin Republike Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom, sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu.

U povodu poziva koji je hrvatski policajac M.Č. (21) dobio da se javi u Vojsku Srbije radi regrutacije, na upit Večernjeg lista oglasio se i MUP RH. U odgovoru na postavljena pitanja stoji kako je, prema saznanjima kojima raspolaže MUP, riječ o jedinom slučaju u kojem se hrvatski policijski službenik odazvao na poziv vojske druge države radi upisa u vojnu evidenciju te države.

– Slučaj datira iz mjeseca studenog 2022. godine, a činjenica da je Ministarstvo unutarnjih poslova raspolagalo tom informacijom prije i negoli se navedeni policijski službenik vratio u Republiku Hrvatsku, potvrđuje promptnu reakciju sigurnosnog sustava u Republici Hrvatskoj – stoji u odgovoru MUP-a.

Dodaju i kako je PU vukovarsko-srijemska odmah reagirala i na temelju Zakona o policiji 7. studenoga 2022. godine rješenjem udaljila iz službe navedenog policijskog službenika te je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti, odnosno nedolično se ponašao izvan službe, čime je teško naštetio ugledu službe. Pojašnjavaju kako je trenutačno udaljenje iz službe bilo nužno jer su povreda dužnosti i posljedice povrede koja mu se stavlja na teret nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak.

– Naime, navedeni policijski službenik na teritoriju Republike Srbije ostvario je kontakt s pripadnicima vojske te strane zemlje radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a da o tome nije obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja – stoji u odgovoru MUP-a.

Da bi objasnili slučaj, donose i pojašnjenje oko posjedovanja dvojnog državljanstva u odnosu na prijam u policiju navodeći kako je sukladno Zakonu o policiji jedan od uvjeta za prijam u policiju hrvatsko državljanstvo te da nije prepreka ako osoba uz hrvatsko državljanstvo ima i državljanstvo neke druge države. U odgovoru stoji i da MUP RH ne vodi evidenciju svojih zaposlenika koji imaju  dvojno državljanstvo, prvenstveno zato što se državljanin Republike Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom, sukladno  Zakonu o hrvatskom državljanstvu.

– Osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno može proći sigurnosnu provjeru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uvjeti – zaključuju iz MUP-a.

VIDEO: Lidl objasnio zašto su cijene istih proizvoda različite u Hrvatskoj i Sloveniji

 

Komentara 91

DU
Deleted user
08:26 11.01.2023.

..zverko zverko, čitaj još jednom, taj je dobio poziv ali i otišao u srbiju da se prijavi

LP
ljerka.p2911
08:40 11.01.2023.

Zabraniti svim osobama sa dvojnim državljanstvom zapošljavanje u javnim i državnim skužbama i problem riješen zauvjek

DU
Dubrovnik4711
08:54 11.01.2023.

Suditi za veleizdaju. Ili spijunazu. Drugo, sve zaposlene provjeriti. Osobito sa dvojnim drzavljanstvom. U Vukovaru ih ima na stotine u drzavnim sluzbama Republike Hrvatske. Dakle, na Sudovima, Opcini, Policiji...itd. Netko za to mora odgovarati. Neka se provjeri samo u Vukovaru,, izbit ce skandal samo takav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije