Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORME

Mrsić širi programe, stiže prvih 15 milijuna eura za zapošljavanje

Mirando Mrsić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
28.12.2014.
u 17:00

Već od siječnja naknada za volontiranje povećava se s 1.600 kuna na 2.400 kuna

Do srijede će u državni proračun stići prvih 15 milijuna eura iz europskih fondova namijenjenih zapošljavanju pa će mladi koji se nalaze na jednogodišnjem stručnom osposobljavanju već u siječnju dobiti 800 kuna povišice jer se naknada za volontiranje povećava s 1600 na 2400 kuna.

Kao u Austriji i Njemačkoj

Europska je komisija odobrila Hrvatskoj 1,58 milijardi eura, odnosno 12 milijardi kuna za razdoblje do 2020. godine, što bi trebalo pomoći da se maknemo s europskog začelja po nezaposlenosti. Ove je godine oko 55 tisuća nezaposlenih prošlo kroz neki od programa koji im povećava šanse za zaposlenje, a to što je Komisija prihvatila operativni program daje mogućnost da se on širi i uvode novi.

– Proračunom za 2015. za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurali smo 500 milijuna kuna, a povrh tih sredstava dobit ćemo i oko 600 milijuna kuna iz europskih fondova – kaže ministar rada Mirando Mrsić koji najavljuje da će povećati broj mladih ljudi na stručnom osposobljavanju jer se pokazalo da je 60 posto “volontera” iz 2012. godine dobilo stalni posao, i to uglavnom u realnom sektoru.

Iz EU socijalnih fondova financirat će se i reforma strukovnog obrazovanja pa bi već od iduće školske godine naše strukovne škole trebale sličiti na austrijske ili njemačke, s puno praktičnog rada. Novost je, kaže ministar Mrsić, što će država plaćati učeničku praksu i mentore.

Ima i za starije

Odobreni programi predviđaju i razvoj socijalnog poduzetništva u svim oblicima.

U drugoj polovici siječnja predviđeno je prihvaćanje strategije društvenog poduzetništva. Poseban dio programa je poticanje i širenje izvaninstitucionalne socijalne skrbi te podrška procesu deinstitucionalizacije. EK je odobrio i poseban program za borbu protiv siromaštva od 43 milijuna eura.

– Nismo zanemarili starije i dugotrajno nezaposlene jer smo osigurali 101 milijun eura za starije osobe, 120 milijuna eura za žene, 19 milijuna eura za čuvanje radnih mjesta – kaže Mrsić. Također, na lokalnoj se razini javni radovi mogu financirati u cijelosti, a ne 50 posto kao do sada.

>> 'Nema strategije da se spriječi odlazak mladih ljudi, šteta je golema'

>> Mrsić: Nijedan radnik neće moći početi raditi, a da nema prijavljeno mirovinsko osiguranje

Komentara 10

OL
olrajt
17:49 28.12.2014.

...hahahahahahaha....pa nije prvi travanj ,prvi siječanj je druže Mršiću!!

GO
Gomila
17:52 28.12.2014.

Ova novinarka morala biti kaznjena zatvorom danas su izbori

NI
ninja72
18:01 28.12.2014.

Jos traje predizborna sutnja, a oni opet sire lazi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije