Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Mrak-Taritaš: 'Poslali su poruku da nam nema pomoći', Ilijaš: 'Riješit ćemo to bez politikanstva'

Vjerujemo da će također naći zadovoljavajuće rješenje za naše sugrađane koji su pretrpjeli potres, kazao je HDZ-ov Ilijaš
03. veljače 2021. u 21:21 6 komentara 1305 prikaza
Foto: Davorin Višnjić/Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Kluba gradskih zastupnka GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević u srijedu su oštro osudili to što nije prošla SDP-ova inicijativa za otpisom računa za struju Zagrepčanima koji nakon potresa žive u kontejnerima.

Zagreb: Sjednica Gradske skupštine održana u dvorani Zagrebačkog velesajma gradska skupština Burna sjednica: Odbijen SDP-ov prijedlog o otpisu računa za struju Zagrepčanima. HDZ: To je politikantstvo

Mrak-Taritaš je rekla novinarima da time što na sjednici Gradske skupštine nije prihvaćena inicijativa Kluba gradskih zastupnika SDP-a "vladajući pokazali svoje najlošije lice".

"Vladajući šalju poruku građanima grada Zagreba -  politikanstvo, sljedeći izbori su puno važniji od vas, premalo nam je to glasova, pa onda to možemo i drugačije", rekla je Mrak-Taritaš. Dodala je da je to "apsolutno krivo" i da su poslali poruku "nema nama pomoći". 

Riječ je, kaže, o tome da sugrađani žive u kontejnerima, plaćaju velike rate za struju. "Ne znamo koliko dugo će živjeti u tim kontejnerima. Kolege iz SDP-a su išle s jednim prijedlogom, gdje se obavezuje gradonačelnik Milan Bandić da od Vlade zatraži da dobiju otpis velikih rata za struju, odnosno da ako to tako ne bude da gradonačelnik onda putem Gradske skupštine pomogne sugrađanima", rekla je.  

Podsjetila je da je jučer na "aktualnom prijepodnevu" Bandić rekao da će to učiniti, te da su se i zastupnici HDZ-a, koalicijskog partnera Bandića, "preko noći predomislili". 

Istaknula je da je riječ o jednoj formalnoj točki, ali da ona "zaista utječe na živote građana grada Zagreba".    

Tomašević: Jedna od najnižih rasprava koju sam vidio

Tomašević kaže da je to što ta točka nije prošla na sjednici Gradske skupštine "jadno" te da je očito problem u tome što je to došlo od oporbe - Kluba gradskih zastupnika SDP-a, a ne od gradonačelnika  "jer se nitko ne smije ničega sjetiti prije njega". 

"Ovo je jedna od najnižih rasprava koju sam vidio u mandatu ove Skupštine da nešto što pomaže direktno građanima i to socijalno najugroženijim građanima koji žive još uvijek u kontejneru u podsljemenskim naseljima, da nešto što je politički konsenzus, da se onda ide politikanski pozivati na neke navodno proceduralne nedostatke koje Odbor za Statut uopće nije uočio i glasovao je jednoglasno za taj prijedlog", rekao je Tomašević. 

Zagreb: Sjednica Gradske skupštine održana u dvorani Zagrebačkog velesajma BURNO NA SKUPŠTINI Prihvaćen Bandićev prijedlog za izgradnju naselja za stradale od potresa u Svetoj Klari

Podsjetio je da je oporba jednoglasno podržala dosta točaka u Gradskoj skupštini koje su išli u smjeru pomaganja ljudima, čak i one gdje je bilo očito da je Gradska uprava improvizirala, pa ih je išla popravljati. 

Bez politikanstva

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš poručio je da će Vlada "na pravilan način, bez politikanstva" naći rješenje vezano za račune za struju Zagrepčana koji nakon potresa žive u stambenim kontejnerima.

"Vlada je na sjednici 18. siječnja donijela jednu sličnu odluku vezano za područje Sisačko-moslavačke županije koja se odnosila za otpis električne energije i pretplate za radio-televiziju, dakle za područja koja su nastradala potresom. Vjerujemo da će također naći zadovoljavajuće rješenje za naše sugrađane koji su pretrpjeli potres, bez politikanstva rješenje koje će biti za dobrobit svih naših sugrađana", kazao je Ilijaš. On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara zašto HDZ na sjednici Gradske skupštine nije dao podršku inicijativi Kluba gradskih zastupnika SDP-a da se Zagrepčanima koji nakon potresa žive u stambenim kontejnerima otpišu računi za struju. 

Ilijaš kaže da je Vlada uvijek išla za tim da se izađe ususret sugrađanima koji su bili pogođeni potresom i da im se pomogne na najbolji mogući način.

Osvrćući se na inicijativu SDP-a Ilijaš kaže da je to "jedna plemenita ideja za koju su uvjereni da će Vlada donijeti kvaliteno rješenje, ali da nisu skloni na način koji je u obrazloženju dao SDP, gdje se skupljaju jeftini politički bodovi na pitanjima koja su od iznimnog značaja za život naših sugrađana". 

HDZ ima pobjedničkog kandidata za Zagreb

Na pitanje znaju li tko će biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Ilijaš odgovara da će to "biti kandidat koji će pobijediti na sljedećim lokalnim izborima". 

Upitan za ime tog kandidata, Ilijaš odgovara da će "to vidjeti", ali da će "HDZ imati svog kandidata".

ODGOVORI NA MOGUĆU KANDIDATURU Tomašević: 'Kandidatura Vanđelića nema veze sa mnom'; Mišić: 'Mjesecima već odlučuje, zato obnova stoji'

"Gradski odbor HDZ-a će sukladno statutu HDZ-a predložiti kandidata koji će biti prihvaćen. I ono što uvijek naglašavamo da nije bitno tko se prvi kandidira nego je bitno tko prvi uđe kroz cilj - a to će biti sigurno kandidat HDZ-a jer imamo puno kandidatkinja i kandidata koji mogu obnašati tu dužnost gradonačelnika Zagreba na jedan adekvatan, kvalitetan način i donijeti jedan prosperitet gradu Zagrebu", poručio je Ilijaš.   

Na pitanje hoće li objaviti kandidata prije ili poslije SDP-a, uzvratio je da njih uopće ne zanima što se događa u SDP-u. "Mi zavisimo sami o sebi, samostalno ćemo izaći na predstojeće izbore i na njima ćemo pobijediti", poručuje HDZ-ov Ilijaš.  

 

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
  • burza:

    Potres je u Zagrebu bio prije godinu dana a sad kao oni se sjetili za oprost Zagrepcanima za placanje struje sta se niste prije sjetili politicki demagozi

  • dubrix:

    Gđa. Mrak stoji do koljena u mutnoj savskoj vodi negdje oko Gunje i drek četkom brani posljednju liniju demokracije.

  • dalibor.hren:

    Miss Piggy, sjećaš li se poziva za pomoć iz Gunje???