Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ponedjeljak

Plenković će primiti radnike Uljanika i 3. maja. 'Kada se nađe rješenje Uprava će se povući'

Prosvjed Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Vecernji list
25.08.2018.
u 20:35

Pripremljeni su autobusi koji će voziti radnike iz Rijeke i Pule, doći će sedamstotinjak ljudi. Danas je održana zajednička sjednica Nadzornog odbora i Uprave Uljanika d.d. uz prisustvo svih uprava društava ULJANIK Grupe, priopćeno je iz kompanije

Radnici Uljanika i 3. maja u ponedjeljak će u Zagrebu na Markovom trgu održati veliki prosvjed. Radnike će primiti i premijer Andrej Plenković, doznaje N1.

Pripremljeni su autobusi koji će voziti radnike iz Rijeke i Pule, doći će sedamstotinjak ljudi, rekao je u Novom danu Siniša Kosić iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Danas je održana zajednička sjednica Nadzornog odbora i Uprave Uljanika d.d. uz prisustvo svih uprava društava ULJANIK Grupe, priopćeno je iz kompanije. 

Unatoč pritiscima onih koji osim zahtjeva za smjenom ne nude nikakva rješenja, Uprava i Nadzorni odbor nemaju moralno pravo ostaviti Uljanik i radnike bez mogućnosti pronalaska rješenja u intenzivnoj suradnji s Vladom, a kada se nađe rješenje Uprava će se povući, poručuje se u priopćenju upućenom u subotu nakon zajedničke sjednice Nadzornog odbora (NO) i Uprave Uljanika, organiziranog zbog generalnog štrajka koji je pokrenut nakon neisplate plaće za srpanj.

"Uprava i NO očitovali su se po zahtjevima sindikata za smjenom Uprave i zahtjevu Štrajkaškog odbora za isplatom plaće. Uprava iskazuje žaljenje i razumijevanje problema u kojima se nalaze radnici bez plaće te razrađuje moguće modele razrješavanja tog problema. Ostavka Uprave aktivirala bi i već ranije najavljene ostavke sva tri člana NO-a, što bi značilo da Uljanik u narednom tjednu, kada se mora naći rješenje za plaće, ostaje bez ijednog tijela upravljanja", stoji u priopćenju koje je, nakon zatvorenog sastanka, upućeno iz Uljanik Grupe.

Na Izvanrednoj skupštini Društva, kako se ističe, izabrat će se novi NO, koji će imenovati novu upravu, a do tog datuma Društvo ne smije ostati bez tijela upravljanja jer bi to, kako tvrde, značilo blokadu sustava.

Uprava Uljanika, kako se navodi, u proteklim tjednima i danima predlagala je konkretna i zakonita rješenja za isplatu plaće, za čiju je provedbu važna i nedvojbena podrška Vlade te se i danas zajednički radi na nekoliko varijanti.

"Ne stoje teze da je Uljanik isključivo privatna tvrtka jer u njoj nije dominantano organizirano radničko dioničarstvo. Uljanikovim su radnicima 2012. prodane dionice, no oni su i danas svi jednaki mali dioničari-pojedinci te nemaju zajedničko nastupanje unutar organizirane udruge dioničara", navodi se.

Da u Uljaniku ne postoji organizirano radničko dioničarstvo, kažu, potvrđuje i činjenica da s jučerašnjim danom, kojim je okonačna zakonski rok, Društvo nije dostavljen dovoljan broj prijava za Skupštinu sazvanu za 31. kolovoza te se ona zbog zakonskih ograničenja, odnosno nedostatka minimalnog broja prijava, mora odgoditi.

Rješavanje situacije u suradnji s Vladom

Pored institucionalnih i malih dioničara, kako podsjećaju, sama država ima više od 25 posto vlasništva Uljanika i pojedinačno je najveći suvlasnik. Stoga je, kako se ističe, potpuno logično rješavanje situacije tražiti u maksimalnoj suradnji s Vladom i resornim ministarstvima.

Uljanik, kako se ističe, ne traži novu potporu, već provođenje ranije predviđenog Programa restrukturiranja.

"Nakon što se iz objektivnih razloga nije uspjelo realizirati dio dogovora vezan za tekuću likvidnost do početka primjene Programa, jedan od prijedloga Uprave (provjeren i potvrđen pri EU-u) bio je i da se prema dozvoljenim smjernicama EU-a krene s primjenom Programa i prije notifikacije EU-a. Nažalost, u zakonodavstvu RH, za razliku od nekolicine drugih zemalja EU-a, unesena je ograničavajuća odredba prema kojoj RH ne može krenuti u primjenu bez odobrenja EU-a", ističe se u priopćenju.

Strateški partner, navode, maksimalno je uključen u rješavanje problema i dosad je već uplatio polovicu iznosa potrebnog za dokapitalizaciju. "Ne može se očekivati da strateški partner sam izvrši sve svoje obveze prije službenog početka primjene Programa restrukturiranja", stoji u priopćenju objavljenom nakon zajedničke sjednice NO i Uprave Uljanika.

Prosvjed Uljanik
1/13

Komentara 6

PR
prajdali100
21:13 25.08.2018.

A zašto ovi sindikalci Veljko i Siniša ne povedu radnike kod Jakovčića i Miletića !!!? Nek povedu i onu fufu što baca fekalije. Pa oni su Bogovi Istre !!! 25 godina vedre i oblače i nitko im ništa !!! Država u državi ! Ma fuj !

Avatar rubinet
rubinet
20:56 25.08.2018.

A što će ljudi ?..Tvrdo rade za koru kruha !..Izvozali ih domaći IDSovci....pošteni i časni ljudi..

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
21:16 25.08.2018.

Znači ako država ima 25% dionica odmah znači da mora i pokrivati gubitke ?!! Firmu u stečaj a radnike na burzu - U Hrvatskoj ima 50 tisuća otvorenih radnih mjesta brzo će se zaposliti! Do kad više da gradjani financirajuu privatne tvrtke ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije