Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP dao beneficije domarima i ‘inženjerima rotirajućih dijelova’

Novi pravilnik nosi oznaku službene tajne, a u MUP-u nam u ponedjeljak nisu odgovorili zašto je povećan broj osoba s ovlaštenjem
13. prosinca 2011. u 09:00 92 komentara 359 prikaza
'31.10.2011., Koprivnica - Kontrolna tocka policajaca PU koprivnicko-krizevacke na drzavnoj cesti D2 izmedju sela Subotica Podravska i Rasinja zbog pljacke zlatarne u Ludbregu. Photo: Marijan Susenj/P
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva unutarnjih poslova, donesenim potkraj studenoga, više od tisuću osoba dobit će policijsko ovlaštenje koje do sada, iako rade u sustavu, nisu imali. Radi se, navodno, o domarima, skladištarima, tajnicama pa i inženjerima rotirajućih dijelova (što je naziv za mehaničare zadužene za helikoptere) kojima policijsko ovlaštenje donosi višu plaću, policijsku značku i beneficirani radni staž.

Nekoliko tisuća stranica elaborata o ovlaštenjima odaslano je policijskim upravama. Novi pravilnik nosi oznaku službene tajne, a u MUP-u nam u ponedjeljak nisu odgovorili zašto je povećan broj osoba s ovlaštenjem.

– Još 2001. godine Zakonom o policiji išlo se na ublažavanje beneficija jer je neprihvatljivo da, na primjer, šef kadrovske ili profesor imaju beneficirani staž. Ne mogu naći način da izrazim ogorčenje za administrativno osoblje koje je glede tih beneficija naraslo. Čudi me sindikat što glasnije ne ističe tu asimetriju. Pa tako se uzima novac od pozornika na cesti. Nema razloga da netko dobiva višu plaću na račun onih kojima na cesti pada kiša za vrat – kaže prof. dr. Petar Vejić, jedan od autora Zakona o policiji iz 2001. godine.

Vejić je ogorčen i na uredbu o uvjetima za stjecanje policijskih znanja, kojom je, potvrđuje nam glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, čak 85 policajaca dobilo najviši čin – glavni policijski savjetnik.

– Ako se zvanja dijele prema zatečenom radnome mjestu, to je okretanje sustava na glavu. Sabotaža – rekao je Vejić. No spomenutu uredbu Sindikat policije smatra – dobrom. 

– Na ovaj će se način spriječiti preskakanje stuba unutar sustava. Do sada se događalo da dodatak za glavnog policijskog inspektora primaju i oni koji nisu imali to zvanje, a radili su na tome radnome mjestu – kaže D. Jagić, šef sindikata.

Karamarkove propise mogu ukinuti &ndash

Karamarkove propise mogu ukinuti

– Na novoj je vladi da vidi hoće li uredba za stjecanje policijskih zvanja ostati na snazi ili ne – tumači sindikalist Jagić.

Nakon uredbe donesen je pravilnik o unutarnjem redu po kojem bi u siječnju trebala početi preraspodjela na radna mjesta unutar policije:

– Prije rata Hrvatska je imala 11.502 policajca, sada ih je 20.500. Naravno da se stvaranjem države broj morao povećati, ali teško je opravdati to što je glava jako narasla u odnosu na tijelo. To organizacijski ne valja – kaže prof. Vejić aludirajući na povećan broj administracije u policiji.

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • xychhr-200:

    . Ima li u RH bilo što, a da nije neka \"tajna\", odnosno teška netransparentna muljaža...?

  • eurobanana:

    Glava na odnosa tijela raste .ali samo u HR . Hobotnici je u toku 20 g. glava za 500% narasla . 11 tisuca je moglo prije 20 godina stititi gradjane . danas moraju stititi kriminalce zato ih je i tih ... prikaži još! 20 tisuca premalo za KRADEMARKA

  • -obrisani-:

    rade na.....spaljenoj zemlji . ....po principu....iza nas..................ŠTO GORE....TO BOLJE . ...dobro kaže...Kajin.iz Istre.........\"stvara se zametak buduće pobune\"...