Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PRESUDE 11 GODINA

Muke po aferi Bankomat: Rasprava odgođena jer je Čolak tražio izuzeće suca, vijeća, predsjednika suda...

Zagreb: Pred novim sudskim vijećem počinje suđenje Josipu Protegi i drugima u aferi Bankomat
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
11.11.2020.
u 15:00

Afera Bankomat po sudovima se vuče već 11 godina, a kroz to vrijeme nije donesena ni prvostupanjska presuda. Počela je koncem 2009. i početkom 2010. uhićenjima sadašnjih optuženika –

Iako su se jučer na zagrebačkom Županijskom sudu pojavili svi optuženici i njihovi odvjetnici, čime su stvorene zakonske pretpostavke da suđenje za aferu Bankomat, 11 godina od početka te afere, krene ispočetka, rasprava je opet odgođena. Ovaj put razlog odgode je zahtjev za izuzećem  koji je podnio Slaven Čolak, jedan od optuženika.

Čolak je zatražio izuzeće Vjerana Blažekovića, predsjednika sudskog vijeća i članova vijeća, Ivana Turudića, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda i Erne Dražančić, Turudićeve zamjenice. Kako o zahtjevu za izuzećem sudskog vijeća odlučuje predsjednik suda, a o izuzeću predsjednika suda, Vrhovni sud, rasprava je odgođena  dok se to ne riješi.

Prethodno je Čolak sudu podnio podnesak, a navode tog podneska sud nije prihvatio. Naime, Čolak navodi da raspravno vijeće, po njemu, nije nadležno za raspravljanje o optužnici, već ona prije treba ponovo ići na optužno vijeće jer je USKOK 19. ožujka 2020. mijenjao činjenični opis optužnice. Prema Čolaku,  izmjenom činjeničnog opisa riječ je o novoj optužnici o kojoj prije početka rasprave treba odlučiti optužno vijeće. Smatra da u sudnici trebaju biti otac i sin Goran Juraković, za koje je postupak razdvojen još 2013.  jer je jedan od njih teško bolestan.

U podnesku je naveo i da je kazneno prijavio  tužitelje Sani Ljubičić i Sašu Manojlovića te vještaka Vladimira Krkleca,  zbog,  kako je naveo počinjenih zloporaba i  nezakonitosti tijekom svih stadija postupka, a Vrhovni sud mu je usvojio zahtjev da se  postupak protiv njih troje, koje Čolak progoni kao privatni tužitelj, vodi u Rijeci umjesto u Zagrebu.

Obrane ostalih optuženika nisu se složile s Čolakovim tvrdnjama da bi o optužnici trebalo raspravljati optužno vijeće, a nisu se složili ni s njegovim navodima da Jurakovići trebaju nazočiti raspravi.

Afera Bankomat po sudovima se vuče već 11 godina, a kroz to vrijeme nije donesena ni prvostupanjska presuda. Počela je koncem 2009. i početkom 2010. uhićenjima sadašnjih optuženika – Josipa Protege, Ivana Sladonje, Marija Kirinića, Borisa Šimunića, Olivera Beidenegla, Svetimira Gadže, Ivana Galića, Slavena Čolaka, Davora Čilića te Gorana Jurakovića i njegovog sina Gorana Jurakovića mlađeg.

Prvobitnom USKOK-ovom optužnicom podignutom u srpnju 2010. Protega, Sladonja i Kirinić teretili su se da su se kao čelni ljudi HPB-a udružili u zločinačku grupu u sklopu koje su ostalim optuženicima izdavali kredite koji su se razlikovali od ostalih kredita iz ponude banke.

USKOK je tvrdio da je takvim poslovanjem HPB oštećen za oko 255 milijuna kuna. Kada je optužnica podignuta, sud ju je dva pita vraćao USKOK-u na doradu, a suđenje je počelo u siječnju 2014. Vjeran Blažeković je treći sudac na tom spisu, zbog čega cijela stvar mora početi iz početka. No od srpnja kada je imao prvu raspravu, suđenje nikako da počne, bilo zbog bolesti nekog od optuženika ili sada zahtjeva za izuzećem.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca
16:00 11.11.2020.

Tunguzija.

MI
miki45
15:33 11.11.2020.

opet ista sipa i njihovi sudci nece tu nista biti jer su sudci ne rade svoj posao

DU
Deleted user
16:32 11.11.2020.

Ovakvo smeće od pravosuđa nije postojalo niti za vrijeme vojnih hunti juzne amerike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije