Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskup Uzinić:

Možemo se odreći novca koji dobivamo od države, ali neka nam onda vrati imovinu

Mate Uzinić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/2
10.01.2016.
u 21:45

Ugovorom s Vatikanom Hrvatska je uspjela riješiti ne samo financiranje Katoličke crkve nego i drugih vjerskih zajednica

O eventualnoj promjeni Ugovora o gospodarskim pitanjima između Hrvatske i Svete Stolice razgovarali smo s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, koji financijska izvješća svoje biskupije objavljuje i na internetskim stranicama.

Što mislite o prijedlogu eventualne promjene u ugovorima sa Svetom Stolicom u vezi s financiranjem Crkve iz državnog proračuna?

Taj prijedlog nije ništa novo. Dobro bi, međutim, bilo spomenuti da je, zahvaljujući upravo tom ugovoru, Republika Hrvatska uspjela riješiti ne samo financiranje Katoličke crkve nego također i financiranje drugih vjerskih zajednica, a što eventualnu promjenu ovog ugovora čini dodatno složenom.

Bi li Crkva pristala na bilo kakvu izmjenu ugovora?

Nema razloga da Crkva to ne prihvati ako saborska većina tako odluči. Ipak, osobno smatram da bi pristajanje na bilo kakvu promjenu trebalo uvjetovati ispunjavanjem drugih obveza koje proizlaze iz spomenutih ugovora, osobito kad je riječ o povratu crkvene imovine i naknadi za oduzetu crkvenu imovinu, a tu smo još gotovo na samom početku.

Je li ovakav način financiranja umrtvio Crkvu?

Taj novac nije trebao zamijeniti dotadašnji način financiranja Crkve milodarima vjernika, zato pozivamo vjernike da se i dalje brinu za svoje župne zajednice, nego je trebao omogućiti da prestanemo prositi po karitativnim ustanovama, osobito iz Njemačke.

Bi li bio dobar npr. talijanski ili njemački model? Ili neka kombinacija, tj. neki drugi?

Zbog problema istupa iz Crkve koji izaziva njemački model, osobno sam skloniji onom talijanskom, odnosno modelu koji bi svakom poreznom obvezniku omogućio da određeni dio obveznog poreza usmjeri prema određenoj Crkvi ili vjerskoj zajednici, civilnoj udruzi ili humanitarnoj organizaciji po svom izboru. Ipak, ovom bi promjenom bili pogođeni mali, prije nego veliki, pa je upitno je li to najbolje rješenje.

>> Crkva mora srušiti svoje feudalne utvrde koje nas drže u paralelnom svijetu 

>> Građani imaju pravo znati na što Crkva troši novac

Komentara 230

DU
Deleted user
22:15 10.01.2016.

Zato Obavezno Moramo Plaćati Zamp, Acu Stankovica i Frljica

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:19 10.01.2016.

Pa ljepo vam je josipović danas kod stankovića objasnio financiranje vjerskih zajednica, citiram, onda ukinimo i financiranje ministarstva kulture, zašto, pa zato šta većina hrvatskoga naroda ne posjećuje kazalište, hihihi, dobro ga je bjeloglavi danas opro, ko malo djete, onako pedagoški.....

NA
NaDiMaK_
23:11 10.01.2016.

Najjače je kad komunisti, ili barem njihovi nasljednici, pričaju o vremenu feudalizma, a sami su se napljačkali i unesrećili tolike ljude, da bi prljavom privatizacijom prisvojili tu istu imovinu i postali preko noći veliki kapitalisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije