Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Msgr. Srakić: Hrvatska se odriče dijaspore kako bi udovoljila EU

Biskupi nisu zauzeli službeno stajalište, no pojedinačno su zabrinuti štoi neće moći glasovati svi u dijaspori.
25. svibnja 2010. u 17:45 45 komentara 4 prikaza
srakić
Foto: Zoran Grizelj/VLM

– Čini mi se da je prevladala ideja da se u Europu mora pošto-poto pa i na račun nečega što je nerazumljivo da se odričemo, kao što je to glasovanje naše dijaspore – rekao je jučer nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić, predsjednik HBK, na konferenciji za novinare tijekom zajedničkog zasjedanja biskupskih konferencija BiH i Hrvatske u Mostaru. Srakić je dodao da je mnoge "začudio rezultat dogovora" pa i njega samog.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić bio je nešto oštriji kazavši da je odluka HDZ-a i SDP-a Hrvatske izazvala pravo zaprepaštenje. Posebno je kritizirao činjenicu da će se ograničavanjem broja biračkih mjesta onemogućiti velikome broju Hrvata u BiH da glasuju na izborima za Hrvatski sabor.

– Ako je politika realnost mogućega, onda je fizički nemoguće da glasuje 100.000 ljudi – objasnio je biskup Perić. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ublažio je kritike prema sporazumu HDZ-a i SDP-a kazavši da neće ugroziti prava Hrvata u BiH.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • traper:

    Mislim da ne treba dramatizirati. Hrvati u BiH su prodani još u Daytonu, jer je u njihovo ime potpisao čovjek koji nije imao legitimitet potpisati. Svi su danas \"zaboravili\" da je Zubak napustio pregovore i nije htio potpisati izručenje Hrvata ... prikaži još!ata na milost Srbima i Muslimanima a da bi se dobila mirna reintregracija Podunavlja. Ako su svedeni na nacionalnu manjinu u državi kojoj su kao konstitutivni čimbenik i kad im predstavnika u Federaciji biraju Muslimani, kojeg onda ima smisla da glasuju za Sabor? Jedino u tome da izigravaju univerzalnog krivca za sve što nije dobro u Domovini, jer oni sa 70 tisuća glasova \"mijenjaju volju\" PRAVIH Hrvata?! Kladim se da će naš predsjednik, pošto se duboko pokloni i ispriča Dodiku za sva zvjerstva koja su mu banjolučki Hrvati napravili prije \"bekstva\" preko Save, dobiti čvrsta jamstva da će onih pedesetak Hrvata koji su ostali u bratskoj Republici Srpskoj moći nesmetano glasovati u našem konzulatu.

  • -obrisani-:

    Nek se hrvati u BiH manje mole bogu i prestanu biti ovce \"pastira\" a više počnu razmišljati o svom položaju,poboljšanju statusa i prestanu bježati iz svoje domovine! I prestanite kriviti sve ostale za svoje probleme!

  • Vinko37:

    svizac, gdje to kod vas? cini mi se da kod vas vecinom glasaju oni koji ne placaju ne samo porez, vec ne placaju ni ono sto u tudjem dvoristu slupaju. daleko si ti od splita..