Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona

Mrsić: Nijedan radnik neće moći početi raditi, a da nema prijavljeno mirovinsko osiguranje

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
17.12.2014.
u 11:00

Od početke krize do danas je osnovica za izračun plaća državnih službenika smanjena za 28,9 posto, kazao je ministar uprave Arsen Bauk

Na današnjoj sjednici Vlada je odgodila primjenu članka o mirovinskom osiguranju kojim se braniteljske mirovine razdvajaju na dio vezan za braniteljski i radni staž do 30. 6. 2015.

 – Priznavat će se radni staž koji su branitelji imali prije Domovinskog rata – kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i dodao kako razdvajanje neće dovesti do promjene visine mirovine.

Prije prihvaćanja prijedloga uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju Mrsić je kazao kako u Hrvatskoj nijedan radnik neće moći početi raditi bez da ima prijavljeno mirovinsko osiguranje.

Usvojen je i nacrt prijedloga stečajnog zakona. 

 – Predstečajne nagodbe postaju dio stečajnog postupka. Hrvatska je bila na dnu ljestvice učinkovitosti naplate u stečaju. Koncepcijski zadržavamo ideju predstečajnih nagodbi, ali uz određene promjene – kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić i dodao kako se u predstečajnoj nagodbi plaće radnicima moraju isplaćivati redovito.

 – Ako dođe do neisplate plaća, nagodba se prekida – kazao je Miljenić.

 – Uvodimo isključivu nadležnost trgovačkih sudova, a FINA postaje agent suda. Mijenjaju se i razlozi za otvaranje predstečajnog i stečajnog postupka koji su dosad bili praktički isti. Nakon blokade od 120 dana tvrtka ide u stečaj. Moramo ubrzati stvari. Stečajni upravitelji birat će se automatski, postojat će lista i kriteriji. Kada imate stečaj, dodijelit će vam se upravitelj kojeg ćete uz obrazloženje moći izuzeti. Stečajna masa dobit će OIB – rekao je Miljenić.

Premijer Zoran Milanović rekao je kako bi novi zakon trebao sada funkcionirati bolje.

Na dnevnom radu bilo je i državno poticanje stambene štednje, gdje se uvodi promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava. Tako bi Ministarstvo financija određivalo postotak državnih poticajnih sredstava po formuli koja bi u obzir uzimala prosječnu kamatnu stopu na nove devizne depozite stanovništva kod banaka oročenih na razdoblje od 1-2 godine, a drugi element bio bi faktor stabilizacije kamatne stope, koji bi bio određen u odnosu na prinose po dospijeću na državne obveznice s preostalim rokom dospijeća od pet godina, kazao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović.

Prihvaćen je prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika kojom bi se osnovica trebala smanjiti kako se dužnosničke plaće ne bi povećale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak.

 – Odluka će se primjenjivati s isplatom plaća za prosinac u siječnju. Od početke krize do danas je osnovica za izračun plaća državnih službenika smanjena za 28,9 posto – kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

Vlada je prihvatila i uredbu o visini minimalne plaće.

 – Nije postignut konsenzus s partnerima pa predlažemo da visina bruto minimalne plaće u 2015. bude 3029,55 kuna što je uvećanje od 11,94 kune, kazao je Mrsić i dodao kako je od 1. 1. 2015. minimalna plaća neoporeziva.

Mrsić je istaknuo i kako se u 2015. nastavlja politika restriktivnih kvota za zapošljavanje stranaca.

 – U 2015. produžit ćemo 1.500 radnih dozvola, a izdati 215 novih od čega je 15 za sezonsko zapošljavanje – kazao je Mrsić.

Predstavljajući prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja – ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako će predsjednik Ustavnog suda biti u prvoj kategoriji, a glavni državni odvjetnik u drugoj.  

– Zašto glavni državni odvjetnik nije u prvoj kategoriji – upitao je Milanović.

 – Zato što je u drugoj – odgovorio mu je Ostojić nakon čega se dvoranom zaorio smijeh.

Zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić kazao je kako je ukupan iznos kredita HAC-a prema bankama 4,4 milijarde eura u 39 kreditnih partija.

Na to je premijer Milanović odgovorio:

 – Ovako se možemo zaduživati još desetljećima. Iz svake kune za cestarine i gorivo plaćamo kamate za otplatu kredita.

Nakon što je točku dnevnog reda krenuo razlagati stavku po stavku, premijer Milanović zamolio je Antešića da prijeđe na sljedeću točku, nakon čega je došlo do kratke stanke dok je zamjenik krenuo pretraživati papire.

>> Vlada udovoljava braniteljima, na šest mjeseci odgođena primjena zakona

Komentara 18

TH
than
08:45 17.12.2014.

Koja je to logika. Prosle godine su ukinuli poticaje na stednju, slijedece kao dio vracaju, ali uvode porez na kamatu. Aj' sto je to preljevanje iz supljeg u prazno i vjerojatno nikome normalnom nije jasno sto izvode, ali bi volio da vodjenje ekonomije eksperimentiraju ipak na nekoj drugoj drzavi.

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
10:09 17.12.2014.

jedino što zanima građane je ostavka ove vlade, sve ostalo je gubljenje vremena do narednih parlamentarnih izbora

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
10:11 17.12.2014.

o partizanskim mirovinama niti zuc?....živo ih je 19.000? po 1000 eur u prosjeku...ili netko skuplja mirovine a da nositelj mirovine mirno počiva u ledenici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije